Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Μέχρι που θα φτάσει η ασέβεια; Σεμινάρια γευσιγνωσίας σε Ιερό Ναό, με «ευλογίες» της Λ. Μενδώνη!

Απίστευτο και όμως ελληνικό: H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, έδωσε άδεια για σεμινάρια γευσιγνωσίας... λαδιού μέσα σε Ιερό Ναό στη Μονεμβασιά!


Γαστρονομικά σεμινάρια μέσα σε Ιερό Ναό: Μετά τα «τσιμενταρίσματα» της Ακρόπολης και τις πασαρέλες του οίκου Dior στη σκιά του Παρθενώνα και μετά τα μέτρα για μακροχρόνιο εκπατρισμό-ενοικίαση ελληνικών αρχαιοτήτων, η υπουργική θητεία της Λίνας Μενδώνη έρχεται να μας παρουσιάσει νέες διαστάσεις στυγνής εμπορευματοποίησης των μνημείων πολιτισμού, που φτάνουν ως την ασέβεια και την ιεροσυλία!

Φαίνεται πως πλέον δεν έχει απομείνει ούτε ιερό ούτε όσιο στην κυβέρνηση, αφού οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού με τις «ευλογίες» της Λίνας Μενδώνη, αποφάσισαν να μετατρέψουν τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς σε αίθουσα… γευσιγνωσίας ελαιολάδου! Συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας χορήγησε άδεια σε ιδιώτη για τη διοργάνωση σεμιναρίων μέσα στον Ιερό Ναό, για μία φορά την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού άλλα και τον Σεπτέμβριο, με συμμετοχή έως και δέκα επισκεπτών.

Σύμφωνα με καταγγελίες που αναδείχθηκαν από την «Espresso», οι διοργανωτές του σεμιναρίου πρόσφεραν στους συμμετέχοντες και… λικέρ εκτός από ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνταν και παραγγελίες για την πώληση των προϊόντων! Οι δε υπεύθυνοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας Λακωνίας δήλωσαν ανεπίσημα στην εφημερίδα ότι στον χώρο του Ιερού Ναού δεν γίνεται γευσιγνωσία, άλλα μόνο… σεμινάριο προβολής του ελαιολάδου.

Μόνο που η φωτογραφία τους διαψεύδει απόλυτα, διότι φαίνεται ξεκάθαρα πως έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα με ποτήρια που περιέχουν λάδι, μπουκαλάκια με νερό (που βοηθούν στο δοκίμασμα διαφορετικών τύπων λαδιού), άλλα και αναμμένα κεριά για πιο… κατανυκτική ατμόσφαιρα!

Απίστευτο και όμως Ελληνικό: H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, έδωσε άδεια για σεμινάρια γευσιγνωσίας... λαδιού μέσα σε Ιερό Ναό στη Μονεμβασιά!

Τελικά μας φταίει μόνο η ασέβεια των Τούρκων στις ορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκονται στην επικράτεια τους; Την ίδια στιγμή που ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού του κόσμου, ο Ιερός Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, μετατράπηκε σε τζαμί και βανδαλίζεται καθημερινά από ασυνείδητους μουσουλμάνους προσκυνητές, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιτρέπει να μετατρέπονται Ιεροί Ναοί μας σε «φολκλορικές» αίθουσες γευσιγνωσίας! Πόσο απέχει η μία συμπεριφορά από την άλλη;

Που θα οδηγήσει τελικά αυτή η ξέφρενη εκβιομηχάνιση του πολιτισμού, που με ζήλο υπηρετεί η Λίνα Μενδώνη; Τι άλλα δρώμενα θα δούνε τα μάτια μας, να γίνονται μέσα σε Ιερούς Ναούς; Συμπόσια; Δεξιώσεις; Μήπως και επιδείξεις μόδας στο φινάλε; Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, δεν ήταν σε θέση να κρίνει πως δεν είναι πρέπον να γίνονται «τραπεζώματα» και «γευσιγνωσίες» μέσα σε έναν Ιερό Ναό, σα να πρόκειται για εστιατόριο; Δεν υπήρχε καμία άλλη αίθουσα στη Μονεμβασιά για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο;

Για να είσαι σε θέση να διεκδικείς νίκες υπέρ του Ελληνικού πολιτισμού ως θεσμικός παράγοντας, θα πρέπει πρώτα να αποδείξεις πως εσύ ο ίδιος σέβεσαι και τιμάς τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας σου, και πως αντιλαμβάνεσαι την ιερότητα των χώρων, ιδιαίτερα των θρησκευτικών χώρων. Και κάτι τέτοιο δεν έχει δείξει έως τώρα η Λίνα Μενδώνη, άλλα αντιθέτως υποπίπτει συχνά σε ολισθήματα που μαρτυρούν πως αντιλαμβάνεται την πολιτισμική κληρονομιά μας ως εμπόρευμα που παραχωρείται για κάθε χρήση, με το αζημίωτο.

 https://www.sportime.gr/extratime/koinonia/mechri-pou-tha-ftasi-i-asevia-seminaria-gefsignosias-se-iero-nao-me-evlogies-tis-l-mendoni/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...