Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Οι Κούρδοι του Ερντογάν.



σχόλιο Γ.Θ : Πάντα υπήρχαν και φιλότουρκοι Κούρδοι. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι ήταν οι τσέτες...
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 7ης Ιουνίου όπου θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πολλά βλέμματα είναι στραμμένα στο μεγάλο αριθμό των Κούρδων ψηφοφόρων.


Οι Κούρδοι εκτιμάται ότι αποτελούν το 20 τοις εκατό των 78 εκατομμυρίων του πληθυσμού της Τουρκίας και φαίνονται να ταλαντεύονται στις εκλογές.

Αντί να συσπειρωθούν γύρω από τα φιλο-κουρδικά κόμματα, πολλοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σκορπίζοντας τις κουρδικές ψήφους, όπως γράφει κουρδικό δημοσίευμα  της Αρμπίλ.

Ο Χουσεΐν  Σεϊχανλίογλου, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντίκλ του Ντιγιαρμπακίρ, εκτιμά ότι έως το 40% των Κούρδων, ψηφίζουν κατά παράδοση το AKP, ενώ γνωρίζουν ότι το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) καθώς και άλλα παρόμοια αγωνίζονται για περισσότερα δικαιώματα στον κουρδικό πληθυσμό.

Ισχυρίζονται ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι συνεχίζουν να παρασύρονται  από τις συντηρητικές ισλαμικές αξίες που πρεσβεύει το AKP.

Το ‘AKP’ επικεντρώνεται στη θρησκεία και στο Ισλάμ, Τούρκοι και Κούρδοι είναι ίσοι, λέει ο Σεϊχανλίογλου, εξηγώντας τον τρόπο σκέψης ορισμένων ψηφοφόρων.

Η πλειοψηφία των Κούρδων στην Τουρκία, είναι μουσουλμάνοι και πολλοί είναι συντηρητικοί. Όταν η Τουρκία ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, ο θρησκευτικός κανόνας αντικαταστάθηκε από ένα κοσμικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό, οι γυναίκες απαγορεύονταν να φορούν μαντίλες ή άλλες μορφές μαντίλας σε δημόσιους χώρους και οι εκκλήσεις προσευχής  στο τζαμί ήταν απαγορευμένες.
Μετά την άνοδο στην εξουσία το 2002, το AKP πολέμησε την απαγόρευση και το 2008 με μια τροποποίηση επέτρεψε στις γυναίκες να φορούν μαντίλες στα πανεπιστήμια.

Ενώ πολλοί Κούρδοι ακόμη διαπιστώνουν ότι είναι ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις, σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, ωστόσο οι διαδοχικές κυβερνήσεις του AKP έκαναν κάποιες νομοθετικές αλλαγές.

Αυτές περιλαμβάνουν  το άνοιγμα ενός κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού το 2009 και το 2013 ο Ερντογάν ανακοίνωσε  ένα «πακέτο δημοκρατίας» με το οποίο έδωσαν  στους Κούρδους τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται στην κουρδική γλώσσα σε ιδιωτικά σχολεία.

Νωρίτερα αυτό το έτος η κυβέρνηση δήλωσε ότι  το πρώτο πανεπιστήμιο στην κουρδική γλώσσα θα ανοίξει σύντομα στο Ντιγιαρμπακίρ.

Αν και πολλοί Κούρδοι συμπαθούν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα –PKK που είναι παράνομο στην Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι Κούρδοι που το αντιπαθούν, γιατί το βλέπουν ως μια οργάνωση ‘σταλινικού τύπου’.

Ο καθηγητής Αμπάς Βαλί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνεί ότι ‘ένα σημαντικός αριθμός’ Κούρδων ψηφίζει το AKP που τώρα έχει ηγέτη τον Αχμέτ Νταβούτογλου,  αλλά, επιμένει, ότι η πλειοψηφία  δεν το ψηφίζει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις του AKP  είναι  μελετημένες, και όσο για τα σχολεία οι Κούρδοι δεν έχουν τα ανάλογα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων για να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία, αφού στα δημόσια επιτρέπεται μόνο η τουρκική γλώσσα.

Εξηγεί ακόμη, ότι οι Κούρδοι παραμένουν πολιτικά περιορισμένοι, αφού το AKP αρνείται να μειώσει το εκλογικό όριο του 10 τοις εκατό για να εισέλθει ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο. Με το όριο αυτό δεν επιτρέπει φιλο-κουρδικά κόμματα να εκφρασθούν ελεύθερα στη χώρα.

The Hellenic Information Team

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...