Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

27 Σεπτεμβρίου 1831, δολοφονείται ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί

5:35 πρωί 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ένας οικουμενικός Έλληνας που αγάπησε όσο τίποτε την ελληνική υπόθεση κι έδωσε τα πάντα ο Ιωάννης Καποδίστριας, από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί.

Η άσχημη αρχή του νεοελληνικού κρατιδίου που πλέον με τη κατάπτυστη αυτή πραξη, σαφέστατα έξωθεν υποκινούμενη, σφράγισε τη μοίρα του ως προτεκτοράτο της Δύσης κάτι που ως συνέπεια φτάνει στο ιστορικό μας παρόν. Θα 'ταν άλλη η εξέλιξη αν ο Ιωάννης Καποδίστριας ζούσε.

Αιώνια η μνήμη του Πρώτου Εθνικού μας Κυβερνήτη. 

«Εάν οι εποχές, οπού υπόσχονταν στη πατρίδα μας το πιο αξιοπρεπές μέλλον, πέρασαν παίρνοντας μαζί τους, τις καλύτερες ελπίδες, αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι, από τους οποίους αυτή η πατρίδα επρόκειτο να αποτελείται, δεν ήταν ακόμη έτοιμοι, ούτε να ακούν τη σεβάσμια φωνή της αλήθειας, ούτε να εισακούονται από τη μάζα των συμπολιτών. Λίγα φώτα, καμία εμπειρία, καθόλου χρήση του κόσμου(έμψυχου δυναμικού) κι ακόμη λιγότερα ήθη, αποτελούσαν όλη τη κληρονομιά εκείνων των εποχών.» (Μετάφραση από επιστολή του, γραμμένη στα γαλλικά)

Ο Ιωάννης Καποδίστριας</p>

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...