Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Διεξάγονται κανονικές μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά του συγκρούστηκαν με τις αρμενικές δυνάμεις κοντά στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών προετοιμάζονται να συναντηθούν για το θέμα αυτό στο Παρίσι.

Μια αρμενική στρατιωτική μονάδα επιτέθηκε στις θέσεις των Αζέρων το πρωί και αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από μια σύντομη ανταλλαγή πυρών, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στην ιστοσελίδα του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας Eduard Nalbandian και του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες του Νοεμβρίου στην Βιέννη μεταξύ των 2 προέδρων, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Οι κλιμακούμενες συνοριακές αψιμαχίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 τουλάχιστον δύο στρατιωτών καθώς και δύο αμάχων κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και σε πολλές περιπτώσεις διεξάγονται κανονικές μάχες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας έχουν παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός κατάσταση 380 φορές, αναφέρει από την πλευρά του το ΥΠΑΜ Αζερμπαϊτζάν.

Μαχητικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν πετούν συνεχώς από το πρωί πάνω από τη γραμμή των συνόρων που βρίσκονται τα στρατεύματα των 2 χωρών, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σήμερα Παρασκευή. Οι πτήσεις που διεξάγονται οφείλονται στην κλιμάκωση της έντασης στη γραμμή επαφής από στρατεύματα των δύο χωρών.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέστρεψαν επίσης ένα στρατιωτικό όχημα των Αρμενίων στην συνοριακή γραμμή στην περιοχή Τοβούζ, σύμφωνα με το αζέρικο υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Σχόλιο: Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου ξεκίνησε το 1992, όταν η Αρμενία κατέλαβε το 20 τοις εκατό του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γύρω περιοχών.
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υπέγραψε τον περασμένο μήνα οικονομική συμφωνία 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την BP για τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να επανακτήσει τον έλεγχο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σε περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1994. Τα μέλη της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ πραγματοποιούν επί του παρόντος διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
Το σίγουρο είναι ότι από μία «σπίθα» όπως είναι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κινδυνεύει να «πάρει φωτιά» ο Καύκασος και η ευρύτερη περιοχή της Ασίας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα έχουν τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, αλλά πιθανόν λόγω των ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι να ηρεμήσει η όλη κατάσταση. Εκτός και εάν οι μάχες γίνονται λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων...
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...