Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κάτω τα χέρια από τον Αναστάσιο

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος


Ενορχηστρωμένη επίθεση, που φαίνεται να συντονίζεται από το Αλβανικό κράτος, συνεχίζει να δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Το θέμα στο οποίο είχαμε πρόσφατα αναφερθεί με σχετικό άρθρο αρχίζει πλέον να παίρνει διαστάσεις, με ένα Αλβανικό κράτος να μένει όχι μόνο θεατής, αλλά και υποκινητής μέσω στημένων, κατά την γνώμη μας, προσώπων αλλά και δημοσιευμάτων στον Αλβανικό τύπο.



Έτσι σύμφωνα με είδηση που μεταδόθηκε από τον ειδησεογραφικό τ/σ News 24 και την ιστοσελίδα του Balkanweb.com, «ο ιερέας της εκκλησίας της Παναγίας στο Ελμπασάν, Νικόλα Μάρκου, δήλωσε την 27 Οκτ. ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τη δραστηριότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία». Σε ανακοίνωση Τύπου, γράφει η ιστοσελίδα, ο Νικόλα Μάρκου ζητά από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν υπόψη τις καταγγελίες ΄΄ που ο ίδιος και η εκκλησία του έχουν κάνει κατά καιρούς εναντίον του Αρχιεπισκόπου ΄΄. «Θα ζητήσουμε την διερεύνηση της δραστηριότητας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία. Καταγγείλαμε μερικές φορές δημοσίως την παράνομη δράση του στη χώρα μας. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις καταγγελίες από την εκκλησία της Παναγίας στο Ελμπασάν, οι οποίες περιέχουν και στοιχεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νικόλα Μάρκου.



Ο Νικολλα Μάρκου, σύμφωνα με πληροφορίες αυτο-αποκαλείται ιερέας, διότι δεν είναι τέτοιος, τον έδιωξαν με την κατηγορία της κλοπής τη δεκαετία του 1990, από το Σεμινάριο του Αγίου Βλάση στο Δυρράχιο. Ισχυρίζεται ότι χειροτονήθηκε από Σκοπιανούς ιερείς. Από το 1996 με μερικούς οπαδούς και την κρυφή υποστήριξη ορισμένων πολιτικών κύκλων, κρατά δια της βίας την ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας στο Ελμπασάν, που ανήκει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.



Την ίδια στιγμή σε χθεσινά δημοσιεύματα ξεκινούσε συντονισμένη επίθεση. Η ε/φ Τέλεγκραφ δημοσιεύει άρθρο του καθηγητή Eshref Ymeri που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, η ομάδα των ανθρώπων που μαζεύονται γύρω από τα αντιαλβανικά ράσα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, συκοφαντεί εναντίον του Μάρκου, ότι είναι ένας διχαστής της αλβανικής Ορθοδοξίας. Στην πραγματικότητα ο διχαστής της αλβανικής Ορθοδοξίας, από 2 Αυγούστου 1992 και μέχρι τώρα, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο Αρχιεπίσκοπoς Αναστάσιος, ο οποίος εκπροσωπεί εστία βαριάς ελληνικής μόλυνσης στην Αλβανία. Η ε/φ 55 δημοσιεύει άρθρο γνώμης των Spiro Vasili και Lambro Papajani με τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπoς Αναστάσιος εμφανίζεται ανοιχτά ως συνήγορος υπεράσπισης της Ελλάδας» και επισημάνει ότι σήμερα υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί ιερείς που θα μπορούσαν να ηγούνται της Εκκλησίας, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος δεν απομακρύνεται, διότι στόχος του είναι η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας να είναι παράρτημα της ελληνικής Εκκλησίας.



Βέβαια σε όλα αυτά αντέδρασε η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και ειδικά στις καταγγελίες Μάρκου, χαρακτηρίζοντας τον ως εργαλείο των εξτρεμιστικών κυκλωμάτων για ανθελληνική προπαγάνδα και τις κατηγορίες του ως δυσφημήσεις.



Ακολουθεί ολόκληρη η Ανακοίνωση Τύπου, όπως εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας:



ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ



Ανακοίνωση



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΜΑΡΚΟΥ



Προ ημερών, 27 – 28 Οκτωβρίου 2015, ο κ. Νικόλα Μάρκου επανήλθε σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς με νέο κατασκεύασμα ασυνάρτητων συκοφαντικών δυσφημήσεων ακόμη και αναιδών απειλών εναντίον της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και του Προκαθημένου της. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν και πάλι να ενημερώσουμε συνοπτικά την κοινή γνώμη οτι:



Ο Νικόλα Μάρκου δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, την αναγνωρισμένη από το κράτος. Οι σχέσεις Ορθοδόξου Εκκλησίας και Κράτους έχουν οριστικά προσδιοριστεί με τον Νόμο 10057/22.1.2009 “Συμφωνία του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας…”, ο οποίος έγινε κατ’ επιταγήν του Συνάγματος της Αλβανίας.

Ουδεμία Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε άλλη Εκκλησία στον κόσμο τον αναγνωρίζει ως κληρικό.

Ως αδίστακτος ιερόσυλος έχει σφετεριστεί παράνομα τον ναό της Παναγίας στο Ελμπασάν, ο οποίος είναι πολιτιστικό μνημείο, και σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Νόμο (αριθ. 23/1) ανήκει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Η «Komitet për mbrojtjen e pavarsise Kishes Ortodokse pavarur kombetare Shqiptare» στην οποία δηλώνει πρόεδρος δεν είναι «Εκκλησία». Είναι απλώς μια συνοικιακή επιτροπή μιας πόλεως: Δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη «θρησκευτική κοινότητα» από την Κρατική Επιτροπή θρησκευμάτων της Αλβανίας ως «θρησκευτική κοινότητα». Ως σφραγίδα της χρησιμοποιεί δολίως τον τίτλο: «Kisha Orthodhokse Autoqefale Kombetare Shqiptare, Kala, Elbasan». Πρόκειται για ολοφάνερη παραχάραξη και μεγάλη απάτη. Επί του προκειμένου ο προαναφερθείς Νόμος 10057/22.1.2009 αρθ. 5, παρ. 1 σαφώς προβλέπει: “ Η Πολιτεία σέβεται την Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία της Αλβανίας, και αναγνωρίζει ως εκπροσώπους αυτούς μόνον τούς υπό της Ιεράς Συνόδου εντεταλμένους, και εγγυάται την προστασίαν της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας από παντός ατόμου ή από πάσης ομάδος, οι οποίοι διεκδικούν το όνομα, τούς χώρους λατρείας ή την εκκλησιαστικήν κτηματικήν περιουσίαν, τά σύμβολα ή την σφραγίδα αυτής.”

Για όσους γνωρίζουν τα θρησκευτικά θέματα, οι δηλώσεις του Νικόλα Μάρκου είναι γελοία φληναφήματα που επαναλαμβάνουν ανόητες φαντασιώσεις και εντελώς αβάσιμες συκοφαντίες. Τον χρησιμοποιούν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, που έχουν πρόσβαση στα μέσα ενημερώσεως, για να κατηγορούν χωρίς καμιά αφορμή την Ορθόδοξη Εκκλησία, και να συντηρούν μια εμπαθή ανθελληνική προπαγάνδα, η οποία προφανώς δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.



Διεξοδική ανασκευή των ισχυρισμών του, που κατά καιρούς επαναλαμβάνει μονότονα, μπορεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης να βρει σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις της Εκκλησίας μας.



Εκ της Αρχιεπισκοπής, 30 Οκτωβρίου 2015



Θεωρούμε ότι είμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή , συντονισμένη επίθεση κατά του Αναστάσιου, που στόχο έχει την Ελληνική μειονότητα. Ο Αναστάσιος αγωνίζεται με όσα νόμιμα μέσα έχει στη διάθεση του, όμως χρειάζεται τη συμπαράσταση του Ελληνικού κράτους, που άμεσα θα πρέπει να ζητήσει αφενός διερεύνηση του θέματος και προστασία του Αρχιεπίσκοπου από τους συκοφάντες και ταυτόχρονα να δημοσιοποιήσει το θέμα στην ΕΕ, ζητώντας συστάσεις από τους εταίρους στα πλαίσια της ενταξιακής προσπάθειας της Αλβανίας. Δυστυχώς άλλη μια αστοχία των Αλβανών που είναι σε πλήρη αντίθεση με όλη την προσπάθεια της Ελλάδας να τους βοηθήσει τόσο στην ενταξιακή τους πορεία όσο και στην ανασυγκρότηση τους σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σαφής ΄΄Κάτω τα Χέρια από τον Αναστάσιο και την Μειονότητα΄΄.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


pentapostagma.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...