Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Άσχημα τα νέα για την υπερδύναμη του κακού


Τα μισά αμερικανικά αεροπλανοφόρα «κάθονται» στο λιμάνι για επισκευές


Εν μέσω μίας σειράς προγραμματισμένων επισκευών αλλά και απροσδόκητων βλαβών, και τα έξι αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που επιχειρούν στην Ανατολική Ακτή βρίσκονται ταυτόχρονα δεμένα στο λιμάνι.

Έως και την δημοσίευση αυτού του άρθρου, κανένα από τα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ακτή του Ατλαντικού δεν είναι έτοιμο για ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση - και τα έξι είναι δεμένα στην αποβάθρα στο Norfolk της Βιρτζίνια. Νωρίτερα φέτος, πολλά από τα τεράστια πολεμικά πλοία των 100.000 τόνων επέστρεψαν στο Norfolk για μια σειρά προγραμματισμένων επισκευών, ενώ άλλα αντιμετώπισαν απρόσμενα προβλήματα. Αναλυτικότερα, το USS George HW Bush ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης διάρκειας 28 μηνών τον Φεβρουάριο, το οποίο δεν θα ολοκληρωθεί πριν τα μέσα του 2021.

Από την άλλη, το USS George Washington μόλις πρόσφατα επέστρεψε στο νερό, καθώς είχε υποβληθεί σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής και δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2021.
Συνεχίζοντας, το USS John C. Stennis έφτασε στο λιμάνι τον Μάιο για να υποβληθεί σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής, αλλά πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσει η αναβάθμιση του Washington πριν εκκινήσει η δική του, ανέφεραν οι Navy Times.
Άλλα πλοία ίσως είναι πιο κοντά στο να πλεύσουν σύντομα, ανέφερε το Breaking Defense, αλλά το γεγονός αυτό θα μπορούσε να απέχει «εβδομάδες ή μήνες» προτού συμβεί. Επί παραδείγματι, το USS Dwight D. Eisenhower ολοκλήρωσε τις δοκιμές, νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά πρέπει ακόμα να ολοκληρώσει μερικές εκπαιδευτικές διαδικασίες πριν είναι να είναι έτοιμο να αναπτυχθεί.
Το USS Gerald R. Ford αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από το τέλος του έτους. Το Ford θα έπρεπε να ήταν έτοιμο εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ναυτικού, αλλά τα πολυάριθμα προβλήματα στα πολλά νέα προηγμένα συστήματα του πλοίου δεν του επιτρέπουν να ενταχθεί στον στόλο.
Και τότε καταλήγουμε στο USS Harry S. Truman: το γερασμένο σκάφος είχε προγραμματιστεί να παροπλιστεί από το Πεντάγωνο σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης αρκετών δισ. δολαρίων, αλλά η απόφαση αντιστράφηκε από την κυβέρνηση Τραμπ τον Απρίλιο.
Η έντονη έλλειψη αποβαθρών του Ναυτικού κατάλληλων για επισκευές τονίστηκε σε μια έκθεση του Μαρτίου. Η έκθεση αυτή ανέφερε ότι και στις δύο ακτές των ΗΠΑ το Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο 18 ξηρές αποβάθρες για να καλύψει έναν στόλο 11 συνολικά αεροπλανοφόρων καθώς και δεκάδων υποβρυχίων.
Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ να επεκτείνει το Πολεμικό Ναυτικό σε 355 πλοία από 287 έως το έτος 2034 έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικό εμπόδιο, σημειώνει το USNI, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου χρονολογείται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ενώ η ναυτική επέκταση της Ρωσίας ήταν περιορισμένη εν μέσω της μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού του Κρεμλίνου, το Πεκίνο προχώρησε με μια μαζική παραγγελία νέων σκαφών, εισάγοντας σε υπηρεσία νέα αντιτορπιλικά, επιθετικά υποβρύχια, πλοία αμφίβιας επίθεσης, καθώς και κατασκευάζοντας αρκετά αεροπλανοφόρα. Μια νέα αποβάθρα και ναυπηγεία που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Σαγκάη θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν την κατασκευή ενός ακόμη αεροπλανοφόρου καθώς και την πρόσδεση δεκάδων πολεμικών πλοίων.

Πηγ: Σπούτνικ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...