Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η επίθεση Κούρδων στο βόρειο Χαλέπι προκαλεί έντονη αγανάκτηση στην Τουρκία

Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δεν έμειναν ικανοποιημένες με την κατάληψη του φράγματος Τισερέν, αλλά προετοιμάζονται για μια επίθεση κατά της οργάνωσης του ISIS που έχει καταλάβει τις πόλεις Γιαραμπλούς και Μενμπέι στο βόρειο μέρος της επαρχίας του Χαλεπίου.

Η Γιαραμπλούς είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Ευφράτη και βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις YPG και SDF καταλάβουν αυτές τις δύο πόλεις, οι Κούρδοι θα μπορούν να επισκευάσουν την καταστραμμένη γέφυρα και να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τη γειτονική χώρα, κάτι το οποίο ανησυχεί σοβαρά την Άγκυρα.

Η πόλη Μενμπέι βρίσκεται στην βόρεια επαρχία του Χαλεπίου και εδώ και καιρό είναι προπύργιο του Ντάες και κατά πάσα πιθανότητα αυτός ο οικισμός είναι πιο δύσκολος να καταληφθεί, λόγω της εχθρότητας του πληθυσμού, που είναι κυρίως σουνίτες.
Μια άλλη σημαντική πόλη στο βόρειο Χαλέπι είναι η Αζάζ που είναι προπύργιο των ισλαμιστών στην περιοχή και υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Βρίσκεται κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και ως εκ τούτου είναι στρατηγικής σημασίας.

Σε περίπτωση κατάληψης από τους Κούρδους αυτού του οικισμού, θα δημιουργηθούν προβλήματα με την γειτονική χώρα. Η Τουρκία προστατεύει έντονα τους ισλαμιστές αντάρτες στη βόρεια Συρία και βλέπει την εμφάνιση των Κουρδικών στρατευμάτων ως πρόκληση.
Τους θεωρεί ως τρομοκράτες και την οργάνωση τους παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερ, σε σχέση με όλα τα παραπάνω είναι πιθανή και η συμμετοχή τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στη συριακή σύγκρουση και η εισβολή τους στο συριακό έδαφος, όπως σημειώνεται.

-- The Hellenic Information Team

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...