Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

«Ευχαριστούμε όσους Έλληνες μας συμπαραστάθηκαν»

Στον απόηχο της απόφασης της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για το ουκρανικό ζήτημα, εκπρόσωπος της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας στέλνει τα δικά του μηνύματα, μιλώντας στο Sputnik.

Την ώρα που ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας Επιφάνιος ευχαριστούσε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πολυετή υποστήριξη, οι εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί της Κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, βιώνουν απειλές για την κατάσχεση των ιερών τους.

Ειδικότερα ο Επιφάνιος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, ότι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Ανατολικής Oρθόδοξης Εκκλησίας) και άλλα ιερά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρίσκονται υπό «προσωρινή πνευματική κατοχή», ενώ εξέφρασε ότι θα είναι δύσκολο να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουν στην κατοχή της νέας εκκλησίας.
Τα λόγια αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Μητροπολίτη Λουκά του Ζαπορόζιε, μιας περιφέρειας στην Ουκρανία που αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο πιστούς, ο οποίος σχολίασε την κατάσταση στο Sputnik.

«Με τα ιερά της Λαύρας, τίποτα δεν συνέβη ακόμα, όλα λειτουργούν κανονικά. Οι μοναχοί εξακολουθούν να ζουν την ασκητική ζωή. Η ζωή του μοναστηριού είναι ήσυχη, παρά τον τεράστιο αριθμό προσκυνητών και τουριστών.

Θέλω να υπενθυμίσω σε εκείνους που αποφάσισαν να πάρουν τα ιερά της Λαύρας με βία, την ιστορία που συνέβη κατά την ταφή της Μητέρας του Θεού».
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση που επικαλείται, κατά τη μεταφορά του λειψάνου της Θεοτόκου για ενταφιασμό, φανατικοί Ιουδαίοι επιχείρησαν να ανατρέψουν το νεκρικό κρεβάτι αλλά τυφλώθηκαν μετά από θαύμα.

Μόνο ένα άτομο κατάφερε να ακουμπήσει το νεκροκρέβατο αλλά άγγελος με αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια, όπως διακυρήσσει η ορθόδοξη πίστη.«Πιστεύω ότι τα άσχημα χέρια δεν αγγίζουν τα ιερά μας.

Επιπλέον, εμπιστεύομαι τον εκκλησιαστικό ηγέτη μας, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, ο οποίος είπε ότι ο Θεός είναι παντού, όχι μόνο μέσα στη Λαύρα. Θα προσευχηθούμε στο Θεό, όπου μας καθορίζει. Μπορούμε να σωθούμε όχι μόνο μέσα στη Λαύρα, αλλά και πέρα ​​από αυτήν», προσθέτει.
Την ίδια στιγμή ο Μητροπολίτης Λουκάς του Ζαπορόζιε μίλησε και για την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, λέγοντας ότι θα διακοπεί η ευχαριστιακή κοινωνία με όσους αναγνωρίζουν την αυτοκεφαλία της σχισματικής εκκλησίας, ενώ ευχαριστεί θερμά όσους Έλληνες ιεράρχες αντιστάθηκαν στην απόφαση:

«Η δουλειά του Χριστιανού είναι να ευχαριστεί τον Θεό για όλα, να εμπιστευτεί το έλεός Του, το οποίο κάνουμε! Προσευχόμαστε επίσης για να στραφούν τα αδέρφια μας οι Έλληνες, στο Χριστό, Εντούτοις, σταματάμε την ευχαριστιακή κοινωνία με εκείνους που μολύνθηκαν με την αίρεση του παπισμού.

Ευχαριστώ ειλικρινά εκείνους τους κληρικούς που δεν πρόδωσαν τον Χριστό για όσα προσφέρουν οι ξένοι «φίλοι», Είμαι πάντα έτοιμος να τους αγκαλιάσω και να πω: «Ο Χριστός είναι ανάμεσά μας!» κατά τη διάρκεια μιας κοινής Θείας Λειτουργίας.
Η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στις 12 Οκτωβρίου, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, κάποιοι μητροπολίτες ζήτησαν αναβολή για το συγκεριμένο ζήτημα.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την ίδρυση της νέας δομής όπως και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να μιλάει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» που θα έχει σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

https://sputniknews.gr/kosmos/201910264988422-synehizetai-i-oukraniki-ekklisiastiki-krisi-euharistoume-osous-ellines-mas-symparastathikan/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...