Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Οι Γερμανοί ξανάρχονται με... στολή εφοριακού!



Image
Στο κυνήγι όσων αποκρύπτουν εισοδήματα, δεν καταβάλλουν το ΦΠΑ και δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν θα δραστηριοποιηθούν 160 Γερμανοί εφοριακοί, τους οποίους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να στείλει στην Αθήνα για την ενίσχυση των ελληνικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Κατά πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr, το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να ενισχύσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αφού θεωρεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ελάχιστα για την πάταξη ενός φαινομένου ενδημικού στην ελληνική κοινωνία σε βαθμό που για κάποιους έχει καταστεί κάτι σαν... χόμπυ, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει πολύ σημαντικά έσοδα.

Η αποστολή των Γερμανών εφοριακών που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν θα αναλάβοουν συμβουλευτικό ή εκτελεστικό ρόλο στη θέση των Ελλήνων που σήμερα εργάζονται στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό διότι με την ενεργό ανάμειξη των Γερμανών εφοριακών στην καθημερινή διαδικασία συγκέντρωσης δημοσίων εσόδων εγκαταλείπεται η πολιτική της ανά τρίμηνο παρακολούθησης των βασικών οικονομικών δεικτών από την Task Force του Χορστ Ράϊχενμπαχ που προφανώς δεν απέδωσε και "θαυμαστά" αποτελέσματα.
Στη βάση της απόφασης που ελήφθη την προηγούμενη Δευτέρα στο Eurogroup, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ελέγχου των ελληνικών επιδόσεων ισχυροποιούνται.

Με την άφιξη και ενεργοποίηση των 160 Γερμανών εφοριακών, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα περνά από την περίοδο της τρίμηνης παρακολούθησης στη φάση "γραμμή-γραμμή" έλεγχος των οικονομικών στοιχείων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Wirtschafts Woche», περισσότερα από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών θα στελεχώσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό.
Παράλληλα, το περιοδικό υποστηρίζει πως ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Χανς Μπέρναρντ Μπέους, θα στείλει στελέχη που γνωρίζουν ξένες γλώσσες, αλλά και ελληνικά. Επίσης άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.
Τα περισσότερα στελέχη, σύμφωνα με το περιοδικό, θα προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του οποίου ο υπουργός Οικονομικών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συνέκρινε τις ανάγκες της Ελλάδας, με αυτές της ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του '90.

«Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στην Γερμανία», επισήμανε ο κ. Μπόγιανς.
Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναφέρεται ενδεικτικά σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ.

 defencenet.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...