Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Αγιορείτικα Μονοπάτια: Πρόσφατες εμπειρίες και πνευματικές συμβουλές από το Περιβόλι της Παναγίας

π.Διονύσιος Ταμπάκης
Ι.Ν.Παναγίας Ναυπλίου

-ΓΕΡΟΝΤΑ , πως θα διατηρήσουμε την χάρη και τον ενθουσιασμό του Αγίου Όρους;
-Εάν ζήτε και σαν τους Μοναχούς του Αγίου Όρους.
ΟΤΑΝ έχουμε αϋπνία ,ας κάνουμε τότε την αϋπνία αγρυπνία, και τότε να δείτε πως θα σας φέρει αμέσως νύστα ο Διάβολος αφού μισεί και εχθρεύεται την προσευχή όσο τίποτα άλλο.
Είπε ένας Γέροντας:
3 πράγματα δεν μπορεί να τα κάνει καλύτερα και πιο τέλεια ο Θεός.
1ον Την αειπαρθενία της Θεοτόκου.Είναι πρίν, κατά και μετά την θεία γέννηση Παρθένος.
2ον Την ενανθρώπηση του Θείου Λόγου.
3ον Την δόξα των Αγίων, τον Παράδεισο.
Ακόμη και ο ίδιος ο Θεός δεν μπορεί να κάνει καλύτερο τον Παράδεισο.
Είπε ένας Γέροντας :
ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ.
Αν μπείς σε καταστάσεις και πειρασμούς ανώτερους των δυνάμεων και αντοχών σου θα καταπονηθείς τόσο που κατόπιν θα παραπονείσαι στον Θεό γιατί δεν σε βοήθησε.
Άλλωστε δεν μπορούμε όλοι να καρποφορήσουμε και να αποδώσουμε στο τέλειο.Άλλη καρποφορούν εκατό φορές περισσότερο,άλλοι εξήντα ,άλλοι τριάντα κ.ο.κ.
Λέγει ο Χριστός : «ὁ δὲ ἐπὶ τὴν καλὴν γῆν σπαρείς, οὗτός ἐστιν ὁ τὸν λόγον ἀκούων καὶ συνιείς, ὃς δὴ καρποφορεῖ καὶ ποιεῖ ὃ μὲν ἑκατὸν ὃ δὲ ἑξήκοντα ὃ δὲ τριάκοντα.»(Ματθ. ιγ΄-23)
Είπε ένας Γέροντας :
Ξέρετε τί σημαίνει το “ΙΝΑ “;
Αυτό το ΙΝΑ είναι πρόθεση του σκοπού που σημαίνει στην νεοελληνική για να .
Στο τροπάριον ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ αφού γίνεται αναφορά σε πολλά, στο τέλος καταλήγει στο ΙΝΑ .Ποιος είναι δηλαδή ο σκοπός όλης της ανθρώπινης και συμπαντικής ιστορίας όλου του χρόνου και του χώρου;
Είναι το: ίνα κράζω σοι ΧΑΙΡΕ ΝΥΜΦΗ ΑΝΥΜΦΕΥΤΕ.
Δηλαδή η δόξα της Θεοτόκου για την οποία εκτίσθησαν όλα τα σύμπαντα.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ.Τα πάντα για την Παναγία και η Παναγία για τον Χριστό.
Υπήρχε ένας άνθρωπος που υμνούσε συνεχώς και ακαταπαύστως την Παναγία λέγοντα; :ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ.
Του είχαν βγάλει και στο χωριό το παρατσούκλι ο Χαίρεμαρίας(Να !περνάει ο Χαίρεμαρίας έλεγαν)
Όταν πέθανε φύτρωσε στον τάφο του ένας ωραίος κρίνος και ψάχνοντας να ανακαλύψουν την ρίζα του βρήκαν την καρδιά του μέσα στην οποία είχαν χαρακτεί με χρυσά γράμματα το ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ.
ΕΝΑΝ άνθρωπο τον συναντάς στον δρόμο και στην δουλειά του και κάπου αλλού.Όμως αν θέλεις να μιλήσεις ιδιαιτέρως μαζί του πηγαίνεις στο σπίτι του.Έτσι και Τον Θεό τον συναντάς και τον βλέπεις παντού,αν θέλεις όμως να επικοινωνήσεις καλύτερα και αποτελεμσατικότερα μαζί του πηγαίνεις στην Εκκλησίας, στον Οίκο Του.
Είπε ένας Γέροντας :
-Μόνον ο άνθρωπος είναι πλάσμα Του Θεού.Όλα τα άλλα είναι δημιουργήματα.Μόνον ο άνθρωπος είναι κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν Του Θεού.Ούτε οι άγγελοι ή οι δαίμονες είναι.
Μεγάλη λοιπόν η τιμή μας και μεγάλη εξίσου το χρέος μας μας να μοιάζουμε Του Τριαδικού Θεού.
Είπε ένας κρητικός Αγιορείτης Μοναχός :
-Βλέπω τους δαιμόνους να κάθονται επάνω στα μπαλκόνια και στα κεραμίδια και μας χειροκροτούν χασκογελώντας αφού κάνουμε την δική τους δουλειά και έτσι δεν χρειάζονται αυτοί να κατέβουν κάτω μήπως και φάνε καμία αδέσποτη.
ΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΥ , ΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΑΪΔΟΥΡΟΣ ΜΟΥ(το ΕΓΩ μου δηλαδή).
Ο ΘΕΟΣ δεν δημιουργεί εχθρούς αλλά αποστάτες.Ο Θεός δεν μισεί κανένα ούτε καν τους δαίμονες.Ο καθένας όμως μπορεί αν το θέλει να αποστατεί από την όντως ζωή του Τριαδικού Θεού και να πορεύεται εκουσίως στον θάνατο.
Είπε ένας Γέροντας :
Να προσέχεις τα μικρά πταίσματα που είναι τελικά χειρότερα και επικινδυνότερα από τα μεγάλα.Διότι στα μεγάλα έρχονται μετά οι τύψεις και μετανοεί αναγκαστικά ο άνθρωπος, ενώ τα μικρά περνάνε απαρατήρητα και συνεχίζουμε αμετανόητοι να τα επαναλαμβάνουμε.
Είπε Μοναχός :
Όπου υπάρχει εγωϊστικό θέλημα φυγαδεύεται η ειρήνη.
ΠΡΕΠΕΙ οι αισθήσεις να φυλάγονται για να αποδίδουν και καλύτερα.
Κλείνεις το στόμα σου για να μάθεις να μιλάς σοφά.
Κλείνεις τα αυτιά σου για να μάθεις να ακούς τα ουσιώδη κ.ο.κ.
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ θέλει εκούσια υποταγή.
Όπως και πριν την Βάπτιση ομολογείς ευθαρσώς ότι συντάσσομαι με Τον Χριστό και αποτάσσομαι τον εξαποδώ, έτσι και ο κατσικοπόδαρος θέλει ενσυνείδητη υποταγή και αναγνώριση σε αυτόν.Όταν θα έρθει η στιγμή θα σε καλέσει ξεκάθαρα να τον προσκυνήσεις, φανερά και όχι με κολπάκια ,λέϊζερ κρυφούς αριθμούς και μυστικούς κώδικες στις κάρτες κ.α.
ΜΕΣΑ στην ταπείνωση ο άνθρωπος τονώνεται και όχι στην μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.
Ταπείνωση(τάπητας) είναι να πατάς ρεαλιστικά στα πόδια σου και να μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι κάτι το παραπάνω.
Να εστιάζεις στα χαρίσματα που σου έχει δώσει ο Θεός και βάση αυτών να οραματίζεσαι και να μην αιθεροπατείς σε απραγματοποίητα όνειρα και πράγματα διότι έτσι κολάζεσαι με την αλαζονία αλλά και στο τέλος θα απογοητευθείς οικτρά.
Ήρθε κάποτε ένα νεό χοντρούλικο παιδί και μας λέει:Έχω την εντύπωση ότι είμαι ο πιο όμορφος άνθρωπος στην πολη.
-Και που το ξέρεις ευλογημένε;Έχεις δει και τους υπολοίπους νέους της πόλεώς σου, που ξεπερνούν σε πληθυσμό τις 200.000 και έτσι έβγαλες το συμπέρασμα;
ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να έχεις καλό προπονητή αλλά και εσύ να κάνεις υπακοή στον προπονητή σου.Και ο Ιούδας είχε δάσκαλο τον Χριστό όμως στο τέλος κολάστηκε.
Είπε ένας Γέροντας :
Η πιο ανώτερη τέχνη είναι το πως θα σώσεις τον εαυτό σου στην αιωνιότητα.Γιαυτό και στην τέχνη αυτή θέλεις καθηγητή.Δεν μπορείς να μάθεις μία τέχνη από τα βιβλία μόνο.Γιαυτό και ο Χριστός μόλις εμφανίστηκε στον Απόστολο Παύλο αμέσως τον έστειλε σε Πνευματικό , τον Απόστολο Ανανία ,για να τον διδάξει και συμβουλεύσει.
Είπε ένας Μοναχός :“ Μακάριοι οι ακούουντες και πράττοντες”
Η μεν Μάρθα εφύλασσε τον λόγον Του Θεού ασκώντας την αγάπη και την φιλοξενία, η δε Μαρία ήκουε τον Λόγο Του Θεού.
Ενώ η Παναγία έκαμε το τέλειο πραγματοποιώντας και τα δύο :και άκουγε Τον λόγο και τον έπραττε συνάμμα.
-ΠΟΣΟΝ χρονών είστε Γέροντα;
Τί σημασία έχουν τα χρόνια; Μετάνοια να έχουμε πρωτίστως και πάνω απ’όλα.
Είπε ένας Γέροντας :
Το θέμα δεν είναι μόνον να αγαπήσουμε Τον Θεό αλλά και ο Θεός να μας αγαπήσει και εκτιμήσει για την καλή μας προαίρεση.
Όλα τα παιδιά σου τα αγαπάς, αλλά όποιο είναι πιό φιλότιμο το αγαπάς και το συμπαθεις ιδιαίτερα.
Λέγει ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη :«ἐπὶ τίνα ἐπιβλέψω, ἀλλ᾿ ἢ ἐπὶ τὸν ταπεινὸν καὶ ἡσύχιον καὶ τρέμοντα τοὺς λόγους μου;»(Ησαϊας 66-2)
Κοίταξε τί λέει πάλι ο Χριστός στο Ευαγγέλιο : « Ὁ ἔχων τὰς ἐντολάς μου καὶ τηρῶν αὐτάς, ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἀγαπῶν με· ὁ δὲ ἀγαπῶν με ἀγαπηθήσεται ὑπὸ τοῦ πατρός μου, καὶ ἐγὼ ἀγαπήσω αὐτὸν καὶ ἐμφανίσω αὐτῷ ἐμαυτόν.»(Ιωάνν.14-21)
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ δύναμη είναι ο ΕΡΩΤΑΣ, Ο ΠΟΘΟΣ που είναι το άνθος της Αγάπης.Αν ερωτευθούμε τον Θεό τότε όλα γίνονται πανεύκολα.
Είπε ένας Μοναχός :
Φαντάζεστε να έχουμε ένα πανάκριβο αμάξι φτιαγμένο από χρυσό και αφού το αγοράσουμε με οικονομίες μίας ολόκληρης ζωής να το χρησιμοποιήσουμε ύστερα για να αποθηκεύουμε μέσα κοπριές.
Έτσι και εμείς ενώ ως Εικόνες Θεού είμαστε τα πολυτιμότερα πλάσματα Του Θεού καταντάμε με την ά-θεη και α-μετανόητη ζωή μας αποθήκη κοπριάς.
-Γιατί Γέροντα πρέπει να νηστεύουμε να αγρυπνούμε, να εγκρατευόματσε να ταλαιπωρούμαστε και να πονάμε τηρώντας τις ευαγγελικές εντολές ενώ ο Χριστός μας θέλει χαρούμενους και ελεύθερους;
Δεν φαίνεται λίγο οξύμωρο;
-Πολύ απλά, διότι ο Χριστός είναι ο Βασανιστής του Βασανιστού μας και ο Τύραννος του τυράννου και ο σκλαβωτής των παθών μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ κρίνει ο θεός για την αμαρτωλότητά μας αλλά επειδή δεν του ζητήσαμε να μας βοηθήσει.
Είπε ένας Γέροντας :
-Βλέπουμε μεν να έρχονται πολλοί νέοι στην Εκκλησία , όμως δεν είναι τακτοποιημένοι πνευματικά.
Γενικά στην Εκκλησία βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να πηγαίνει πολύς κόσμος για να του λύσει ο θεός τα επίγεια, εξωτερικά προβλήματα και όχι να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του.
Αν τακτοποιηθούμε εσωτερικά τότε όλα θα τακτοποιηθούν γύρω μας και εξωτερικά.
ΔΕΝ ΜΑΣ θέλει ο Θεός κοινωνικούς επαναστάτες και αναμορφωτές αλλά ΑΓΙΟΥΣ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Πρέπει να χτυπήσουμε τον δικό μας εγωισμό και όχι τον εγωισμό των άλλων.Έτσι σίγουρα θα έχουμε κατορθώσει να διορθώσουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θα συμπαρασύρει με έναν ευλογημένο τρόπο και άλλους δίπλα μας, οικογένεια φίλους κ.α.και ούτω καθεξής εάν πράξουν ομοίως και άλλοι.
Είπε ένας Μοναχός :
Τι μηδαμινοί είμαστε απέναντι στον Θεό, σαν ένα φτερό στον άνεμο.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι αύριο ο Θεός σταματά την οικονομική κρίση, τί θα κάνουμε κατόπιν εμείς; Θα πάμε στην Εκκλησία να ευχαριστήσουμε τον Θεό ή θα τρέξουμε με ενθουσιαμό στα μπουζούκια για να ξεφαντώσουμε και να κυλιστούμε πάλι στην αμαρτία;
Αλλά και έστω εάν μηδενισθεί το χρέος μας ,να είσθε σίγουροι πως έπειτα από ένα μήνα και πάλι θα χρωστάμε, έτσι απατεωνίσκοι,ανέντιμοι και συμφεροντολόγοι που καταντήσαμε.
ΜΕΤΑΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ:Λόγω των υλικών στερήσεων του β΄Παγκοσμίου Πολέμου οι προγόνοι μας λέγαν στα παιδιά τους: φάτε,φάτε… γλεντήστε αυτά που στερηθήκαμε .μόνον ύλη κα ύλη…»Γιαυτό φτάσαμε στον σημερινί λιμό(φτώχεια)
Ενώ τώρα με την οικονομική στέρηση οι άνθρωποι προβληματίζονται και πολλοί στρέφονται πλέον ενσυνείδητα στον Χριστό
Είπε Γέροντας :
Η αληθινή και γνησία μετάνοια έχει 180 μοίρες.Όσο οι μοίρες λιγοστεύουν τόσο και πιο κάλπικη και άδεια είναι η μετάνοιά μας.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ανάγκη από επανευαγγελισμό λόγων και κηρυγμάτων (υπάρχουν σε πληθώρα τα λόγια στα βιβλία και στο ίντερνετ) αλλά από επανευαγγελισμό ΒΙΩΜΑΤΟΣ.Το βίωμα μας είναι ο καλύτερος Απόστολος.
Ο ΒΙΟΣ ΒΟΑ ΕΝΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ.
Είπε ένας Μοναχός :
Ενώ δεν έχουμε την διάθεση ούτε ένα παθάκι να διορθώσουμε θέλουμε να μαρτυρήσουμε κιόλας;
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ και τελευταία καμπάνα Άγιος Άγγελος σημειώνει το απουσιολόγιο και το καταθέτει στο ουράνιο στρατηγείο.
Είπε ένας Γέροντας :
-Αν μας έλεγαν ότι θα μοιράσουν στην Εκκλησία στον καθένα μας από μία χρυσή λύρα θα πηγαίναμε πρώτοι- πρώτοι μην τυχόν και την χάσουμε.
ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ εγώ ή εσύ;
Εγώ αν μιλήσω ό,τι πω το ξέρω, ενώ αν μιλήσεις εσύ κάτι έχω να μάθω και να ωφεληθώ.
Είπε ένας Μοναχός :
Καλύτερα προσευχόμενος παρά σκεπτόμενος.
ΕΛΕΓΕ ο Μέγας Βασίλειος όταν συνομίλησε με τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο συνεννοούμενος με τον θαυμαστό φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στην αραβική γλώσσα που δεν γνώριζε.: «κλαίω τα χρόνια μου που σπατάλησα στις σπουδές.»
Είπε ένας Μοναχός :
Η Προσευχή του ταπεινού σχίζει τα σύννεφα.
ΠΟΛΛΟΙ μετανόησαν αλλά δεν εξομολογήθηκαν και πολλοί εξομολογήθηκαν αλλά δεν μετανόησαν.
Είπε ένας Μοναχός :
Ο Χριστός μας δίνει τα πλούτη του και έπειτα μας προσφέρει και τον εαυτό Του.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ προσεύχονται στον Θεόν ως δούλοι ,ενώ η Παναγία ως Μητέρα.
Είπε Μοναχός :
Όπως το σίδερο όταν ενωθεί με την φωτιά γίνεται άπιαστο το ίδιο και όταν ενωθεί η ψυχή με την προσευχή.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ βοηθάνε στην ένωση του ανθρώπου με τον Θεό ενώ η ΠΡΟΣΕΥΧΉ είναι αυτή η ίδια ένωση με τον Θεό.
Είπε ένας Μοναχός :
Οι πειρασμοί πρέπει να έρχονται για να αυξήσουν την χάρη και όχι για να την μειώσουν.Λοιπόν την χάρη του Αγίου Πνεύματος την αφομοιώνεις ή την μειώνεις;
-Γέροντα έχω ένα κατάστημα και πουλώ περιοδικά.
Τουλάχιστον να προσέχεις να μην πουλάς πονηρά πράγματα που δεν τα θέλει ο Θεός.
-Μα αφού μου τα ζητάνε;
-Ό,τι αμαρτωλό θέλει ο καθένας μπορεί να το παίρνει, αλλά όχι από εμάς.
Είπε Μοναχός :
Θέλουν σήμερα να βγάλουν την λέξη και έννοια της ΑΜΑΡΤΙΑΣ από παντού, ακόμη και από το Ευαγγέλιο.
Έτσι καθίσταται το Ευαγγέλιο ένα βιβλίο καλής συμπεριφοράς , ένα Savoir Vivre (σαβουάρ βιβρ)
Έναν εχθρό έχουμε μόνο: ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
«Καὶ μὴ φοβεῖσθε ἀπὸ τῶν ἀποκτεινόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτεῖναι· φοβήθητε δὲ μᾶλλον τὸν δυνάμενον καὶ ψυχὴν καὶ σῶμα ἀπολέσαι ἐν Γεέννῃ»(Ματθ.ι΄-28)
Δηλαδή η αμαρτία κολάζει και το σώμα και την ψυχή.
-Γέροντα τί λετε για τον Οικουμενισμό και τις παρέες και συμπροσευχές με τους αιρετικούς;
Δεν είναι αγάπη το ψέμμα και η πλάνη .Δεν είναι αγάπη να έχει ο διπλανός σου τα ρούχα του βρώμικα κι΄εσύ να του λες πως είναι καθαρός.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ.
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙΩΝΟΥΝ (ΟΙ ειδήσεις μας φθείρουν πνευματικά)
Τα ΝΕΑ οι ΕΙΔΗΣΕΙΣ μας πηγαίνουν πίσω.
Ακόμη και τα εκκλησιαστικά νέα που διαβάζουμε σε εφημερίδες ή στο ίντερνετ πολλές φορές μας γεμίζουν ταραχή και σύγχυση και έπειτα έρχεται η κρίση και η κατάκριση σε διάφορα πρόσωπα.
-Όταν τα ΝΕΑ γίνονται παλιά μέσα σε μία ώρα τότε τί αξία να έχουν;
-Παλιά άκουγες κάτι και έπαιρνες κάτι, τώρα ακούς κάτι και χάνεις και κάτι.
ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ:
Ο Διάβολος ένα πράγμα προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο: ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ.
Να πάψουμε να σκεφτόμαστε τον Θεό.
Να μας αποσπάσει από την μνήμη Του Θεού(αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με τα ΝΕΑ και τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΘΕΟ , ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Είπε ένας Μοναχός :
Τα βασικώτερα πάθη με τα οποία χάνει ο άνθρωπος την χάρη είναι τα σαρκικά κια ο εγωϊσμός.
ΟΤΑΝ κανείς είναι κοντά στον Θεό ό,τι δημιουργεί έχουν την χάρη Του.
Ρώτησε ένας Μοναχός :
-Θέλεις να έχεις μία ζωή γαλήνια, δίχως δυστυχία,στεναχώρια και ταραχή; Τότε ΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ.
ΓΕΡΟΝΤΑ , δεν μου απομένει πολύς χρόνος για προσευχή το πρωϊ και η εργασία μου παράλληλα απαιτεί πολλή μέριμνα και περισπασμό και δεν μπορώ έτσι να γεύομαι την προσευχή.
Και όμως ,μπορείς να πάρεις μέσα σε 10΄λεπτά προσευχής τόση Θεία χάρη και πνευματική δροσιά που να σε τροφοδοτεί όλη την ημέρα .
Έλεγε ένας Γέροντας :
-Ο Θεός προσπαθεί να κάνει την δουλειά Του αλλά εμείς του χαλάμε τα σχέδια όταν κάνουμε υπακοή στα θελήματά μας.
ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΜΑΣ(εγωκεντρισμός) ΦΕΡΝΕΙ ΤΑΡΑΧΗ.
Μέσα στην ησυχία ο άνθρωπος καθαρίζεται και όχι στην ταραχή.
Είπε ένας Μοναχός :
-Να προσευχόμαστε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας με κάθε τρόπο ούτως ώστε να υπάρχει μία σταθερότητα του νου και της καρδιάς στην θεία επικοινωνία.
Ο,ΤΙ ΣΕ πειράζει(σε βάζει σε πειρασμό) πέταξέ το.
Είπε ένας Γέροντας:
-Να λές αυτήν την μικρή προσευχή στην γλυκυτάτη Παναγία μας:
«Μητέρα μου, τακτοποίησέ με με τέτοιο τρόπο ώστε όλη η αγάπη, η ψυχή και η ζωή μου να είναι δοσμένη στον Υιόν Σου και σε Εσένα.
ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ πορεία και ξεστρατίζεις από το θέλημα του Θεού.Δεν θα φτάσεις ποτέ στο λιμάνι.
Είπε ένας Μοναχός :
Ο Θεός για το κάθε άνθρωπο έχει το σχέδιό Του, την ζωγραφιά του.
Κάποτε ένας Μουσουλμάνος βλέποντας την βία , το αίμα και το πνευματικό αδιέξοδο της πίστης του έγινε θερμός Χριστιανός.Τότε η γυναίκα του συμβουλευομένη τον Χότζα άρχισε να του κάμει την ζωή δύσκολη ,στερώντας του το φαγητό , το πλύσιμο κ.α.
Μην καταφέροντας όμως τίποτα συνέχισε και κάθε ημέρα την ώρα που προσευχόταν του έριχνε ένα κουβά νερό στο κεφάλι.Εκείνος με υπομονή δεν έλεγε τίποτα και συνέχιζε την προσευχή του…
Τόσο πήγε αυτή η κατάσταση ώστε έπειτα συγκινημένη βαπτίστηκε και εκείνη Χριστιανή λέγοντας πως:
« Άν ο Θεός των Χριστιανών είναι τόσο καλός και γεμάτος αγάπη όσο ο άντρας μου θέλω να πιστεύσω σε Αυτόν.»

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...