Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΛΙΜΝΗ ΠΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΝΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ

 
Η λίμνη Νάτρον που βρίσκεται στην Τανζανία, πλησίον στα σύνορα με την Κένυα, μοιάζει με επίγειο παράδεισο. Έχει όμως, ένα κρυφό μυστικό. Ποιο είναι αυτό; Σκοτώνει ο,τιδήποτε την πλησιάζει.

Που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά της λίμνης και είναι τόσο επικίνδυνη για τα ζώα που την προσεγγίζουν; Οι θερμοκρασίες που αναπτύσει φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου και ταυτόχρονα έχει υψηλή αλκαλικότητα (pH 10.5). Αυτό έχει ως συνέπεια να φιλοξενεί μόνο ένα είδος ψαριού (Alcolapia latilabris) και κυανοβακτήρια, έναν τύπο μπλε-πράσινων φυκιών.
Επιπλέον, η λίμνη έχει εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις νάτρον, ενός ορυκτού που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και θειικό νάτριο, το οποίο εκτιμάται ότι προέρχεται από ηφαιστειακή στάχτη και μετατρέπει σε πέτρα τα ζώα που πεθαίνουν στα νερά της.
Όταν το νερό εξατμίζεται, στη λίμνη σχηματίζονται μικρά νησάκια από αλάτι, πάνω στα οποία ξεκουράζονται τα φλαμίνγκο με κίνδυνο της ζωής τους, διότι αποτελεί την μοναδική περιοχή αναπαραγωγής στην ανατολική Αφρική για 2,5 εκατομμύρια, για τα εν λόγω πτηνά.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζώα ξεγελιούνται από την επιφάνεια της λίμνης που μοιάζει με γυαλί και παγιδεύονται στα νερά της με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σταδιακά σε απολιθώματα επειδή το νερό είναι τόσο «βαρύ», που δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Οπότε αν ακούσουμε την λίμνη αυτή ένα είναι το συμπέρασμα. “Μακριά και αγαπημένοι”!

http://www.eoellas.org/2014/01/05/limni-natron/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...