Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο νέος «τρομερός» πύραυλος Cruise X-59MK2 που θα εξοπλίσει το ρωσικό μαχητικό Τ-50

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ)

 Το νέο ρωσικό μαχητικό PAK FA ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην διεθνή σκηνή « ταράζοντας τα νερά». Σε αυτό το πλαίσιο ο οπλισμός του  θα περιλαμβάνει ένα νέο πύραυλο Cruise με την κωδική ονομασία  X-59MK2.
Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστικά σχέδια ανάπτυξης πυραύλου από την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Η εμφάνιση του στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε  στην αμυντική έκθεση  MAKS-2015.
Εκεί Ρώσοι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος θα αποτελέσει  το κύριο όπλο για τα τελευταίας τεχνολογίας για τα αεροσκάφη  PAK FA και  PAK DA. Ακόμα και στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας  υπό την συντομογραφία X-59MK2 κρύβεται ένα  πολύ διαφορετική οπλικό σύστημα.
Παρά το  πέπλο της μυστικότητας που έχει τυλίξει το νέο πύραυλο , κάποιες πληροφορίες σχετικά με το μέλλον του έγιναν γνωστές και αφορούν την τοποθέτηση του στο νέο αεροσκάφος 5ης γενιάς   T-50.
Έτσι, ο πύραυλος  Χ-59MK2 έγινε γνωστό ότι χαρακτηρίζεται κυρίως από την ικανότητα να εξουδετερώνει  σταθερούς στόχους στο  έδαφος χωρίς  οπτική επαφή , ή  την ν χρήση  ραντάρ ή υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Το κύριο πλεονέκτημα του πυραύλου είναι ότι πρόκειται για ένα πύραυλο «Fire and forget», ο οποίος χρησιμοποίει συνδυασμένο κύκλωμα  ελέγχου, το οποίο περιλαμβάνει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, εξοπλισμό πλοήγησης μέσω δορυφόρου, οπτική συσχέτιση  και  αυτόματο πιλότο.
Ο πύραυλος αέρος εδάφους  X-59MK2 είναι σε θέση να «διατρήσει» ακόμα και το πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας  του εχθρού , κινούμενος σε  εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο των 50-300 μέτρων.
Μιλώντας κατά προσέγγιση, ο πύραυλος ενσωματώνει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ψηφιακό αυτόματο πιλότο,  ερευνητή RF και νέους τρόπους καθοδήγησης  αντιστοίχως για την πλοήγηση του πυραύλου με πρωτοφανές επιπέδου ευελιξία, απόκρισης και ακρίβεια καθοδήγησης στο στόχο ο οποίος έχει επιλεγεί από μαχητικό αεροσκάφος.
Πλέον, ο πύραυλος μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή , ενώ τα δεδομένα   «φορτώνονται» στην μνήμη του κατά την  πτήση. Έτσι, η προαναφερθείσα αρχή των πυραύλων «Fire and forget»,  υλοποιείται σε πλήρη έκτασή .
Ο πύραυλος σε δύο εκδόσεις είναι ικανός να μεταφέρει μια διεισδυτική εκρηκτική  κεφαλή που  ζυγίζει 320 ή   κατακερματισμένη 283 κιλά  . Η τελευταία έκδοση ( κατακερματισμού)   είναι σε θέση να χτυπήσει   στόχους καλύπτοντας  μεγάλες περιοχές.
Ο X-59MK2  μπορεί να εξοπλίσει  μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά, σε εσωτερικά διαμερίσματα, είτε φερόμενος εξωτερικά . Ως εκ τούτου, ο Χ-59MK2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σχεδόν σε όλο το φάσμα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Πρόκειται για ένα προηγμένο πύραυλο που θα μεταβάλει άρδην τις δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται  σχετικά με τους πυραύλους «Fire and forget»,  ότι παλαιότεροι πύραυλοι απαιτούσαν την πλήρη στόχευση του ραντάρ του αεροπλάνου μέχρις ότου ο πύραυλος χτυπήσει.
Στην σύγχρονη εποχή, οι πύραυλοι είναι σχεδόν όλοι τύπου fire-and-forget και επιπλέον είναι ανενεργοί μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Από τη στιγμή που ο πύραυλος ενεργοποιήσει το ραντάρ του, το αεροσκάφος δεν χρειάζεται να «βάφει» με το δικό του τον στόχο. Έτσι η αποτελεσματικότητα του πυραύλου αυξάνεται κατακόρυφα αφού ο χειριστής του στόχου δεν προλαβαίνει να αντιδράσει.
Από το 1990 μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των αερομαχιών είναι εκτός οπτικής επαφής.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...