Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Γερνανοί σοσιαλιστές επικράτησαν μετά από 16 χρόνια - Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Όλαφ Σολτς είναι οι μεγάλοι νικητές των γερμανικών εκλογών, με τον κόσμο να τιμωρεί την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ για τον κορωνοϊό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έπειτα από την καταμέτρηση όλων των ψήφων από τις εφορευτικές επιτροπές.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων των γερμανικών εκλογών, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο συνασπισμός CDU/CSU υπό τον Άρμιν Λάσετ έλαβε 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πάντως η «Πύρρειος Νίκη» του SPD επιβεβαιώνει πως για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαραίτητη και πάλι η δημιουργία ενός συνασπισμού.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να απέχουν λιγότερο από δύο μονάδες, αναγγέλλονται επώδυνες, πιθανόν μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP), χωρίς ωστόσο να αποκλείει και τη συμμετοχή του Die Linke (Αριστερά).

Μάλιστα και το ίδιο το Die Linke έχει ζητήσει επανειλημμένως να συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...