Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Φθινοπωρινή απόδραση στην Ύδρα


Η Ύδρα είναι αγαπημένος προορισμός για το Φθινόπωρο αφού η δροσιά επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν τα δρομάκια του νησιού.
Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα νησιά της Ελλάδας και αυτό που το κάνει ιδανικό για μικρές εξορμήσεις είναι η κοντινή απόσταση με την Αθήνα.






Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.

Φτάνοντας στο λιμάνι, η πόλη μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Σπίτια, χτισμένα αμφιθεατρικά, με γκρι πέτρες, άσπρες και μπλε λεπτομέρειες ξεπροβάλλουν με εξαιρετική αρχιτεκτονική και αισθητική.


Η νυχτερινή άποψη πολύ όμορφη, αν και η ομορφιά του νησιού διακρίνεται καλύτερα με τον ήλιο ή για τους πιο ρομαντικούς και μελαγχολικούς με τη συννεφιά.

Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα. Εκεί θα δείτε και το άγαλμα του Μιαούλη, παρακάτω το Λιμεναρχείο που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη.

Δίπλα, στο μαρμάρινο κτίριο, στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας. και ακολουθεί η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.

Στη μέση περίπου του παραλιακού δρόμου βρίσκεται τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Σε κάποια από τα κτήρια της Μονής στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και στα παλιά κελιά, ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο.

Μπροστά από τη Μονή υπάρχει η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού στο κέντρο.
Δεξιά από τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίζει ένας ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στα ενδότερα της πόλης. Εκεί θα συναντήσετε το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Η Ύδρα αρέσει πολύ σε όσους έχουν όρεξη για γραφικούς περιπάτους. Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά σπίτια και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.


Μπορείτε επίσης να ανηφορίσετε στα στενά, γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.

Για κολύμπι κοντά στο κέντρο, μπορείτε να πάτε στα βράχια της Σπηλιάς, στην Υδρονέτα και σε μικρή απόσταση στο Αυλάκι, το Καμίνι και το κοσμοπολίτικο Μαντράκι. Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι κ.λ.π., γίνεται μόνο με θαλάσσια ταξί.


Καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν ιπτάμενα δελφίνια προς την Ύδρα, το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι το Μετόχι (μισή ώρα πέρα από τον Γαλατά, όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας και να περάσετε απέναντι στην Ύδρα με τα σκάφη ή με θαλάσσιο ταξί, σε περίπου 10 λεπτά. Κατά τη γνώμη μας ο καλύτερος τρόπος είναι το δελφίνι, αφού δεν χρειάζεται και δεν κυκλοφορεί αμάξι στο νησί.


tips
* Άνετα παπούτσια γιατί τα περισσότερα μέρη είναι πλακόστρωτα και ανηφορικά αν θέλετε να εξερευνήσετε το νησί.
* Δοκιμάστε τα αμυγδαλωτά.
* Αν έχετε κουράγιο ανεβείτε στην περιοχή Κιάφα, είναι πολύ όμορφα με μοναδική θέα. * Το καλοκαίρι συνήθως έχει πολύ ζέστη στο νησί. Καλύτερα να πάτε άνοιξη ή φθινόπωρο.

https://traveltipsgr.blogspot.com/2017/09/blog-post.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...