Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

...η ασκητική πρακτική συνδέεται με τον φωτισμό της ψυχής


Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Νάνος:
«Νηστεία αληθής, η των παθών αλλοτρίωσις».
Ε΄ Κυριακή των νηστειών, μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Εκκλησία προβάλει τη μορφή της αγίας που απέδειξε τη μεγάλη ανατροπή που φέρνει στη ζωή του ανθρώπου η συνάντηση με τον Χριστό. Η οσία Μαρία μέσα από την ασκητική εγκράτεια, τη νηστεία και την αδιάλειπτη προσευχή, βρήκε νέο νόημα στη ζωή της και κατέκτησε την αγιότητα.
Την ημέρα αυτή ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Νάνος, μάς καθοδηγεί στο νόημα της πραγματικής νηστείας. Δίνει πληροφορίες για τη σύνδεση της νηστείας των τροφών με την γενικότερη εγκράτεια που καλείται να ασκεί ο Χριστιανός. Επιπλέον, επισημαίνει τον τρόπο που αυτή η ασκητική πρακτική συνδέεται με τον φωτισμό της ψυχής και την έλευση πνευματικής ευλογίας και ενίσχυσης από τον Θεό.
Μέσα από παραδείγματα του βίου των πατέρων της Εκκλησίας μας, εμπλουτίζουμε τη γνώση μας και παραδειγματιζόμαστε από τη θέληση και την έντονη επιθυμία για την προσέγγιση της αγιότητας.
Ο π. Χριστοφόρος, μέσα από την πνευματική του εμπειρία, απαντά σε ερωτήματα που σχετίζονται με την αξία της νηστείας για το σύγχρονο άνθρωπο και τις παρεκκλίσεις από την ορθή χρήση της, που συχνά παρατηρούνται στις μέρες μας.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών – Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (29 Μαρτίου), μετά την ιερά ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού.
Ώρα έναρξης Κατανυκτικού Εσπερινού: 6.00 μ.μ.
Ευχόμαστε καλό Πάσχα.
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωσήφ Ταγαράκης

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου
www. koimisifalirou.gr - Email: koimisifalirou@yahoo.gr
FB: /koimisifalirou
Αχιλλέως 30, 175 62, Παλαιό Φάληρο, Τηλ. 210 98 12 234     

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...