Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1427691359287
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Πραγματικά αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο Πάπας του Βατικανού με την άρνηση του να αναγνωρίσει την αρμένικη γενοκτονία στα πλαίσια της εκατοστής επετείου της μεγάλης σφαγής των Αρμενίων,
αλλά και των άλλων χριστιανών της Μικράς Ασίας στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα το αίτημα που διαβιβάστηκε στον Πάπα από τον εκπρόσωπο της αρμενικής κυβέρνησης να κάνει δημόσια δήλωση αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, απορρίφτηκε από το Βατικανό προκαλώντας τα πολύ ευμενή σχόλια της τουρκικής πλευράς. Η στάση αυτή του Πάπα, από τους Τούρκους αποδόθηκε στην έντονη δραστηριότητα του πρέσβη της Τουρκίας στο Βατικανό, Mehmet Paçaci, ο οποίος κινήθηκε έγκαιρα για να επιτύχει την αρνητική απάντηση από το Βατικανό. Έτσι, όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην δημόσια τελετή που θα τελέσει ο Πάπας τις 12 Απριλίου δεν θα κάνει καμία αναφορά όπως περίμενε το Ερεβάν, στην αρμένικη γενοκτονία.
Η έντονη τουρκική διπλωματική δραστηριότητα προς την απόρριψη από τον Πάπα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, εκτός από τον μόνιμο πρέσβη της Τουρκίας στο Βατικανό κινητοποίησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας, Volkan Bozkır, καθώς και τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ρώμη, Aydın Sezgin οι οποίοι μαζί με τον Mehmet Paçaci επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα τον Πάπα και του γνωστοποίησαν τις τουρκικές απαιτήσεις να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Πάπας όχι μόνο δεν αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία αλλά δεν θα παραστεί και σε καμία τελετή της αρμενικής εκκλησίας για την επέτειο των εκατό χρόνων από την μεγάλη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και τους κεμαλικούς στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Όπως ήταν επόμενο η απόφαση αυτή του Πάπα να ταυτιστεί πλήρως με τις τουρκικές ανιστόρητες απόψεις, έχει εξοργίσει την αρμενική διασπορά και την αρμενική κυβέρνηση που αναφέρει για εκβιασμό της Τουρκίας που πέρασε στο Βατικανό.
Αυτή η στάση του Πάπα θα πρέπει να βάλλει σε σκέψεις και την ελληνική πλευρά καθώς δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό δεδομένο από το Βατικανό και στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και γενικότερα των χριστιανών της Ανατολής και αυτό την ίδια ώρα που η αρμενική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τους Τούρκους.
Εμείς το μόνο που θα πούμε είναι ντροπή στο Βατικανό και αίσχος στον Πάπα της Ρώμης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...