Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ζακυνθινές λουκουμαδοτηγανίτες με σταφίδα

Ζακυνθινές λουκουμαδοτηγανίτες με σταφίδα

Οι γκλαούνες είναι νηστίσιμες τηγανίτες που σερβίρονται τις Απόκριες και σηματοδοτούν το τέλος της κρεοφαγίας και την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Τόπος καταγωγής τους θεωρείται το χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο να διοργανώνει κάθε χρόνο τη «Γιορτή τση γκλαούνας», όπου οι λαχταριστές αυτές τηγανίτες φτιάχνονται σε τεράστιες ποσότητες από τις γυναίκες του χωριού και μοιράζονται στους παρευρισκομένους, εν μέσω παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Δοκιμάστε τες κάθε εποχή του χρόνου, είναι έξοχη εναλλακτική στα ξενόφερτα pancakes του brunch.

Υλικά

Μερίδες: 50 - 60 κομμάτια

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (αν και όση βάλουμε).
  2. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό με πυκνότητα τέτοια ώστε να πέφτει από το κουτάλι, σε χοντρές σταγόνες.
  3. Τέλος, ρίχνουμε τη σταφίδα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να φτάσει 1-1,5 εκ. από τον πυθμένα του.
  5. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά, και ρίχνουμε με το κουτάλι δόσεις από τον χυλό. Κάθε γκλαούνα φτιάχνεται με 1 κουτ. της σούπας.
  6. Τις αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, κι έπειτα τις γυρίζουμε για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
  7. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε πιατέλα.
  8. Περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και σερβίρουμε. Τρώγονται και χλιαρές.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...