Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ελλάδα της φτώχειας και της ακρίβειας: Πόσο θα φτάσουν οι τιμές σε μακαρόνια, ζάχαρη, καφέ - Αύξηση έως 40% στα φρούτα

Ήδη το πρώτο κύμα ακρίβειας και οι αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα έχουν κάνει την εμφάνιση τους, παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως έρχεται ένα νέο κύμα ακρίβειας, το οποίο θα «χτυπήσει» ακόμα περισσότερο την πληγωμένη ελληνική οικονομία. 

Οι παρατηρητικοί καταναλωτές βλέπουν ήδη τις ανατιμήσεις, ενώ όλοι τις αντιλαμβάνονται στο τέλος του μήνα, όταν διαπιστώνουν πόσα ξοδεύουν σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές, ρεύμα.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων δεν πέρασε ακόμη στους καταναλωτές, όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε κάποια βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προς ώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δε θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.

«Το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων δεν έχει περάσει ακόμα στο ράφι», αναφέρουν μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στελέχη της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων, δηλώνοντας παράλληλα ότι «αυτήν τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν οι τιμές στα βασικά ταχυκίνητα προϊόντα. Όμως το μίγμα στο ράλι τιμών σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό και μεταφορικό κόστος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντοχών και στο προσεχές διάστημα των επόμενων μηνών θα εμφανιστούν αναπόφευκτα αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή».

Με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς της αγοράς τα ποσοστά των ανατιμήσεων κυμαίνονται από 1,9 έως 15%, ενώ ειδικά στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό της αύξησης δύναται να αγγίξει το 40%.

Ειδικότερα, αναμένεται ανατίμηση της τάξεως του 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας και σε κάποιους κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών, όπως π.χ. μπάμιες.

Περί το 8% είναι η μέση ανατίμηση που αναμένεται στα μαγειρικά λίπη, ενώ 4% στον ελληνικό καφέ. Η τιμή στη ζάχαρη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και κατά 6,5% ακριβότερα αναμένεται να είναι τα σπορέλαια/ηλιέλαια.

Στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό αύξησης υπολογίζεται από 6% έως και 40%.

Στα τυροκομικά η μέση ανατίμηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,5% έως και 4%, ενώ ηπιότερο ποσοστό αύξηση τιμής περί το 2,8% αναμένεται να σημειωθεί στα βούτυρα και τις μαργαρίνες. Στα άλευρα η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 5,3%, ενώ σε είδη ζαχαροπλαστικής, όπως η κουβερτούρα, η ανατίμηση εκτιμάται στο 1,9%.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...