Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

«Επίσκυρος»: Το άθλημα των αρχαίων Ελλήνων που έμοιαζε με το ποδόσφαιρο


Yπάρχουν πολλές αναφορές για τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου που υπήρξαν στην αρχαιότητα.


Η πρώτη ήταν στην Κίνα, όπου το διάσημο πλέον cuju παιζόταν με τα πόδια και ο σκοπός ήταν να την στείλεις σε ένα μικρό άνοιγμα μέσα σε ένα δίχτυ.

Ωστόσο και οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γνωστή για το πάθος τους για τη γυμναστική. Και για την επινοητικότητα τους. Υπήρχε λοιπόν ένα παιχνίδι που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα που λεγόταν «Επίσκυρος» και έμοιαζε αρκετά με το ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια ήταν κάτι περισσότερο μεταξύ ποδοσφαίρου και ράγκμπι.

Το παιχνίδι ήταν καθαρά ομαδικό και παιζόταν από δυο ομάδες που αποτελούνταν από 12 έως 14 παίκτες. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι δυο ομάδες χωρίζονταν από μια γραμμή στην οποία τοποθετούνταν μια πέτρα την οποία ονόμαζαν σκύρο. Υπήρχαν ακόμα δυο γραμμές πίσω από κάθε ομάδα. Σκοπός ήταν να περάσει η μπάλα πάνω από την αντίπαλη ομάδα, η οποία έπρεπε να την πιάσει και να κάνει το ίδιο. Το ότι η μπάλα έπρεπε να περάσει από κάποιο όριο, έχει στοιχεία και του ποδοσφαίρου αλλά και του ράγκμπι, με τον Επίσκυρο να παίζεται και με τα πόδια και με τα χέρια.

Οι Αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν ως μια ελαφριά μορφή γυμναστικής. Μπορεί να παιζόταν κυρίως από άνδρες, αλλά ήταν αγαπημένο παιχνίδι γυναικών και παιδιών. Η FIFA έχει αναγνωρίσει επίσημα τον Επίσκυρο ως μια από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου. Βέβαια, οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν πολλά πράγματα, όχι όμως το ποδόσφαιρο. Ωστόσο μόνο και μόνο που είχαν ένα άθλημα που έμοιαζε με αυτό και είναι ένα μέρος της ιστορίας του, είναι κάτι αρκετά σημαντικό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...