Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

H Απάντηση της Κίνας στη Συμφωνία AUKUS μέσω ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής


H γεωοικονομική διείσδυση της Κίνας σε εδάφη πλησίον του μητροπολιτικού εδάφους των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει καθώς αποτελεί μία μακροχρόνια στρατηγική στηριζόμενη στο δόγμα ''ο κυκλόν κυκλώνεται''.

Σε αυτήν την διείσδυση το Κινεζικό Κράτος (και το Ιράν) έχει εξαγοράσει αρκετές ενεργειακές εταιρείες, έχει αγοράσει αρκετά ενεργειακά οικόπεδα/κοιτάσματα και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μέσω της εταιρείας Huawei αγοράζοντας ουσιαστικά ξένο έδαφος και βιομετρικά δεδομένα πολιτών.

Άγγελος Χωριανόπουλος

Ο πρόεδρος Xi Jinping σε ομιλία του με 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής τόνισε πως το Κινεζικό Κράτος δεσμεύεται να συνδράμει οικονομικά στην ενίσχυση των κρατικών φορέων των χωρών μέσω δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών σταθμών, παράδοσης τηλεπικοινωνιακών εργαλείων για στρατιωτική χρήση, αλλά και δημιουργία κοινών αμυντικών μνημονίων συνεργασίας που θα περιλαμβάνουν και τον τομέα του διαστήματος (είσοδος στο δίκτυο δορυφόρων BEIDOU).

Η ομιλία του έγινε εν όψει της 6ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού. Η Βενεζουέλα, η Χιλή, η Βολιβία και η Κούβα συνεργάζονται στενά με τον Κινεζικό Στρατό μέσω κοινών εκπαιδεύσεων σε επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού αλλά και κυβερνοπολέμου. Χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Περού και η Αργεντινή αγοράζουν κινεζικά οπλικά συστήματα πάσης φύσεως, ενώ εκλήθησαν να συμμετάσχουν και σε ασκήσεις του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω αξιωματούχων.

Από το 2011 η Κίνα και η Βολιβία έχουν υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών πληροφοριών όσο και εξοπλισμών. Από το 2015 ο πρόεδρος της Κίνας και η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνιών αγοράς οπλικών συστημάτων μέσω leasing και την διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών επιχειρήσεων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αγορά ή τη συμπαραγωγή 110 APC 8x8 VN-1, 14 μαχητικών πολλαπλού ρόλου JF-17/FC-1 και πέντε περιπολικών σκαφών κατηγορίας P18 Malvinas.

Μετά τον Δεκέμβριο του 2015 η Κίνα και η Αργεντινή οδηγήθηκαν στην κατασκευή υποδομών διαστημικής παρακολούθησης στο Las Lajas. Η βάση βρίσκεται υπό την διαχείριση του PLA παρά τις έντονες και μακροχρόνιες αντιδράσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον πρέσβη της Αργεντινής στην Κίνα, Diego Guelar, η Κίνα συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τη βάση μόνο για πολιτικούς σκοπούς.

Στο νησί King George στην Ανταρκτική, η Κίνα και η Χιλή μοιράζονται από κοινού στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εκπαιδεύονται σε κοινά γεωλογικά προγράμματα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν και στρατιωτικές διαστάσεις.

http://www.freepen.gr/2021/09/h-aukus.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...