Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Εφιαλτική προειδοποίηση για «τσουνάμι» στην Κωνσταντινούπολη από μεγάλο σεισμό

(...) Ο Δρ Bülent Oruç δηλώνει  ότι ένα τσουνάμι που μπορεί να συμβεί μετά από  καταστροφικό σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά θα παρασύρει ανθρώπους, οχήματα και ζώντες οργανισμούς που θα βρίσκονται κοντά στην ακτή, στη θάλασσα.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Γεωφυσικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Kocaeli, καθηγητής Δρ. Bülent Oruç, επεσήμανε  ότι σε έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να προκληθεί τσουνάμι λόγω πτώσεων μαζών στη θάλασσα.

Σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καταστροφικό τσουνάμι στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο Ορούτς είπε:

* Οι κατώτεροι κλάδοι της γραμμής ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας συνεχίζονται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

* Υπάρχουν παρακλάδια του ρήγματος, το πρώτο είναι ο κλάδος Adalar, ο άλλος ο κλάδος Orta Marmara και ο κλάδος Tekirdağ.

* Στην πραγματικότητα, οι περιοχές όπου περνούν αυτοί οι βραχίονες είναι οι βραχίονες που ελέγχουν τις καταπτώσεις.

* Είναι απαραίτητο να αναφερθεί μια κατάπτωση περίπου 1200 μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά.

* Όταν ταξινομούμε τους σεισμούς, ονομάζουμε σεισμούς μεγαλύτερους από 6,9 ως  καταστροφικούς σεισμούς.

* Σε έναν καταστρεπτικό σεισμό που μπορεί να αντιμετωπιστεί εδώ, μια κατολίσθηση μπορεί να συμβεί λόγω των απότομων πλαγιών στη βαθιά θάλασσα.

* Αυτές οι μεγάλες πτώσεις μάζας μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτό που ονομάζουμε τσουνάμι, αλλά τσουνάμι όπως το τσουνάμι που προκαλείται από πολύ καταστρεπτικούς σεισμούς που συμβαίνουν σε αυτές τις μεγάλες περιοχές υποβύθισης στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν θα συμβούν ποτέ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με το τσουνάμι, ο Ορούτς είπε:

* Εάν συμβεί στη θάλασσα του Μαρμαρά, ένα μέσο ύψος κύματος 1 μέτρο μπορεί να προκαλέσει μια μάζα νερού να έρθει στην ακτή σε απόσταση μεταξύ 50 και 100 μέτρων.

* Ακόμα και ένα τσουνάμι αυτής της κλίμακας μπορεί να τραβήξει οχήματα, ανθρώπους και  ζώντα πλάσματα κοντά στην ακτή και να τα παρασύρει προς την ανοιχτή θάλασσα. Δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από αυτό.

* Αυτό πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

* Ένα από αυτά τα βήματα ήταν η ίδρυση του σταθμού στο Büyükçekmece, αλλά η εγκατάσταση του σταθμού από μόνη της δεν αρκεί.

* Οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις των ανθρώπων στο τσουνάμι πρέπει να μελετηθούν από πριν σωστά.

* Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτές  είναι να καθορίσετε τις οδούς διαφυγής και να κρεμάσετε προειδοποιητικές πινακίδες για αυτό.

Οι επιπτώσεις

Τυχόν επικείμενος μεγάλος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, αφού ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.

Η πόλη θα χάσει 120 δισεκατομμύρια λίρες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αμέσως μετά από έναν τέτοιο σεισμό, είπε το IPA, με το ανθρώπινο κόστος να είναι ακόμη υψηλότερο.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας θα πρέπει να δεί σοβαρά το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στη θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά, αφού ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα ανάλογα, ίσως μικρότερης έκτασης σε ακριτικά νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος-Λέσβος-Σαμοθράκη-Αγιος Ευστράτιος-Θάσος), αλλά και στην Θράκη μας. 

πηγή

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...