Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει φέτος λόγω ακανόνιστου καρδιακού παλμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Οι “επιπλέον θάνατοι” είναι ο αριθμός των θανάτων που είναι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για μια συγκεκριμένη εβδομάδα ή μήνα του έτους

Οι θάνατοι λόγω ακανόνιστου καρδιακού παλμού είναι πιθανό να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πεθαίνουν περισσότεροι (από το συνηθισμένο) άνθρωποι φέτος – με τον αριθμό να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία λόγω καρδιακών αρρυθμιών ήταν μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο για μεγάλο μέρος του πρώτου εξαμήνου του 2022, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Οι θάνατοι σε αυτή την κατηγορία είχαν τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ είχαν τα όγδοα υψηλότερα τον Φεβρουάριο και τα τέταρτα υψηλότερα τον Ιανουάριο.

Οι επιπλέον θάνατοι είναι ο αριθμός των θανάτων που είναι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για μια συγκεκριμένη εβδομάδα ή μήνα του έτους. Υπήρξαν 234 επιπλέον θάνατοι λόγω ακανόνιστου καρδιακού παλμού που καταγράφηκαν τον Μάρτιο και 138 τον Απρίλιο. Και για τους δύο αυτούς μήνες αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός επιπλέον θανάτων ανά αιτία, πίσω μόνο από αυτούς που οφείλονται σε “λοιπές νοσηρότητες” -ένας ορισμός που χρησιμοποιείται συχνά για να καλύψει καταστάσεις όπως είναι το γήρας και η αδυναμία.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων λόγω ακανόνιστου καρδιακού παλμού ήταν 37,1% πάνω από τον μέσο όρο τον Μάρτιο και 23,1% τον Απρίλιο -ένα απότομο άλμα από το 13,7% τον Ιανουάριο και το 9,2% τον Φεβρουάριο. Τα ποσοστά παρέμειναν υψηλά τον Μάιο και τον Ιούνιο (39,0% και 17,9%), αλλά ο αριθμός των επιπλέον θανάτων για αυτή την κατηγορία κατετάγη χαμηλότερα, στην πέμπτη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Άλλες κύριες αιτίες που συνέβαλαν σε επιπλέον θανάτους φέτος είναι οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Συνολικά 3.848 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Sarah Caul, επικεφαλής της ανάλυσης θνησιμότητας του ONS, είπε ότι ο αριθμός θανάτων “κυμάνθηκε σε υψηλότερο επίπεδα (από τα αναμενόμενα) από τον Μάρτιο και έπειτα, κάτι που θα μπορούσε να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είδαμε αυξήσεις στους θανάτους λόγω καρδιακών αρρυθμιών, κυρίως σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά για να κατανοηθεί οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του Covid και της αύξησης των καρδιακών θανάτων. Είναι επίσης πιθανό να υπήρξε κάποια μετατόπιση θνησιμότητας, με τον αριθμό των θανάτων να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο τώρα λόγω των θανάτων κάτω του μέσου όρου νωρίτερα μέσα στο έτος. Οι επιπλέον θάνατοι κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου και εξετάζοντας μεμονωμένους μήνες το 2022, [βλέπουμε ότι] ο αριθμός των θανάτων ήταν κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο”, πρόσθεσε.

Οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν 10,3% κάτω από τον μέσο όρο τον Ιανουάριο και 7,3% κάτω από τον μέσο όρο τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν πάνω από τον μέσο όρο κάθε μήνα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Ο Μάιος και ο Ιούνιος παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο υπερβάλλουσας θνησιμότητας, με θανάτους 15,4% και 8,6% πάνω από τον μέσο όρο αντίστοιχα.

Ο Covid-19 ευθύνεται μόνο εν μέρει για επιπλέον θανάτους τους τελευταίους μήνες, ανέφερε το ONS. Από τους 6.473 υπερβολικούς θανάτους τον Μάιο, πάνω από τα τρία τέταρτα (4.897 ή 76%) δεν οφείλονταν στον κορωνοϊό. Το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο τον Ιούνιο, με το 82% να μην οφείλεται στον Covid-19 (2.900 από 3.516). 

 

πηγή

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...