Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τα τελευταία λόγια του «Τσε» Γκεβάρα σύμφωνα με τον πράκτορα της CIA που τον αιχμαλώτισε

Στις 9 Οκτωβρίου του 1967 ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα πέφτει νεκρός στη Βολιβία...

Ο επαναστάτης που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, είχε εγκατασταθεί στην ορεινή περιοχή Νιανκαουασού όπου επρόκειτο να οργανωθεί ο πυρήνας του αντάρτικου στρατού, του οποίου τα μέλη είχαν εκπαιδευτεί νωρίτερα στην Κούβα.
Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στη δεξιά κνήμη, ενώ συγχρόνως το όπλο του αχρηστεύτηκε από έναν πυροβολισμό.
Τελικά συνελήφθη και αργότερα μεταφέρθηκε στον πλησιέστερο οικισμό Λα Ιγκέρα. Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε επίσης η CIA, με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες ο οποίος μετέφερε την πληροφορία της σύλληψής του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του και σύντομα μετέβη ο ίδιος στη Λα Ιγκέρα.
Ο Φέλιξ Ροδρίγκες, ο Κουβανός πράκτορας της CIA, παραχώρησε συνέντευξη στο BBC και αποκάλυψε τις τελευταίες στιγμές του Γκεβάρα, τη συνομιλία που είχαν και τα τελευταία λόγια του πριν την εκτέλεσή του.
«Σε θαυμάζω, ήρθα να σου μιλήσω, όχι να σε ανακρίνω», αφηγείται ο Ροδρίγκες για την πρώτη του επαφή με τον Γκεβάρα.
Στάθηκα μπροστά του, με κοίταξε με υπεροψία και μου είπε «Κανείς δε μου μιλάει, κανείς δε με ανακρίνει».
Όταν ο πράκτορας επέστρεψε για να τον ενημερώσει ότι τελικά θα εκτελείτο, του ζήτησε αν ήθελε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στην οικογένειά του. «Με κοίταξε και μου είπε να πω στη γυναίκα του να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη»…
Ο αιχμάλωτος δολοφονήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/ta-teleftea-logia-tou-tse-gevara-simfona-me-praktora-tis-cia-1083937

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...