Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πρόταση πολεμικών αποζημιώσεων $ 100 δις σε βάρος των μελών του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς της Σερβίας.

Στρατής Μαζίδης

Ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων εγείρεται πλέον και για το ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση για τη μαζική καταστροφή που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1999 κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μια συνάντηση του Φόρουμ Βελιγραδίου για την Παγκόσμια Ισότητα και η Λέσχη των στρατηγών και ναυάρχων Βελιγραδίου παρουσίασε μια πρωτοβουλία για την απόδοση ευθυνών στις 28 χώρες  -μέλη του ΝΑΤΟ για τη ζημία που υπέστη η Γιουγκοσλαβία στις επιθέσεις.

Σέρβος εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το τίμημα της καταστροφής κυμαίνεται μεταξύ $ 60 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο απόστρατος Στρατηγός Γιόβο Μιλάνοβιτς δήλωσε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι η στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ, η οποία έμεινε ατιμώρητη από τα Ηνωμένα Έθνη, αντιπροσώπευε «μια παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου που προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές στη Γιουγκοσλαβία και τεράστιες ανθρώπινες απώλειες».


Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν την πρόταση Μιλάνοβιτς να συνεχίσει τις νομικές επιλογές που αφορούν χρηματική αποζημίωση, καθώς και τη δυνατότητα ανοίγματος των ποινικών διαδικασιών εναντίον δυτικών ηγετών, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αεροπορικές επιθέσεις.

Πριν από δεκαέξι χρόνια μεταξύ 24 Μάρ 1999 και 10 του Ιουνίου 1999, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν παραπάνω από 38.000 αποστολές στη Γιουγκοσλαβία, εστιάζοντας κυρίως στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου και στο Κοσσυφοπέδιο.

http://www.freepen.gr/2015/03/100_8.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...