Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η οργάνωση που ήθελε να σκοτώσει τον Ερντογάν κάνει "άνω κάτω" την Τουρκία!

Image
H DHKP-C είναι μια ακροαριστερή οργάνωση που πιστεύει στον Μαρξισμό-Λενινισμό και έχει επιλέξει την ένοπλη δράση λειτουργώντας ως “Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο της Τουρκίας”. Σήμερα έχει κάνει την Τουρκία πάλι πρωτοσέλιδο σ΄ όλο το κόσμο με την ομηρία του εισαγγελέα ο οποιος ερευνά την δολοφονία του 15χρονου διαδηλωτή στα επεισόδια στην πλατεία Γκεζι.

Εδώ και τρεις δεκαετίες αποτελεί πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις της Άγκυρας. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι από το 1978 που ιδρύθηκε έχει σκοτώσει δεκάδες αστυνομικούς και στρατιώτες αλλά και 80 πολίτες. Μεταξύ των στόχων της ήταν και ο σημερινός Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν!
Έχει έντονα αντιαμερικανικές απόψεις. ΗΠΑ και ΕΕ την έχουν εντάξει στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Από τα τελευταία εντυπωσιακά της χτυπήματα ήταν μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, την 1η Φεβρουαρίου 2013. Είχαν προηγηθεί συλλήψεις 80 μελών της ,ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν φοιτητές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1978 ως Dev-Sol (Επαναστατική Αριστερά), μια μαρξιστική-λενινιστική ομάδα η οποία προήλθε από μια μεγαλύτερη ομάδα την Dev-Yol (Επαναστατική Path). Θα αλλάξει το όνομά της σε DHKP-C το 1994.
Οι αναλυτές λένε ότι η κύρια δύναμή της απ΄ όπου αντλεί μέλη βρίσκεται στους φτωχούς Τούρκους.

Το 2000, μέλη της που ήταν κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας. 60 έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 30 σκοτώθηκαν όταν τελικά ο τουρκικός στρατός μπήκε στις φυλακές.

Η ομάδα έχει κατηγορηθεί για τις δολοφονίες δύο απόστρατων στρατηγών,ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και ενός γνωστού επιχειρηματία.
Οι ειδικοί λένε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η DHKP-C προσπάθησε να ακολουθήσει τις τακτικές της Αλ-Κάιντα.

Ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας ήταν Ντουρσούν Καρατάς που πέρασε χρόνια στην εξορία, αφού δραπέτευσε από φυλακή της Κωνσταντινούπολης το 1989. Πέθανε από καρκίνο στην Ολλανδία το 2008.
Μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2014 στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στην Τουρκία.

http://www.onalert.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...