Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

STRATFOR: Χαμένη… από χέρι η μάχη για την τουρκική λίρα.

Ως μία απέλπιδα προσπάθεια για να στηρίξει το νόμισμά της, χαρακτηρίζει η δεξαμενή σκέψης (think tank) STRATFOR την εντυπωσιακή άνοδο του επιτοκίου δανεισμού της Τουρκίας από το 7,75% στο 12,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του συγκεκριμένου ινστιτούτου η αύξηση τω επιτοκίων δεν πρόκειται να έχει κάποιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αφού τα μεγάλα προβλήματα στον οικονομικό τομέα πάνε χέρι-χέρι με την πολιτική αστάθεια και το επίπεδο διαφθοράς. Με άλλα λόγια ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες οι οποίες θα φέρουν την «τέλεια καταιγίδα» στη χώρα η οποία καυχάται για το θαύμα που έχει επιτελεστεί από το 2002 και ύστερα.
Το τρίπτυχο μακροοικονομικά προβλήματα – πολιτική αστάθεια – διαφθορά, συμπληρώνεται ιδανικά θα μπορούσαμε να πούμε και από την επερχόμενη εκλογική «τριπλέτα», δηλαδή τις Δημοτικές-Περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, τις προεδρικές του Αυγούστου και τις βουλευτικές το 2015.
Μέχρι στιγμής, οι αγορές έβλεπαν την Τουρκία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της, ενώ ο σκοπός της Άγκυρας ήταν να αποφύγει με κάθε κόστος την άνοδο των επιτοκίων, αφού μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Σε ένα ακόμα ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας ο Τούρκος πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα μιλάει και προτρέπει την κεντρική τράπεζα να μην ενδώσει στο «λόμπι του επιτοκίου» (για «λόμπι» Εβραίων, Αμερικανών, Ελλήνων, Κούρδων, κ.λπ. είχαμε ακούσει), το οποίο επιβουλεύεται την «ανάπτυξη» της χώρας.
Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, το «λόμπι» φαίνεται να «κερδίζει» αφού τα επιτόκια πέταξαν κατά 5 σχεδόν μονάδες. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι το «λόμπι» αυτό εμφανίστηκε ως εχθρός του ΑΚΡ κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του Μαΐου-Ιουνίου το οποίο και λειτούργησε ως ένας παράγοντας για την υποβοήθηση των διαδηλώσεων (άρα, μαζί με τους Έλληνες πράκτορες και τους Ισραηλινού και αυτούς της CIA, ηγετικό ρόλο είχε το… επιτόκιο).
Πέραν φυσικά του εχθρικού «επιτοκίου», ο Ερντογάν κατηγορεί φυσικά και τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και όλους εκείνους που δεν αποδέχονται ως ορθή την πολιτική που ακολουθεί τόσο στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην οικονομία να συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη και όλα αυτά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις τριπλές εκλογές των επόμενων μηνών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό STRATFOR , η Άγκυρα αυτή τη στιγμή «προσπαθεί να θεραπεύσει έναν καρκίνο με ασπιρίνες» ή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η άνοδος αυτή των επιτοκίων δεν μπορεί παρά να είναι η χρησιμοποίηση «ενός σπαθιού για την αντιμετώπιση ενός μπαράζ πυροβολικού».
Κλείνουμε την ανάρτηση με μία παρατήρηση: Οι τριπλές εκλογές στην Τουρκία, η πολιτική αστάθεια, η σκανδαλολογία, η διαφθορά, τα «λόμπι» που εχθρεύονται το έργο της κυβέρνησης, η κατάρρευση της οικονομίας η οποία αντιμετωπίζεται με λάθος τρόπο θυμίζουν κάτι οικείο ή είναι μόνο δική μας ιδέα;

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...