Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Δέκα γκάφες της CIA που έμειναν στην ιστορία!

Ακολουθούν δέκα περιπτώσεις αποστολών της υπηρεσίας των αμερικανοφονιάδων που θα μείνουν στην ιστορία, καθώς…
τα αποτελέσματά τους, ήταν διαφορετικά από τα αναμενόμενα.
10. Ο Εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών
Το 1953, οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν απηυδήσει με το Ιράν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Mosaddeq, η χώρα ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της Βρετανίας. Αυτή η απόφαση οδήγησε τη CIA έπρεπε να εκδιώξει τον Mosaddeq με πραξικόπημα και έφερε στην εξουσία τον αυταρχικό Shah. Με αυτή τη κίνηση η προσπάθεια να κρατηθεί μυστική η ανάμειξη της Αμερικής απέτυχε παταγωδώς.

Δεδομένου ότι αυτό ήταν το πρώτο πραξικόπημα της CIA, η υπηρεσία δεν ήταν τόσο οργανωμένη όσο αργότερα. Ο άνθρωπος που επελέγη να ηγηθεί της αποστολής ήταν ο Κέρμιτ Ρούζβελτ, που χαρακτηριζόταν για τη διακριτικότητά του.

Σε διπλωματική συνάντηση διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία έξω από το κτίριο, αυτή ήταν και η στιγμή που αποκαλύφθηκε η μυστική του δράση, γιατί ενώ όλοι έτρεχαν για αν σωθούν εκείνος συνέχισε ατάραχος να απολαμβάνει τη σούπα του. Μάλιστα έκανα ακόμη πιο εμφανή την ανάμειξή τους στο πραξικόπημα όταν σε εκπομπή του ραδιοφώνου θέλοντας να βάλουν μια πατριωτική μουσική, έβαλαν τον “Εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών”.

9. Η αποτυχία της Αλβανίας

Κατά τη διακυβέρνηση του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, η ζωή στην Αλβανία ήταν σύντομη, σκληρή και βίαιη. Έτσι, όταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποφάσισαν να τον καθαιρέσουν το 1949, θέλοντας να στρέψουν το λαό εναντίων του, κάτι που αποδείχθηκε πιο δύσκολο από όσο πίστευαν. Η CIA νόμιζε ότι το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να στείλει κάποια “καλά παιδιά” με όπλα, που θα έστρεφαν τον αλβανικό λαό εναντίον αυτού του ψυχοπαθή δικτάτορα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που επέλεξε η CIA μόνο “καλοί” δεν ήταν. Με μια απίστευτη έλλειψη προνοητικότητας, ο Οργανισμός προσέλαβε πρώην φασίστες και συνεργάτες των Ναζί για να οδηγήσουν τον αλβανικό λαό στην αντίσταση. Ανάμεσά τους ήταν ο υπουργός που φημίζεται για την μεταφορά των Εβραίων στους θαλάμους αερίων κατά τη διάρκεια της κατοχής, που ήταν επίσης ένθερμος υποστηρικτής του βασιλιά Ζογκ.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν το λαό αντιμέτωπο με το δίλημμα του σκληρού κομμουνισμού και του ναζισμού. Η αποστολή έληξε άδοξα αφού ο λαός παρέδωσε τους άνδρες της μυστικής υπηρεσίας στις αρχές.

8. Η μυστική συνάντηση

Το 2011, ο Λίβανος έμοιαζε σαν το επόμενο σημείο ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής. Η Χεζμπολάχ είχε μόλις πέσει από την κυβέρνηση , και τα αντι-αμερικανικά και αντί ισραηλινά αισθήματα κυριαρχούσαν. Η CIA αποφάσισε να εντείνει τις δράσεις της στον τομέα, αρχής γενομένης με το δίκτυο των κατασκόπων στη Βηρυτό. Η υπηρεσία έκανε τρεις μεγάλες γκάφες, η πρώτη αφορούσε την απόφαση για μια συνάντηση, όπου όλα τα δίκτυα της Βηρυτού θα έδιναν το παρών. Η δεύτερη ήταν ότι η συνάντηση έγινε σε κατάστημα της Pizza Hut. Και τρίτων ότι έδωσαν τον κωδικό όνομα “Πίτσα” στην τοποθεσία.

Η επιχείρηση απέτυχε, όταν οι πράκτορες της Χεζμπολάχ, που είχαν ανακαλύψει τα σχέδια, συνέλαβαν τους πράκτορες. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν η CIA ανακάλυψε ότι είχαν δοθεί στους κατασκόπους ανιχνεύσιμα τηλέφωνα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους πράκτορες να εξαφανιστούν και να δολοφονηθούν.

7. Η εξαπάτηση του Γκουαντάναμο

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για τις βίαιες τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί στο Γκουαντάναμο αλλά οι αξιωματούχοι της CIA προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο τέχνασμα για να παγιδεύσουν τον ύποπτο για τρομοκρατικές επιθέσεις Slahi . Ωστόσο η αποστολή απέτυχε.

Πεπεισμένοι ότι ο Slahi είχε κάποιες πληροφορίες που ήθελαν, οι πράκτορες προσπάθησαν να πλαστογραφησούν ένα γράμμα από τη μητέρα του θέλοντας αποσπάσουν τις πληροφορίες. Παρόλα αυτά αποδείχθηκε ότι η μητέρα του Slahi δεν μπορούσε να γράψει. Επίσης, οι ίδιοι έγραψαν λάθος το όνομά του, αφού μπέρδεψαν τα γράμματα, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να μην απαντήσει ποτέ.

Εξαιτίας της αποτυχίας οι πράκτορες υπέβαλλαν σε διάφορα βασανιστήρια τον κρατούμενο, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζε καμία πολύτιμη πληροφορία για την υπηρεσία.

6. Ο λάθος άνθρωπος

Τον Δεκέμβριο του 2003, η CIA επιχείρησε μια τολμηρή αποστολή στη ΠΓΔΜ. Η υπηρεσία στόχευε στον γνωστό συνεργάτη της Αλ Κάιντα Khaled El-Masri, που κατάφερε να τον σταματήσει στα σύνορα την ώρα που αναχωρούσε για το Αφγανιστάν.

Οι πράκτορες μετά τη σύλληψη βασάνισαν άγρια τον El-Masri, προσπαθώντας να του αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι οι πράκτορες είχαν συλλάβει τον λάθος Khaled El-Μασρί, που στην πραγματικότητα ήταν ένας αθώος Γερμανός επιχειρηματίας, που έτυχε να έχει το ίδιο όνομα με τον καταζητούμενο. Όταν ανακάλυψαν το λάθος τους το μόνο που έκανα ήταν να τον κρατήσουν για ακόμη έναν μήνα.

5. Η CIA και η ηρωίνη

Ο Πόλεμος του Βιετνάμ θεωρείται ευρέως σαν μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Εκτός από την αποστολή περίπου 60.000 στρατιωτών από τις ΗΠΑ και τους θανάτους τους , είχε ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική πτώση της Σαϊγκόν και συνέβαλε στην άνοδο του Πολ Ποτ . Είχε, επίσης, κάποιες περίεργες συνέπειες, όπως η αύξηση των ποσοστών της εξάρτησης από την ηρωίνη σε όλο τον κόσμο.

Θέλοντας να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στη σύγκρουση, η CIA έκανε τα στραβά μάτια στη διακίνηση του Νοτίου Βιετνάμ, που προέρχονταν απευθείας από τον Πρόεδρο Nguyen Van Thieu. Αντί να προσπαθήσει να σταματήσει τη δράση των συμμάχων της προμήθευσε με ένα εργαστήριο για να παράγουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα και οι καλύτεροι αγοραστές ήταν Αμερικανοί.

4. Το λάθος του Μιλάνου

Η έκδοση του Αιγύπτιου κληρικού Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ από την Ιταλία το 2003 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αποτυχημένες αποστολές της υπηρεσίας. Με την υποστήριξη του Robert Seldon Lady, του πράκτορα της CIA στο Μιλάνο κατάφεραν να αρπάξουν Nasr και να τον μεταφέρουν έξω από τη χώρα για να τον βασανίσουν.

Ωστόσο, έκαναν το λάθος να αφήσουν πίσω τους ίχνη που οδήγησαν την αστυνομία στην ερευνά της υπόθεση, καθώς ήταν σαφές ότι επρόκειτο για απαγωγή. Η αστυνομία ανακάλυψε 12 τηλέφωνα, όπου είχαν καταχωρηθεί ψεύτικα ονόματα και είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή που βρισκόταν ο Nasr για τελευταία φορά. Σε αυτά τα τηλέφωνα υπήρχαν κλήσεις από τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια.

Όταν οι ιταλικές αρχές χρησιμοποίησαν τα ευρήματα για να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι του Robert Seldon Lady ανακάλυψαν φωτογραφίες του αγνοούμενου με αποτέλεσμα η υπηρεσία να καταδικαστεί από το ιταλικό δικαστήριο για απαγωγή.

3. Η Ιρακινή κρίση

Μερικές από τις αποτυχίες της CIA είναι πιο σκοτεινές από άλλες, όπως η Ιρακινή κρίση που είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Το 1963, η υπηρεσία ανέτρεψε δικτάτορα του Ιράκ, Αμπντέλ Καρίμ Κασέμ, του μισητού από το λαό ηγέτη. Η υπηρεσία προχώρησε στη καθαίρεση του ηγέτη και στη δολοφονία του και αποφάσισε να αναδείξει το ελάχιστα γνωστό Μπάαθ κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Παρόλο που ο Σαντάμ δεν ήταν ηγέτης του κόμματος βρισκόταν πολύ κοντά στην εξουσία και την κατάλληλη στιγμή προχώρησε στον σφετερισμό της, όλα αυτά με την ανοχή των ΗΠΑ, που βιώνει μέχρι και σήμερα τις συνέπειες του λάθους της.

2. Η CIA και περισσότερη ηρωίνη

Το άμεσο επακόλουθο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μια επικίνδυνη στιγμή στην γεωπολιτική. Με τη μισή Ευρώπη να βρίσκεται υπό κατοχή και η υπόλοιπη να αντιμετωπίζει τη σημαντική πτώση της οικονομίας, η αποστολή των ΗΠΑ ήταν να τη στρέψει κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η CIA ανησυχούσαν ότι η Ιταλία και η Σικελία θα έπεφταν στα χέρια των κομμουνιστών, έτσι έκαναν ότι μπορούσαν για να σταματήσουν μια τέτοια πιθανότητα.

Η δράση της CIA περιελάμβανε την παράδοση μετρητών και εξοπλισμού για τη Μαφία, που καλλιεργούσε ναρκωτικά. Έτσι, γκάνγκστερ από το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη στρατολογήθηκαν και στάλθηκαν στην Σικελία για να κάνουν ό, τι ήθελαν, δηλαδή διακίνηση ναρκωτικών. Η CIA βοήθησε ακόμη και να εξάγουν τα ναρκωτικά, ώστε να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της Σικελίας, κρατώντας τους κομμουνιστές μακριά από τη χώρα.

1. Έδωσαν στο Ιράν τη βόμβα

Ο ιρανικός πυρηνικός εξοπλισμός που αποτελεί πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως δημιουργήθηκε χάρη στους Αμερικανούς πράκτορες. Το 2000, η ​​CIA πείστηκε ότι η Τεχεράνη επρόκειτο να δημιουργήσει μια βόμβα, που ήταν επιτακτική ανάγκη να τη σταματήσει, αποσπώντας τα σχέδια από τους κατασκευαστές.

Αργότερα, αποφάσισαν να δώσουν τα σχέδια σε έναν Ρώσο αποστάτη πυρηνικό επιστήμονα για αν δημιουργήσει τη βόμβα για λογαριασμό των ΗΠΑ, ωστόσο ο ίδιος που ενδιαφερόταν μόνο για τα χρηματικά κέρδη αποφάσισε να πουλήσει τα σχέδια στο Ιράν, σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Μάλιστα ο Ρώσος αποστάτης στα σχέδια ανέφερε αναλυτικά τις οδηγίες για την επίλυση ενός ελαττώματος που είχε εντοπίσει. Το αποτέλεσμα ήταν η Τεχεράνη να έχει στα χέρια της τα σχέδια για μια ισχυρή βόμβα, χάρη στην αμερικάνικη υπηρεσία.

πηγή
romioitispolis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...