Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ουκρανία: Ο στρατός καλεί τον Γιανουκόβιτς να λάβει "επειγόντως" μέτρα.

'Εκκληση στον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει "επειγόντως" μέτρα για τη "σταθεροποίηση" της κατάστασης στην Ουκρανία, απηύθυνε ο στρατός της χώρας με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του υπουργείου 'Αμυνας.
"Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (δηλαδή τον αρχηγό του κράτους) να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου 'Αμυνας θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται από χθες το πρωί σε αναρρωτική άδεια λόγω "οξείας νόσου του αναπνευστικού", όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την αντιπολίτευση ότι "πυροδοτεί" την κατάσταση καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να διαδηλώνει "λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της".

Από την πλευρά τους, οι τρεις κυριότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ και Όλεγκ Τιάγκνιμποκ τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους ότι ο Γιανουκόβιτς έχει παραβιάσει το Σύνταγμα. Τού προσήψαν "εκβιασμό" των βουλευτών του ίδιου του του κόμματος, του Κόμματος των Περιοχών, για να ψηφίσουν, την Τετάρτη, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων εξ αυτών, του νόμου για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές.
Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί αμνηστίας, θα πρέπει οι διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει εντός 15 ημερών από τους δρόμους, τις πλατείες και τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στο Κίεβο και σε πολλές ακόμα περιοχές, κάτι που αρνείται η αντιπολίτευση.

http://www.onalert.gr/stories/oukrania-stratos-kalei-ton-gianoukobits-na-labei-metra

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...