Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ρώσοι Σπετσνάζ στη Βόρεια Συρία

201220151209028548599_3
Βαλεντίνος Βασιλέσκου
 
Στα τέλη Νοεμβρίου 2015, το Πεντάγωνο ανάπτυσσε 90 εκπαιδευτές ειδικών επιχειρήσεων για την εκπαίδευση των πολιτοφυλακών των Κούρδων μαχητών και των μελών της συριακής αντιπολίτευσης που ελέγχουν το φράγμα του Τισρίν (Tishrin) στον Ευφράτη. Για τον τύπο και με καθαρά επικοινωνιακό σκοπό, ο αμερικανικός στρατός είχε αερο-μεταφέρει 112 παλέτες όπλων και πυρομαχικών για τους Κούρδους στο βόρειο τμήμα της Συρίας, μια αμελητέα ποσότητα. [1]

 Στις 19 Ιανουαρίου 2016, άλλες τρεις διμοιρίες ασφαλείας της 101ης αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας ήρθαν από την Τουρκία και κάτεχαν το συριακό αεροδρόμιο του Rmelan, που βρίσκεται στην επαρχία της Hasakeh στα βορειο-ανατολικά της Συρίας. [2]. Ο διάδρομος του αεροδρομίου του Rmelan, μήκους 700 μ, χρησιμοποιούταν από γεωργικά αεροσκάφη και δεν μπορεί παρά μόνο να φιλοξενήσει αμερικανικά ελικόπτερα. Φαίνεται ότι οι στρατιώτες του Rmelan είναι μέρος των 1.800 στρατιωτών της 101ης μεραρχίας, υποστηριζόμενη από επιθετικά ελικόπτερα AH-64, τα οποία θα αναπτυχθούν στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας για να πολεμήσουν ενάντια στον IΚ .

z-160th-soar-prt3-920-6

Και πάντα χωρίς την έγκριση της Δαμασκού, περίπου 100 Τούρκοι στρατιώτες, που συνοδεύονται από τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα της Συρίας, καταλαμβάνοντας μια περιοχή της πόλης της Τζαραμλούς (Jarablus) στις όχθες του Ευφράτη. Η πόλη είχε επανακτηθεί από το ΙΚ, μετά από σκληρές μάχες των Κούρδων μαχητών στη Συρία, του YPG. Το πρόσχημα για την επιδρομή του τουρκικού στρατού ήταν ότι οι μαχητές των Κούρδων του YPG αγνόησαν τη προειδοποίηση της Τουρκίας να μην κινηθούν δυτικά του Ευφράτη. Μεταξύ Azaz και Jarablus, τα συρο-τουρκικά σύνορα ελέγχονται από το ΙΚ. Μέσω αυτής της περιοχής, διανεύουν τακτικά, από την Τουρκία, οι νέοι στρατολογούμενοι, όπλα και πυρομαχικά με προορισμό το ΙΚ και άλλες ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία.

201220151209028548599_3

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (http://www.hurriyetdailynews.com/the-secret-of-the-russian-soldiers-in-qamishli. Aspx; pageid = 238 & PID = 94.174 και  NewsCatID = 508) κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει με συριακά μεταφορικά αεροπλάνα, μια ομάδα 200 στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμισλί, στα σύνορα με την Τουρκία. Η πόλη της Καμισλί, με 184.231 κατοίκους, βρίσκεται στο κυβερνείο του Hasakeh στα βορειοανατολικά της Συρίας, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Rmelan. Η πίστα του αεροδρομίου της Καμισλί έχει διαστάσεις 3.615 μ X 46 μ και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου AN-126 και IL-76.

POTD-BFG_2645593a

Το αεροδρόμιο της Καμισλί, υπό τον έλεγχο της συριακής Πολιτικής Αεροπορίας, εξυπηρετεί δεκάδες εβδομάδαίες πτήσεις προς τη Δαμασκό, Λατάκια, Βηρυτό, Βαγδάτη, το Αμμάν και το Κουβέιτ, χάρη στις αεροπορικές εταιρείες Syrian Air, Kinda Airlines, Cham Wings et Fly Damas. Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Καμισλί και τα συστήματα προστασίας της αεροπλοΐας προστατεύονται από μια αεράμυνα που παρέχεται από το 154ο σύνταγμα του συριακού στρατού. Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν στη φρουρά αυτής της μονάδας.

Syrien3

Ο έλεγχος της πόλης της Καμισλί και των περίχωρων της, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου Καμισλί-Χασακέ εξασφαλίζεται από τους στρατιώτες του συριακού στρατού από τις βάσεις της Καμισλί, Tell Brak και το Kawkab (Hasakeh) και από τη φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή των Ασσυρίων (Χριστιανών). Οι κουρδικές πολιτοφυλακές έχουν δημιουργήσει φυλάκια άμυνας κατά των Ντάες τοποθετημένα στα χωριά, 50 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων.

hasakah-702x336

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απάντηση από τη Ρωσία για την καταστροφή του αεροσκάφους Su-24 από το τουρκικό F-16, και ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αεροπορική βάση για τα βομβαρδιστικά της και να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για τη στρατιωτική πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (YPG) κατά των αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών του πυροβολικού της Τουρκίας. Το YPG, που παλεύει ενάντια στον ισλαμικό κράτος στη βόρεια Συρία, απολαμβάνει την υλική και στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία. Συνδέεται στενά με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), απαγορευμένο στην Τουρκία. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, μεταξύ του Συριακού Αραβικού Στρατού και των κουρδικών πολιτοφυλακών, υπάρχει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, μια σιωπηρή σύμφωνο μην επιθέσεων. Και η Ρωσία είναι ο μόνος υπερασπιστής της ένταξης του κουρδικού YPG στο φορμάτ των ειρηνευτικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον της Συρίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες του αεροδρόμιου της Καμισλί είναι μέρος μιας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων (Σπετσνάζ, спецназ, Spetsnaz) εξαρτωμένης από την GRU, τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι Σπετσνάζ μετράνε13.000 μαχητές, οι μονάδες τους διαρθρώνονται σε ανεξάρτητα αποσπάσματα κομάντο με 12 στρατιώτες. Τα αποσπάσματα των Σπετσνάζ ειδικεύονται σε δράσεις διείσδυσης των ομάδων του ΙΚ με σκοπό τη δολιοφθορά, τη σύλληψη ή την ολική εξουδετέρωση των αρχηγών αυτών των ομάδων [3].

20150618_1457281469088

Στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 2ας Δεκεμβρίου 2015, οι Ρώσοι στρατηγοί απέδειξαν, με φωτογραφίες που ελήφθησαν από δορυφόρους και ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης ότι, η κύρια πηγή χρηματοδότησης των τρομοκρατών του ΙΚ  ήταν η παράνομη πώληση των προϊόντων πετρελαίου προς τη Τουρκία. [4] Μία από τις διαδρομές που χρησιμοποιούνται έχει ως σημείο εκκίνησης τις πετρελαιοφόρες περιοχές γύρω από την πόλη της Ντέιρ αλ-Ζορ στα ανατολικά της Συρίας, πηγαίνει βόρεια, στις όχθες του Ευφράτη, και καταλήγει στο τουρκικό διυλιστήριο του Μπάτμαν , που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια του σημείου διέλευσης στα τουρκο-συριακά σύνορα στη Καμισλί. [5] Καταλαμβάνοντας το αεροδρόμιο της Καμισλί, η Ρωσία αποδεικνύει ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική χώρα στον αγώνα κατά του ΙΚ, κόβοντας τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατικής ομάδας.

139409111924298956635584

Συνεπώς, ο πραγματικός λόγος για την οργή της Τουρκίας προέρχεται από τη πρόθεση των Ρώσων να ασφαλίσουν το σύνολο των τουρκο-συριακών συνόρων, μήκους 250-300 χιλιόμετρα και σε βάθος 50 χιλιομέτρων, για να εμποδίσει τη παράνομη πώληση του συριακού πετρελαίου στην Τουρκία και τη τροφοδοσία όπλων προς το ΙΚ και άλλες ομάδες τζιχαντιστών. Ως εκ τούτου η Καμισλί μπορεί να γίνει ένα σημαντικό προγεφύρωμα μέσω του οποίου οι Σπετσνάζ θα μπορέσουν να φέρουν αεροπορικά απευθείας από τη Ρωσία, στρατεύματα, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό για να ασφαλίσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα τη σύνδεση με τα συριακά στρατεύματα που μάχονται στα ανατολικά του κυβερνείου του Χαλεπιού. [6] Επιπλέον, τα ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα άρχισαν να εισάγουν στη πανοπλία τους μερικές δεκάδες ειδών τεθωρακισμένων οχημάτων και αυτοκινούμενων οβιδοβόλων που προσφέρουν έναν ανώτερο επιθετικό ρυθμό, στο πλαίσιο των δοκιμών που η Ρωσία επιθυμεί να προβεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης στη Συρία .

bmd-4m_in_tagil

Το αεροδρόμιο της Καμισλί μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προσωρινή αεροπορική βάση για τα ελικόπτερα στήριξης και μεταφοράς των Σπέτσνάζ. Το αεροδρόμιο της Καμισλί είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και για αυτό το λόγο δεν πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθεί από τα ρωσικά βομβαρδιστικά.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου

Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά, Avic - Réseau International
Μετάφραση γαλλικά-ελληνικά Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνωμων Πολιτικά, 26.1.2016

[1]. Μεταφορά πυρομαχικών με αλεξίπτωτα στη Συρία από τις ΗΠΑ, μόνο για την εικόνα; (http://reseauinternational.net/le-parachutage-de-munitions-en-syrie-par-les-americains-juste-pour-limage/).
[2]. US officials deny ‘taking control’ of an airfield in northern Syria after satellite pictures show a derelict landing strip doubling in size to take cargo planes ( http://www.dailymail.co.uk/news/article-3412671/US-officials-deny-taking-control-airfield-northern-Syria-satellite-pictures-derelict-landing-strip-doubling-size-cargo-planes.html )
 [3]. Το Ισλαμικό Κράτος ενάντια στα "μικρά πράσινα ανθρωπάκια" των Spetsnaz (http://reseauinternational.net/letat-islamique-contre-les-petits-hommes-verts-des-spetsnaz/).
[4]. Ο Ερντογάν, το Ικ και οι συνεργοί τους.  (http://reseauinternational.net/erdogan-lei-et-leurs-complices/).
 [5]. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου προς την Τουρκία από το ΙΚ, αποδεικνύεται από το ρωσικό στρατό. (http://reseauinternational.net/la-contrebande-de-petrole-vers-la-turquie-par-lei-demontree-par-larmee-russe/).
[6]. Η σημερινή στρατιωτική κατάσταση στη Συρία.  (http://reseauinternational.net/la-situation-militaire-actuelle-en-syrie/).



Des Spetsnaz russes dans le nord de la Syrie.
infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/01/blog-post_653.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...