Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Προετοιμάζουν μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση της βάσης της Tabaqa στη Ράκκα και της Παλμύρα

Στρατής Μαζίδης
Οι επίλεκτες δυνάμεις "Τίγρεις" του συριακού στρατού που εστάλησαν για την απελευθέρωση του οδικού άξονα Χαλέπι - Χανασέρ,
φαίνεται ότι δεν πρόκειται να επανέλθουν σύντομα στο ανατολικό Χαλέπι λόγω νέων διαταγών.

Οι "Τίγρεις" έλαβαν εντολή από το Γενικό Επιτελείο να αναδιαταχθούν στην έρημο της Ιθρίγια στα όρια των επαρχιών Χομς - Ράκκα και να αναμένουν περαιτέρω οδηγίες.

Με την οδό Χανασέρ - Χαλέπι να είναι πλέον ασφαλής, φαίνεται ότι οι Τίγρεις μαζί με την 555η Ταξιαρχία του 4ου Μηχανοκίνητου Σώματος και τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια αυτής της βάναυσης σύγκρουσης.

Η παραμονή των δυνάμεων του σ/χη Χασάν στην περιοχή δεν είναι συμπτωματική και όλα δείχνουν όπως αναφέρει και το ιρανικό πακτορείο Φαρς ότι θα ηγηθούν της επιχείρησης της απελευθέρωσης του στρατιωτικού αεροδρομίου της Tabaqa το οποίο είχε εγκαταλειφθεί τον Αύγουστο του 2014 και έκτοτε αποτελεί σημαντική βάση της ISIL.

Η έρημος της Ιθρίγια αποτελεί στρατηγικό σημείο καθώς βρίσκεται στα όρια Χάμα-Χαλεπίου και μόλις 15 χλμ από την επαρχία της Ράκκα.

Ωστόσο η σχεδιαζόμενη αποστολή απελευθέρωσης του αεροδρομίου, που θα ανοίξει πια διάπλατα το δρόμο για την ίδια τη Ράκκα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση της Παλμύρας (όπου παρατηρήθηκε σχετική κινητικότητα των συριακών δυνάμεων) και της Τζαρούντ Καρά στα βουνά Καλαμούν στο νότο.

Το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση της απελευθέρωση της Tabaqa τοποθετείται χρονικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι τοπικές πολιτοφυλακές και ο συριακός αραβικός στρατός εκκαθαρίζουν την ύπαιθρο του Χανασέρ από κατάλοιπα τρομοκρατικά στοιχεία.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...