Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η περιοχή των Κατουνακίων με τα ιερά λείψανα (κρανία) των νέων Αγίων, Εφραίμ Κατουνακιώτη και Δανιήλ Κατουνακιώτη


Όχι πολύ μακριά και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τα Καρούλια, βρίσκεται το ησυχαστήριο των Κατουνακίων. Το τοπίο είναι πιο ήρεμο συγκριτικά με αυτό των Καρουλίων.


Η περιοχή αποτελείται από μια ομάδα Καλυβών ανάμεσα στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης και των Καρουλίων.

Το όνομα Κατουνάκια προέρχεται από μερικούς μοναχούς από την Αίγυπτο που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια ασκητικότητα παρόμοια με εκείνη της Αιγύπτου, αλλά οι πατέρες τους συμβούλεψαν ότι εδώ το κλίμα είναι πολύ πιο δύσκολο – ένα ψυχρότερο περιβάλλον με μεγάλη υγρασία. Δυστυχώς, οι Αιγύπτιοι ασκητές δεν άκουσαν και πέθαναν σύντομα μετά. Μετά από αυτούς, παρέμειναν οι μανδύες τους που ονομάζονται «κατούνι». Το Κατουνάκια είναι ο πληθυντικός: οι μικροί μανδύες.

Τα Κατουνάκια είναι παγκοσμίως γνωστά χάρη στην ύπαρξη εδώ της οικίας αγιογραφίας των Δανιηλαίων, που ιδρύθηκε από τον Άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη, όταν ήρθε εδώ για να εξασκήσει ασκητισμό στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μοναχοί που κατοικούν εδώ ασχολούνται με την αγιογραφία και την ξυλογλυπτική.

Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε το κρανίο του Αγίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη σε οκταγωνική ξύλινη λειψανοθήκη με πλάνα του παρεκκλησίου και της Καλύβης του που είναι βαμμένη με ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Επίσης, μπορείτε να δείτε την Καλύβη του Αγίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη – ένα μακρύ και λευκό κελί με σκούρο ροζ διακοσμήσεις και το κρανίο του Αγίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη σε ορθογώνια ξύλινη λειψανοθήκη.































Φωτογραφίες: https://asceticexperience.com
agioritikesmnimes
https://simeiakairwn.wordpress.com
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...