Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Μήλο της έριδος τα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική.Τα κοιτάσματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Αρκτική μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικήσεων από πλευράς ξένων χωρών, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέδριο στη Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Η εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση συμφερόντων. Η  αντιμετώπιση αυτών των συγκρούσεων, μπορεί να ξεπεράσει τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Είναι πιθανό ότι τα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί  να γίνουν στόχοι κεκαλυμμένων διεκδικήσεων από ανταγωνίστριες χώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Η πρόληψη τέτοιων κινήσεων απαιτεί προηγμένα μέσα παρακολούθησης τα οποία όμως δεν διαθέτει η χώρα, ενώ  η αναμενόμενη αξιοποίηση της βόρειας θαλάσσιας οδού, δεν προοιωνίζεται να φέρει ηρεμία στην Αρκτική.
«Το ΝΑΤΟ εξετάζει ήδη σχέδια για την ενίσχυση της ναυτικών μαχητικών δυνάμεων στην περιοχή, με το πρόσχημα της εμπορικής ναυτιλίας», συμπλήρωσε ο κ. Ντμίτρι Ροζόγκιν.

rbth.gr
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...