Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

«ΤΕΖΑ» ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ A.Tσίπρας στα ρωσικά ΜΜΕ: «Ξεχάστε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της ΕΕ θα περιλαμβάνει και τη Μόσχα»

Tsipras_Vouli-300x247
«Ξεχάστε τις αντιρωσικές κυρώσεις» και «η Ρωσία πρέπει να περιλαμβάνεται στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης» ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού, Α.Τσίπρα, σε συνέντευξή του στα ρωσικά ΜΜΕ.
H συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού A.Tσίπρα στο ρωσικό πρακτορείο» TΑSS» αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αναλύσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, οι οποίες πλέον βλέπουν τους μακιαβελικούς σχεδιασμούς τους κατά της Μόσχας να καταρρέουν.
Σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη ο κ. Τσίπρας τάσσεται ευθέως κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας λόγω των έκρυθμων γεγονότων στην Ουκρανία, που ΕΕ και ΗΠΑ προκάλεσαν μέσω πρακτόρων, εκδιώχνοντας τη νόμιμη κυβέρνηση Β.Γιανουκόβιτς.

Μάλιστα, τις χαρακτηρίζει ως «ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, ανέπτυξε την άποψη πως υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Ρωσίας) σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της αγαθά στη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, «τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο, και για τα ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία».
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, που «σχεδόν θεωρούσε δεδομένη την ελληνική θέση για τις κυρώσεις. Του τηλεφώνησα, όπως και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα »Μη θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας ως δεδομένη. Η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε τέτοιες αποφάσεις».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια ξεκάθαρη άποψη για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται διάλογος και διπλωματία. Θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα». Συνάμα, επεσήμανε πως ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική».

«Eiμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η συμφωνία του Μινσκ ήταν μια σημαντική επιτυχία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία».

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε μια μικρή αποκάλυψη καθώς, όπως είπα, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επαφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου, ρώτησε κάποιους εξ αυτών: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την βλέπετε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε μια διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα καμία απάντηση. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Στις ΗΠΑ ήδη νιώθουν αντίλαλο στα «αυτιά» και προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...