Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Το τέλος της νέας τάξης πραγμάτων μέσα από τα οπλικά συστήματα που αποκτά η Ρωσία το 2022

Εν μέσω μίας πολύ ταραγμένης περιόδου για τα παγκόσμια πεπραγμένα η Ρωσία αποκτά μέσα στο 2022 σύγχρονα άρματα μάχης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους και πολεμικά πλοία για να αντιμετωπίσει τις ΝΑΤΟϊκές και κυρίως αμερικανικές απειλές.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε στην τεχνολογική εξέλιξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων η σκοτεινή δεκαετία Γέλτσιν, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία κινδύνεψε ακόμα και να διαλυθεί, λόγω της οικονομικής καταστροφής της χώρας.

Στρατός ξηράς

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης τεθωρακισμένων οχημάτων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγο Αλεξάντρ Σεστακόφ, φέτος θα ολοκληρωθούν οι κρατικές δοκιμές αρκετών στρατιωτικών εξοπλισμών και θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής.

Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για οχήματα που χρησιμοποιούν την τεθωρακισμένη πλατφόρμα μάχης νέας γενιάς τύπου Armata: Το προηγμένο άρμα T-14, το βαρύ όχημα μάχης πεζικού T-15, το όχημα μεταφοράς προσωπικού και επισκευής T-16 και το αυτοκινούμενο πυροβόλο Koalitsiya-SV.

Αυτός ο εξοπλισμός είναι από τους πιο προηγμένους στον πλανήτη. Το μοναδικό στον κόσμο άρμα τρίτης γενιάς (μεταπολεμικά) T-14 έχει σχεδιαστεί για μάχη με άμεση επαφή με τον εχθρό, υποστήριξη των επιθέσεων των μηχανοκίνητων μονάδων πυροβολικού, καταστροφή στόχων που βρίσκονται είτε μέσα σε καταφύγια είτε σε ανοιχτούς χώρους.

Το ισχυρότερο άρμα μάχης στον κόσμο βασίζεται σε μια εντελώς νέα σύλληψη και διαθέτει έναν αυτοματοποιημένο πυργίσκο, ενώ το πλήρωμα βρίσκεται σε μια θωρακισμένη κάψουλα στο μπροστινό τμήμα του άρματος.

Σύγχρονο σύστημα δυναμικής και ενεργητικής άμυνας, καθώς και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, καλύπτουν το τανκ T-14 από εχθρικά βλήματα και πυραύλους.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυροβόλου όπλου των 125 χιλιοστών 2A82-1M ξεπερνάνε αυτά των καλύτερων μοντέλων όπλων του ΝΑΤΟ.

Τα άρματα T-14 και T-15 έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, οι ειδικοί δίνουν έμφαση στην ενισχυμένη θωράκιση της άνω μετωπικής ζώνης και στον νέο οπλισμό του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης.

Αρχικά, το T-15 ήταν εξοπλισμένο με τη μονάδα μάχης Boomerang-BM και με ένα πυροβόλο όπλο των 30 χιλιοστών 2A42.

Στη συνέχεια, στα φόρουμ «Armia», το όχημα παρουσιάστηκε με ένα πιο ισχυρό πυροβόλο όπλο των 57 χιλιοστών AU-220M Baikal. Το αυτοκινούμενο πυροβόλου Koalitsiya-SV έχει υποβληθεί, επίσης, σε αρκετές βελτιώσεις που έχουν αυξήσει σημαντικά τις μαχητικές του ικανότητες.

Εκτός από τα νέα άρματα, οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν γνωστό εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό όπως άρματα μάχης T-72B3M, T-90M, T-80BVM, οχήματα πεζικού BMP-3 και BMP-2M με τη μονάδα μάχης Berezhok, το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A και το αυτοκινούμενο πυροβόλο Msta-SM.

Επιπλέον, αναμένεται ότι σύντομα θα είναι έτοιμα προς χρήση το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-SM-SV, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Derivacia-PVO και το φορητό σύστημα αεράμυνας επόμενης γενιάς Metka.

Αεροπορία

Το 2022, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας θα προμηθευτούν με πάνω από 200 μονάδες βασικού, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Αρχηγό των αεροδιαστημικών δυνάμεων, αντιστράτηγο Αντρέι Γιούντιν, το ποσοστό του σύγχρονου οπλισμού θα φτάσει στο 89%.

Συγκεκριμένα, στη δύναμη της Αεροπορίας θα ενταχθούν τα μαχητικά αεροπλάνα Sukhoi Su-35S και Sukhoi Su-30SM, βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34, καθώς και συστήματα αεράμυνας S-350 και S-400. 

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται για απογείωση το εκσυγχρονισμένο ισχυρότερο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tupolev Tu-160M, που κατασκευάστηκε εξ' αρχής στο εργοστάσιο του Καζάν.

Σε νέα φάση θα μπει και το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς Sukhoi Su-57. Φέτος, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις αναμένεται να παραλάβουν 12 αεροπλάνα.

Ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσέμεζοφ, δήλωσε ότι οι δοκιμές του κινητήρα δεύτερου σταδίου θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το πρώτο μαχητικό με νέα εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας θα δοκιμαστεί το 2022. Συνολικά, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις θα προμηθευτούν 76 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Σε υπηρεσία θα ενταχθούν 15 ελικόπτερα Kamov Ka-52M Alligator. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς το δοκιμαστικό ελικόπτερο πέταξε το καλοκαίρι του 2020. Στο Alligator τοποθετήθηκαν νέο σύστημα παρακολούθησης και πλοήγησης, ραντάρ με συστοιχία κεραιών ενεργής φάσης και ενισχυμένος εξοπλισμός προσγείωσης.

Είναι οπλισμένο με πυραύλους Ataka, Vikhr και Vikhr-M. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση των ελικοπτέρων στη Συρία.

Μεγαλώνει επίσης και ο στόλος των drones. Το 2022, η εταιρεία Kronshtadt θα ξεκινήσει την παραγωγή των drones στην πόλη Ντουμπνά της περιφέρειας της Μόσχας. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός θα λάβει αρκετά σύγχρονα drones, αρχικά τα αναγνωριστικά και επιθετικά Inohodec. Στη συνέχεια θα γίνει παραγωγή των Sirius, Gromκαι Molnia.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές θα είναι η «πρεμιέρα» του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-500 Prometheus.

Τα πρώτα 50 συστήματα τέθηκαν σε υπηρεσία στη 15η Στρατιά των αεροδιαστημικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για την κάλυψη της Μόσχας από τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, επίσημα, το σύστημα δεν έχει ακόμη περάσει τις κρατικές δοκιμές. Αναμένεται οι τελευταίες δοκιμές να ολοκληρωθούν φέτος, όποτε και το Prometheus θα βγει σε παραγωγή. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του συστήματος S-500 είναι η ικανότητά του να καταστρέφει τόσο αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones όσο και βαλλιστικούς πυραύλους στο κοντινό διάστημα.

Ναυτικό

Η κύρια ναυτική καινοτομία είναι αναμφίβολα ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ Zircon. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα σταλεί στον στόλο τους επόμενους μήνες.

Ο Zircon είναι ο πρώτος υπερηχητικός πύραυλος κρουζ στον κόσμο, ικανός να εκτελεί μεγάλες αεροδυναμικές πτήσεις με ελιγμούς σε πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη δική του προωστική ισχύ.

Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε πλοία επιφανείας όσο και σε υποβρύχια. Η μέγιστη ταχύτητα του βλήματος αγγίζει σχεδόν την 9πλάσια του ήχου, ενώ η μέγιστη εμβέλεια πτήσης φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα. Θεωρείται ότι ο πύραυλος είναι απρόσβλητος από τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.

Ο στόλος θα προμηθευτεί και κάποια νέα πλοία. Οι ναυπηγοί αναμένεται να παραδώσουν στο Ναυτικό τη φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων Admiral Golovko, τον τρίτο επισείοντα του Project 22350.

Το καλοκαίρι, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα είναι το πρώτο πλοίο που θα παραλάμβανε τους Zircons ως κανονικό οπλισμό. Οι πύραυλοι μπορεί να τοποθετηθούν και σε μικρά πυραυλικά πλοία Karakurt του Project 22800.

Το 2022, το Ναυτικό θα πρέπει να παραλάβει τρεις επισείοντες αυτής της κατηγορίας: Cyclon, Buriaκαι Askold. Επιπλέον, προγραμματίζονται δοκιμές της σχεδόν «αόρατης» κορβέτας του Project 20386 Merkuri, η οποία, σύμφωνα με τον ειδικούς, θα είναι επικίνδυνη ακόμη και για αεροπλανοφόρα.

Δύο πυρηνικά υποβρύχια, το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο Borei Generalissimus Suvorov, και το επιθετικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων Krasnoyarsk του Project, Yasen-M, θα ενισχύσουν τον ρωσικό στόλο. Επίσης, το Ναυτικό θα παραλάβει τα δύο πρώτα σειριακά ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια του Project Lada: Kronstadt και Velikie Luki.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...