Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Θλιβερή εικόνα η επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος-Αποτίμηση και δυσαρέσκεια

Τρανή επιβεβαίωση του ζοφερού κλίματος που επικρατεί στην αθωνική πολιτεία με αφορμή βέβαια το διχασμό για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αποτέλεσε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία ολοκληρώθηκε.
O κ. Βαρθολομαίος επιχείρησε μετά την απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας να εδραιώσει την δυναμική του στο Άγιο Όρος, αλλά πέραν των εντυπώσεων, από πλευράς ουσίας το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για το Φανάρι παρά τα “παπαγαλάκια” που θέλησαν να εμφανίσουν μια εικόνα κοινής αποδοχής στο “περιβόλι της Παναγιάς”

Σε μια πρώτη ανάλυση, η τετραήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο “περιβόλι της Παναγιάς” δεν ήταν όπως οι προηγούμενες.

Το κλίμα ήταν βαρύ, η επίσκεψη διεξήχθη υπό συνθήκες πρωτόγνωρου ελέγχου από τις υπηρεσίες ασφαλείας και η αντιπροσωπεία του Φαναρίου είχε στο…κατόπι της εκατό αστυνομικούς.

Στο επίσημο χαιρετισμό του παραβρέθηκαν οι ηγούμενοι και οι εκπρόσωποι και των 20 μοναστηριών του Αγίου Όρους. Αλλά στην Θεία Λειτουργία μόνο 7, ενώ ο Πατριάρχης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν μόνο 4 μοναστήρια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν όσα συνέβησαν στο Άγιο Όρος αυτές τις μέρες και με το γεγονός πως είχε προηγηθεί επίσκεψη από τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας, ενώ αρχικά σύμφωνα με κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχεδίαζε να φτάσει στον Άθωνα με τον επικεφαλής της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» Επιφάνιο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, ίσως “υπό τον φόβον των Ιουδαίων”.

Παρόλα αυτά ο κ.Βαρθολομαίος συνοδεύτηκε από πέντε «επισκόπους» της νέας ουκρανικής Εκκλησίας, οι οποίοι πάντως σύμφωνα με αγιορείτικες πηγές δεν εμφανίστηκαν σε λειτουργίες στα μοναστήρια του Αθωνα ενδεχομένως και για λόγους ασφαλείας.

Ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος άφησε τις αιχμές του.

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα η προαναγγελθείσα αγιοκατάταξη τεσσάρων κεκοιμημένων αγιορειτών πατέρων, που ανακοινώθηκε από τον Πατριάρχη, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης, πως ελάχιστη ήταν και η παρουσία του νέου διοικητή του Αγίου Όρους Αθανασίου Μαρτίνου, τον οποίο αναπλήρωσε πολλάκις σαν παλιά καραβάνα που είναι ο πολιτικό υποδιοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.

Τέλος, δεν έλειψαν και τα σημειολογικά σενάρια, αφού την τελευταία ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Άγιο Όρος έγινε σεισμός και κάποιοι δεν ήθελαν και πολλοί να κάνουν συνειρμούς…


πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...