Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Συμβουλές αυτάρκειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Δυστυχώς, μόνο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, εκτιμούμε κάποια πράγματα. Έτσι και σήμερα. Έχουμε ένα σωρό τεχνολογικά καλούδια και έχουμε παραμερίσει τελείως παλιά πράγματα όπως πχ. τα βιβλία, το ποδήλατο και ένα σωρό άλλα. Όλα αυτά όμως τα gadgets, έχουν ένα μειονέκτημα. Χρειάζονται, ενέργεια! Τι γίνεται όταν η ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη; Πως θα έχουμε Internet, χωρίς ρεύμα; Πως θα μετακινηθούμε χωρίς βενζίνη;

Δεν είναι ανάγκη να γίνει της "Αποκαλύψεως" για να καταλάβουμε πόσο εκτεθειμένοι είμαστε! Αρκεί η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα και αμέσως, διαπιστώνουμε τα πρώτα συμπτώματα. Άρα καλό είναι να έχουμε στην διάθεσή μας αντικείμενα και προϊόντα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από την ηλεκτρική ενέργεια και άλλες πεπερασμένες πηγές ενέργειας.
Μην νομίζετε ότι αν βάλετε φωτοβολταϊκά πάνελ, είστε καλυμμένοι/προστατευμένοι. Ίσως για κάποιο χρονικό διάστημα, ναι. Αλλά όχι για πάντα. Ακόμα και αν τα φωτοβολταϊκά έχουν μεγάλο χρόνο ζωής (10-15 χρόνια, μπορεί και παραπάνω), οι μπαταρίες, δεν έχουν! Ακόμα και οι καλύτερες μπαταρίες, αν τις από/φορτίζετε συχνά, το πολύ σε 2-3 χρόνια θα χαλάσουν.
Άρα το σημαντικό είναι, στην ζωή μας να κρατάμε μια ισορροπία ανάμεσα στην άνεση που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και στην ασφάλεια και σιγουριά που μας προσφέρουν οι παλιές. Ας δούμε μερικά παραδείγματα, παλαιών τεχνολογιών που είναι πολύ σημαντικές σε καταστάσεις ανάγκης.

Ιnternet vs Βιβλία ή χαρτί & μολύβι vs PDA/PC
"Τα γραπτά μένουν", λέγαν οι παλαιότεροι και είχαν δίκιο. Μην βασίζεστε μόνο σε e-books και το Internet. Χωρίς ρεύμα είναι άχρηστα.

Αποσυνδέεστε "άχρηστες" συσκευές
Αντί να επενδύετε σε "οικολογικές" μη ενεργοβόρες συσκευές, που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια όταν παραμένουν ανενεργές… απλώς βγάλτε τις, από την πρίζα!

Ποδήλατο vs Αυτοκινήτου
Ακόμα και το καλύτερο υβριδικό, δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας όσο το ποδήλατο. Επιπλέον φτιάχνει και την φυσική μας κατάσταση. Δεν χρειάζεται καύσιμο και πάει παντού.

Τρακτέρ vs Τσάπας
Έχουμε μάθει στην ευκολία των μηχανών και έχουμε ξεχάσει την αξία απλών πραγμάτων. Όλα τα παλιά αγροτικά εργαλεία είναι χρήσιμα. Οι παππούδες μας, καλλιεργούσαν, χωρίς λιπάσματα και τρακτέρ. Καλό είναι να έχουμε μια συλλογή παλιών αγροτικών εργαλείων. Τσάπα, τσουγκράνα, φτυάρι, πριόνι κτλ. Τα αντίστοιχα ηλεκτρικά/μηχανοκίνητα είναι άχρηστα χωρίς καύσιμο/ενέργεια

Ψυγείο vs Παραδοσιακή συντήρηση τροφών
Αν δεν έχετε ακούσει για αποξήρανση τροφών, πάστωμα, καπνιστό κρέας και τουρσί… τότε είστε τρομερά εξαρτημένοι από την άνεση του ψυγείου. Όλες οι μορφές διατήρησης τροφών που αναφέρθηκαν, διατηρούν τα τρόφιμα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, από το ψυγείο και δεν απαιτούν τα ίδια ποσά ενέργειας.

Ανεμογεννήτρια vs Ανεμόμυλο
Οι νέες τεχνολογίες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζονται πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα τα οποία και χαλάνε αλλά και χρειάζονται σπάνια ορυκτά μέταλλα, πολλά από τα οποία είναι επικίνδυνα και τοξικά. Ο παλιός καλός ανεμόμυλος, σταματά μόνο όταν κοπάσει ο αέρας. 

Απορρυπαντικά + Σαμπουάν vs Φυσικά απορρυπαντικά + φυσικό σαπούνι
Όλα τα σύγχρονα απορρυπαντικά/καθαριστικά περιέχουν τοξικές ουσίες, ύποπτες για την πρόκληση ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Ευτυχώς όμως, σιγά-σιγά οι νοικοκυρές ξανά-ανακαλύπτουν την αξία του ξυδιού, της σόδας και του λεμονιού. Το φυσικό σαπούνι δε, είναι ένα πραγματικό καλλυντικό, χωρίς ίχνος παρενεργειών.

Ανακύκλωση vs επαναχρησιμοποίηση
Η ανακύκλωση είναι "μόδα" των τελευταίων ετών. Ακόμα και η ίδια η ανακύκλωση, απαιτεί τρομερά ποσά ενέργειας και προσπάθειας. Αντί να πετάμε το οτιδήποτε στο κάδο ανακύκλωσης, μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιούμε για δεύτερη και τρίτη φορά. Εκτός από χρήσιμα αντικείμενα και χρήσεις, με λίγη φαντασία, από άχρηστα πράγματα μπορούν να φτιαχτούν έργα τέχνης.
Η λίστα είναι ατελείωτη, πολλά μπορούν να αναφερθούν. Όπως προαναφέρθηκε, το κλειδί είναι η ισορροπία ανάμεσα στις παλιές και νέες τεχνολογίες. Δεν πρέπει να εξαρτιόμαστε μόνο από τεχνολογίες που απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας και κοστίζουν ακριβά σε χρήμα και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Δείτε την ιστοσελίδα του http://www.lowtechmagazine.com/
Περιέχει πολλά δείγματα παλαιάς τεχνολογίας και τεχνοτροπίας.

Οπότε, όσοι αναρωτιέστε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς πως να επενδύσετε τα χρήματά σας, σκεφτείτε να επενδύσετε σε low-tech προϊόντα και τεχνικές. Μπορεί να μην σας αποδώσουν χρήματα, σίγουρα όμως σας εξασφαλίζουν ένα φυσικότερο τρόπο ζωής και ένα συναίσθημα ασφάλειας.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...