Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ρωσική αεροπορική βάση στη Κύπρο.

air_su-35_pafos_lg
Όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές στο παρόν ιστολόγιο από τον γνωστό μας πλέον Βαλεντίνο Βασιλέσκου, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να σπάσει την αμερικανική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και να επανατοποθετηθεί για να πάρει η ίδια αυτή την υπεροχή για λογαριασμό της.
Φαίνεται ότι διέσχισε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ένα γιγαντιαίο βήμα θα λέγαμε.

Η Μόσχα και η Λευκωσία έφτασαν σε συμφωνία για χρήση της βάση «Παπανδρέου» στην Πάφο από τη ρωσική αεροπορική. Εδώ και αρκετό καιρό οι συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιωάννη Κασουλίδη, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της διατήρηση των ευκολιών ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό, και την ενίσχυση της συνεργασίας για τη χρήση από τη ρωσική αεροπορική της βάσης της Πάφου. 
Η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον Πούτιν και τον Αναστασιάδη. 
Η υπογραφή τεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Επίσης, θα υπογραφούν τρεις άλλες διμερείς συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
BA Paphos

Την ίδια στιγμή, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί τη Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη. 

Αυτή η συμφωνία δίνει στη Ρωσία μια απροσδόκητη θέση στην ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση αναπνοής από τη Συρία.

Ωραία μανούβρα, καπετάνιε Πούτιν!

Avic

Γενική σημείωση (NB): Δεν διαθέτουμε διορθωτή(-τρια) και οι αναρτημένες δημοσιεύσεις (πάντα βιαστικές) περιέχουν λάθη, ορθογραφικά και συντακτικά. Προτιμάμε πάντα την ουσία παρά τη μορφή. Ευχαριστούμε για τη κατανόηση σας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...