Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Οι δύο βασικοί λόγοι που θα διαμελιστεί η Τουρκία

Του Στρατή Μαζίδη


Όλοι όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα στη γειτονική χώρα εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο διαμελισμό της.



Όσο κι αν κάποιοι εκτιμούν πως αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα της επιθύμιας - ευρύτερων γεωστρατηγικών επιλογών άλλων χωρών και υπερδυνάμεων, η πραγματικότητα είναι πως για τις εθνικές καταστροφές που βιώνει μια χώρα, ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ίδια. Τα κάστρα πάντα έπεφταν από μέσα.



Η Τουρκία λοιπόν θα διαμελιστεί για δύο βασικούς λόγους. 



Ο πρώτος οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία της. Το νεο-οθωμανικό δίδυμο που την κυβερνά οραματίζεται τη δημιουργία μιας υπερδύναμης στη Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτού του επεκτατισμού υποκίνησε, υποδαύλισε και υποστήριξε την αιματοχυσία της Συρίας. Εκτίμησε ότι ο συριακός λαός δε θα αντισταθεί, πως ο Ασαντ θα ανατραπεί σε λίγες εβδομάδες και συνεπώς σύντομα θα φυτρώσει ένα νέο, περισσότερο ισλαμικό και απόλυτα ελεγχόμενο καθεστώς στη Δαμασκό.



Αντ' αυτού όμως είδε μια Συρία να ανθίσταται και ένα κουρδικό στοιχείο να αναλαμβάνει μόνο του την υπεράσπιση των συριακών εδαφών όπου πλειοψηφούσε.



Το πραξικοπηματικό blitzkrieg απέτυχε ενώ στα νότια της χώρας υπάρχουν πλέον δύο μπαρουτοκαπνισμένοι στρατοί. Αυτός της Συρίας και η YPG. 



Η Τουρκία αντελήφθη ξαφνικά ότι όχι μόνο δε θα επεκταθεί αλλά αντίθετα μπορεί να ξεφυτρώσει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος με εδάφη του Ιράκ και της Συρίας ή έστω, μετά το Ιράκ, να προκύψουν και στη Συρία περιοχές με ειδικά καθεστώτα αυτονομίας των Κούρδων.



Τι έγινε; Η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους στο Ιράκ, αυτοί αντέδρασαν, το PKK βγήκε πάλι στα βουνά, έγινε φόβος και τρόμος στη νοτιο-ανατολική Τουρκία και πλέον βλέπουμε όλη αυτή την περιοχή να έχει καταστεί εμπόλεμη με την Αγκυρά να επιχειρεί να μετατοπίσει πληθυσμούς και να εξαφανίσει στην κυριολεξία ολόκληρες πόλεις δια των βομβαρδισμών και της καταστροφής των υποδομών.



Όμως αυτά που κάποτε γίνονταν σιωπηλά και δε μαθαίνονταν, πλέον διαδίδονται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Είναι πρακτικά αδύνατο να εκτοπίσει 15.000.000 Κούρδους από το γεωγραφικά τουρκικό κουρδιστάν.



Και ερχόμαστε στο δεύτερο λόγο.



Μια περιοχή όπου κυριαρχεί πληθυσμιακά και συντριπτικά άλλη εθνότητα από τη δική σου, είναι πρακτικά αδύνατο να την κρατήσεις. Αργά ή γρήγορα θα τη χάσεις. Ειδικά αν αυτή επιθυμεί να αποσχιστεί. Κάπως έτσι έχασε η τότε υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία το Κόσοβο. Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και οι προβοκάτορες εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι η πληθυσμιακή αναλογία της περιοχής αυτής ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό αλβανική.



Ο μόνος τρόπος να κρατήσεις μια τέτοια περιοχή είναι να σε συνδέουν κάποια συνεκτικά στοιχεία. Πχ επί Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Χριστιανική Πίστη ήταν αυτή που κράτουσε αρκετές εθνότητες υπό τον αυτοκράτορα στην Πόλη. Βέβαια τότε υπήρχε και αυτή η πολιτική βούληση. Να βρούμε αυτά που μας ενώνουν.



Η Αγκυρα δε σκέπτεται έτσι. Δε δίνει ελευθερίες. Φυλακίζει, εξορίζει, εξαφανίζει ότι είναι διαφορετικό και συνιστά απειλή σμίκρυνσης του μεγέθους της.



Όπως όμως προαναφέραμε το 2015 δεν είναι 1914. Τότε εύκολα περιέφερες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέχρι να αποφασίσουν να πεθάνουν. Σήμερα αυτό δεν μπορεί να γίνει.



Η Τουρκία θα διαμελιστεί. Και το ξέρει.

ΠΗΓΗ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...