Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Οι Σύροι “Τίγρεις” 40 χλμ. από Ράκα, Κούρδους και ΗΠΑ…

Ένας χάρτης που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε ιστοχώρους που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων, εάν – το τονίζουμε – αποτυπώνει την πραγματικότητα, αποκαλύπτει μια συγκλονιστική στην κυριολεξία εξέλιξη…

Τα στρατεύματα του Άσαντ με επικεφαλής το επίλεκτο σώμα των «Τίγρεων» του στρατηγού Χασάν (ιδρύθηκαν μόλις το 2013), προελαύνουν ταχύτατα προς την πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου ως «χαλιφάτου», του «ισλαμικού κράτους», του ISIS δηλαδή, με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι το οποίο θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι αποκαλύπτει τη στρατηγική σύγκρουση που μαίνεται στην περιοχή και ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων και το μέλλον της χώρας.

Με βάση πάντα τον χάρτη και τις πληροφορίες που διαρρέονται, αυτό που κάνει ο στρατός του Άσαντ είναι απίστευτα τολμηρό και παρότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, το αποτολμά! Παίρνει το ρίσκο και προελαύνει «ξυστά» με περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Αμερικανοί, «ανεβαίνοντας» προς τη Ράκα.

Το «blitzkrieg» που έχει εξαπολύσει ο στρατός του Άσαντ, τον έχει φέρει μόλις 40 χιλιόμετρα απόσταση από τη Ράκα. Κατά συνέπεια, η πίεση που ασκεί στις δυνάμεις των Κούρδων – κυρίως – που μάχονται για να απελευθερώσουν την πόλη είναι πολύ μεγάλη. (ακολουθεί χάρτης που αποτυπώνει την επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ προς την περιοχή της Ράκα – με κόκκινο οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και με κίτρινο αυτές του ISIS στη Ράκα, ενώ με μπλε είναι οι δυνάμεις Αεροπορίας Στρατού του US Army με τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache που υποστηρίζουν τους Κούρδους στη Ράκα)



Οι πληροφορίες θέλουν τους «Τίγρεις» να καλύπτουν απόσταση 10 χιλιομέτρων σε ημερήσια βάση. Οπότε, εντός τεσσάρων με πέντε ημερών θα βρίσκονται να επιχειρούν στη Ράκα. Οπότε, εάν οι Κούρδοι δεν προλάβουν να καταλάβουν την πόλη εντός το πολύ μιας εβδομάδας, θα βρεθούν μαζί με τους Αμερικανούς αντιμέτωποι, όχι με τους ισλαμιστές μαχητές του ISIS (τρόπος του λέγειν, αφού θα βρεθούν στη μέση), αλλά με Σύρους, Ιρανούς, δυνάμεις της Χεζμπολάχ… και φυσικά Ρώσους (χωρίς διακριτικά ενδεχομένως…)!

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που έχουν οι δυνάμεις του Άσαντ, σε αυτή τη φάση των επιχειρήσεων, είναι ότι οι περιοχές μέσα από τις οποίες προελαύνουν είναι αμιγώς αραβικές, με τον πληθυσμό να τους διευκολύνει όπου και όπως μπορεί όχι μόνο για να απαλλαγούνε από το ISIS, αλλά διότι ανησυχούν «γνήσια» για τις κουρδικές επιτυχίες.

Οι Κούρδοι θεωρούνται – ολίγον «ρατσιστικά» για να χρησιμοποιήσουμε πολιτικώς ορθή φρασεολογία – ως υποδεέστερη πληθυσμιακή ομάδα της χώρας, οπότε οι ενέργειές τους γίνονται αντιληπτές ως απόπειρα ιδρύσεων κρατικής οντότητας, δηλαδή υποδαυλίζουν την προοπτική διαίρεσης της Συρίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί η επιθυμία διατήρησης της χώρας τους όπως την ήξεραν, στα γνωστά σύνορά της δηλαδή.

Η εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι εν ολίγοις ιδιαίτερα κρίσιμη και ίσως καθορίσει τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Παράλληλα, θα δείξει με ποιον τρόπο θα κινηθούν Αμερικανοί και Ρώσοι στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί κάποια σοβαρή κλιμάκωση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις…


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...