Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ακρίβεια: Πετυχημένες συμβουλές για το πώς να γίνετε ενεργειακοί ζητιάνοι και «άξιοι» τρωγλοδύτες

Ελευθέριος Ανδρώνης

Ενώ η ακρίβεια θερίζει τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση παραμένει άπραγη, δημοσιογράφοι μετατρέπονται σε «life coaches» της ενεργειακής εξαθλίωσης

Ακρίβεια: Αποτελεί αναμφισβήτητη πραγματικότητα πλέον πως τα δυτικά κέντρα εξουσίας τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να καθιερώσουν μια μόνιμη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που αλλάζει αντικείμενο και αφήγημα, αναλόγως το τι βολεύει το «ιερατείο» της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Στην πανδημία, το ουκρανικό και την ενεργειακή κρίση, άλλα και στη λεγόμενη «περιβαλλοντική κρίση», κοινός παρονομαστής είναι το ότι οι πολίτες καλούνται να απεμπολήσουν δικαιώματα και να δεχθούν οικειοθελείς θυσίες, για το «κοινό συμφέρον» της υγείας, της γεωπολιτικής σταθερότητας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Εφόσον το «πείραμα» της πανδημίας αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό επιτυχές, αφού οι λαοί όχι μόνο ανέχθηκαν μέτρα που καταπάτησαν συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματα, άλλα δέχθηκαν τον εκβιασμό και στον πυρήνα της υπάρξεως τους, στο ίδιο τους το σώμα δηλαδή, τι θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερο την όρεξη της παγκόσμιας «ελίτ» για νέα αφηγήματα μαζικού ελέγχου;

Κάπως έτσι από το «μένουμε σπίτι» της πανδημίας, φτάνουμε σήμερα στο «κατεβάζουμε τους διακόπτες στο σπίτι» και ξεπαγιάζουμε οικειοθελώς, διότι κάθε ευρωπαίος βρίσκεται σε «πόλεμο» με τη Ρωσία (όπως μας ενημέρωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη) και κάθε πόλεμος απαιτεί θυσίες για το «γενικότερο καλό». Επόμενο σλόγκαν της αγωνιστικής επικαιρότητας, ίσως το «δεν έχουμε σπίτι» ή το «ας δώσουμε το σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Αλλάζουμε «πίστα»…

Αφού πρώτα οι λαοί πέρασαν από την διαδικασία της κοπαδοποίησης για δύο χρόνια, καλωσορίζοντας τη λογική των προνομίων του «καλού» πολίτη και της (πολιτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής) εξουδετέρωσης του «κακού» πολίτη, τώρα είναι έτοιμοι να περάσουν στην επόμενη «πίστα».

Τα παγκόσμιο διακύβευμα προχωρά όλο και πιο γοργά, και κάθε πολίτης καλείται να ακολουθεί τις απαιτήσεις του – όποιες και αν είναι αυτές, όποιο κόστος και αν έχουν. Αν αντιδράσει και διαμαρτυρηθεί, θα μπει αυτόματα σε «μαύρη» κατηγορία (αρνητής, αντιεμβολιαστής, ρωσόφιλος, επιζήμιος για την ενέργεια και το περιβάλλον κ.ο.κ.) και αν ακόμα δεν μπορεί να ακολουθήσει λόγω ανέχειας, θα θεωρηθεί «απροσάρμοστος», και όπως μας ενημέρωσε ο Στέλιος Πέτσας «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Ο κοινωνικός δαρβινισμός είναι η κυρίαρχη ιδεολογία της Νέας Εποχής του υπερ -καπιταλισμού, και είναι ένα πολιτικό ιδεολόγημα που ευνοεί τους σφοδρούς ταξικούς διαχωρισμούς και βρίσκει άμεση συγγένεια με τον φασισμό και τον ναζισμό.

Από το φροντιστήριο του πώς να «πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά», τα διαφημιστικά που έδειχναν πώς κατασκευάζουμε μάσκες από φανέλες και τα παιδικά παραμύθια που μάθαιναν τα παιδιά ότι είναι αιτίες να ξεπαστρέψουν τον παππού και τη γιαγιά, πλέον περνάμε στα tips ενέργειας για τον «καλό καταναλωτή» που μαθαίνει πως θα προσαρμόσει το σπιτικό του, σε συνθήκες γερμανικής κατοχής.

Tips για πιο πετυχημένη φτωχοποίηση

Ήδη ο διδάκτωρ δημοσιογραφικής καταστροφολογίας Νίκος Ευαγγελάτος, άφησε πίσω του τις ένδοξες στιγμές δημοσιογραφίας με τα πλάνα από λάκκους νεκροταφείων και τις μπαγιάτικες ακτινογραφίες ασθενών, και πλέον προχωρά σε ταχύρρυθμα σεμινάρια για το πώς θα επιστρέψουμε στην εποχή των σπηλαίων, ζητώντας άδεια από το κράτος για να ανάψουμε το φως ή δίνοντας συμβουλές για το πώς θα «προσαρμοστούμε» καλύτερα στην κλιμακωτή επιδότηση. Με ένα στόμα – μια φωνή να αναφωνούμε, ο «θεός» της νέας «κανονικότητας» να μας κόβει κιλοβατώρες και να σας δίνει χρόνια.

Όσο οι δημοσιογράφοι μοιράζουν στο γυαλί, δωρεάν tips «ατομικής ευθύνης», παραπάνω από 305.000 νοικοκυριά (από τις αρχές του 2022) δεν έχουν πλέον την τιμή να βλέπουν τον κ.Ευαγγελάτο στην τηλεόραση και τον κ. Μηταράκη να κάνει τον guest star σε σίριαλ, γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε πως δεν «προσαρμόστηκαν» όπως θα έπρεπε, και τους έκοψε το ρεύμα. Με παραπάνω από 400.000 σπιτικά να προβλέπεται να βυθιστούν στο σκότος έως το τέλος του έτους, το μόνο που θα απομείνει να φωτίζει τούτη τη χώρα θα είναι ο λαμπρός πυρσός της Νέας Δημοκρατίας και τα φωταγωγημένα έργα των «επενδυτών».

Πείνα με χρώμα «πράσινο»

Αγκαζέ με την ενεργειακή κρίση, γιγαντώνεται και η διατροφική κρίση, και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δεν θα αργήσουν να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο τα ρεπορτάζ περί «εναλλακτικής» και «πράσινης» διατροφής, για να εξοικειώνεται ο κόσμος με τα διατροφικά οφέλη των μπισκότων και του ψωμιού από αλευροσκώληκες και άλλων «εδεσμάτων» της «οικολογικά υπεύθυνης» φτωχολογιάς, που «προσαρμόζεται» στον αστικό τρωγλοδυτισμό. Ο εφιάλτης της πείνας ζυγώνει με «πράσινο», οικολογικό και «in» περιτύλιγμα.

Ήδη, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, δύο στους τρεις Έλληνες (το 67%) δηλώνουν πως έχουν μειώσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ η τιμή αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή προϊόντων, και όχι η ποιότητα. Κάτι που σημαίνει πως οι Έλληνες αναγκάζονται όλο και περισσότερο να στρέφονται σε διατροφικά σκουπίδια, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Αναρωτιέται κανείς, καμιά συζήτηση για απαγκίστρωση από την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», τούτη την κρίσιμη στιγμή, θα γίνει στον δημόσιο διάλογο; Θα αξιοποιηθούν επιτέλους οι εγχώριες πηγές ενέργειας στο έπακρο; Θα απαιτήσει κανείς να σταματήσει να είναι η ενέργεια «εμπόρευμα» στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών; Θα μιλήσει κανείς για άμεση μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, για να «ανασάνουν» οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα; Θα ζητήσει κάποιος να απαλλαγούμε από τον βραχνά που λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας;

Ή αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα ή αλλιώς θα συνεχίσουμε την «κανονική ροή προγράμματος» για «life coaching» σε ρακοσυλλέκτες και προτάσεις εντομοφαγίας…


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...