Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της...

Η Ελλάδα αδυνατεί να θρέψει τους Έλληνες, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην παραγωγή βασικών τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα».Οι πολιτικές των τελευταίων ετών τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποδυναμώσει την γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας, παρόλο που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ήταν μία χώρα αυτάρκης και με πλούσια αποθέματα σε ελαιόλαδο και σε άλλα προϊόντα.
Σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), η αυτάρκεια στο μαλακό σιτάρι ανέρχεται στο 32%, στα όσπρια φθάνει το 39% και στο κρέας στο 56% (βόειο κρέας 30%, αιγοπρόβειο κρέας 94%).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο λόγος που η Ελλάδα έχει σοβαρές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα οφείλεται στο γεγονός ότι γεωργοί και κτηνοτρόφοι έκαναν κακή χρήση των επιδοτήσεων, στρεφόμενοι σε παραγωγές επιδοτούμενες από το κράτος. Έτσι ακόμα και η ανάγκη σε όσπρια καλύπτεται με εισαγωγές από Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό κ.α.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προϊόντα που βρίσκονται σε αφθονία όπως η παραγωγή φέτας που καλύπτει το 147% των αναγκών μας, τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% και το ρύζι 171%. Στο μέλι και στα αυγά η αυτάρκεια είναι γύρω στο 90%, ενώ εξαγωγές κάνουμε σε ελαιόλαδο, ελιές και μαύρη σταφίδα.

Οι Έλληνες παράγουμε 3 με 5 εκατ. λίτρα κρασί ετησίως, πίνοντας τα 3 και εξάγοντας μέρος αυτού. Ωστόσο, έχουμε και εισαγωγές κρασιού, ενώ, σύμφωνα με το Βήμα, ο Έλληνας μπορεί να παράγει κρασί, αλλά πίνει ουίσκι…

Εν κατακλείδι, η χώρα μας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη, καφέ, δημητριακά, φυτικά έλαια και μπαχαρικά.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...