Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Kostantiniyye (Κωνσταντινούπολη) επανέρχεται στην... Ιστανμπούλ!

Μια παλιά τουρκική εφημερίδα με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο «Kostantıniyye Haberleri», (1989-1993), δηλαδή, «Τα Νέα της Κωνσταντινούπολης», την ίδια ώρα...

... που το όνομα αυτό αποτελεί εθνικιστικό ταμπού και μέγα σκάνδαλο έναντι της Ιστανμπούλ, «ανασταίνεται» τώρα στο διαδίκτυο από το Ινστιτούτο Ερευνών, «İstanbul Araştırmaları Enstitüsü».

Η εφημερίδα αυτή κυκλοφόρησε μόνο για τέσσερα χρόνια, δηλαδή την περίοδο 1989-1993 και έκλεισε γιατί προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πολλών εθνικιστικών κύκλων που δεν ήθελαν να βλέπουν δημόσια το όνομα Kostantıniyye, δηλαδή Κωνσταντινούπολη.

Η εφημερίδα αυτή είχε τότε προβάλλει μεταξύ των άλλων την βυζαντινή κληρονομία της Πόλης και έγραψαν ονομαστοί Τούρκοι διανοούμενοι, φιλόλογοι και ιστορικοί, όπως οι Hulki Aktunç, Hilmi Yavuz, Orhan Duru, Nedim Gürsel. Επίσης εξέταζε και την διαβίωση της χριστιανικής μειονότητας στην Πόλη την περίοδο της οθωμανική αυτοκρατορίας.

Τα ιστορικά φύλα της εφημερίδας αυτής θα μπορούν από εδώ και στο εξής να τα διαβάζουν στο διαδίκτυο και αντί για Ιστανμπούλ… η Βασιλίδα Κωνσταντινούπολη! (nikosxeiladakis).
http://karfotiko.blogspot.gr/2017/06/kostantiniyye.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...