σχόλιο Πέτρος Γ. : Προφανώς τα θετικά της και μόνο... το ότι δηλαδή ήταν ισχυρότερη στρατιωτικά από την αμερική, με περισσότερα εδάφη και με πρωτοβουλία κινήσεων σε γεωστρατηγικό επίπεδο.
Οι Ρώσοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, όπως και πριν από 25 χρόνια, θα ψήφιζαν υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ,
όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM).
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ria.ru και όπως αναφέρεται στο greece-russia2016.gr: «Σήμερα, 25 χρόνια μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, της 17ης Μαρτίου του 1991, στο οποίο οι περισσότεροι πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, η πλειονότητα των Ρώσων δηλώνει ότι αν γίνονταν δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής για το δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ, τότε το 76% των ψηφισάντων είπε «ναι», ενώ μεταξύ των ψηφισάντων της τότε Ρωσικής Ενωσιακής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπέρ του «ναι» ψήφισε το71%.
Σήμερα δε, το 64% των Ρώσων ισχυρίζεται ότι εάν γίνονταν δημοψήφισμα θα ψήφιζε υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της VITSIOM.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν «ναι» αυξάνεται από το 47% στις ηλικίες 18-24 ετών, έως το 76% στις ηλικίες 60 και άνω, ενώ στις γραμμές των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το ποσοστό αυτό φθάνει το 81%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 20% των Ρώσων θα ψήφισε «όχι» αν γίνονταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα σήμερα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το VITSIOM, το 27% των Ρώσων επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πρωτίστως στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την κυβέρνηση του επειδή δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1991, στο οποίο οι Ρώσοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Το 17% επιρρίπτει την ευθύνη γενικά στην ανώτατη ηγεσία και το 13% στην πολιτική του Μπορίς Γιέλτσιν. Το2% των ερωτηθέντων καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες και μόνο το 1% θεωρεί ότι δεν ευθύνεται κανένας για ό,τι συνέβη. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το 40% δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ΄τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του τότε δημοψηφίσματος.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM), στο διάστημα 5-6 Μαρτίου του 2016. Ρωτήθηκαν 1.600 άνθρωποι σε 130 κατοικημένα σημεία, σε 46 περιοχές, περιφέρειες και δημοκρατίες της Ρωσίας, ενώ το περιθώριο λάθους δεν υπερβαίνει το 3,5%.
topontiki