Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ερντογάν: Οι διαδηλώσεις εξυπηρετούν τους εχθρούς της Τουρκίας

Ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδραντλίες για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ.
Οι βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων εξυπηρετούν τους εχθρούς της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Σαμψούντα.
«Ποιος κέρδισε από τις τρεις εβδομάδες των διαδηλώσεων; Οι εχθροί της Τουρκίας. Ποιος έχασε από τις διαδηλώσεις; Η τουρκική οικονομία, έστω και σε μικρό βαθμό, ο τουρισμός έχασε. Επισκίασαν και κηλίδωσαν την εικόνα της Τουρκίας και τη διεθνή της δύναμη», τόνισε ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον αυτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις τονίζοντας ότι δεν σέβονται το Ισλάμ.
«Ας μπουν στα τζαμιά με τα παπούτσια τους, ας πιούν αλκοόλ στα τζαμιά μας, ας σηκώσουν το χέρι τους στα κορίτσια μας που φορούν την μαντήλα. Μια προσευχή από εμάς είναι αρκετή για να εμποδίσει τα σχέδιά τους», τόνισε ο Ερντογάν.
Νέα επεισόδια στην Ταξίμ
Ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδραντλίες για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ για να εναποθέσουν γαρύφαλλα στη μνήμη των θυμάτων της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού και φώναζαν «αυτή δεν είναι παρά η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται».
Βεστερβέλε: Υπάρχει ακόμα δρόμος
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα ύστερα από συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν εντάσεις. Καταβάλλουμε όλοι προσπάθειες για τη μείωσή τους», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Πρέπει να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, είμαστε ακόμα στο μέσον των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε και τόνισε: «Αυτό δεν είναι μόνον προς το συμφέρον της Τουρκίας, είναι και προς το δικό μας συμφέρον να συνεχιστεί ο διάλογος».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντήθηκαν σήμερα στη Ντόχα για να συζητήσουν κυρίως για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, ανακοίνωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι τόνοι ανέβηκαν αισθητά την Παρασκευή ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα όταν η Τουρκία απέρριψε τις γερμανικές επικρίσεις για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκμέν Μπαγκίς έφθασε μέχρι και να απειλήσει την καγκελάριο Μέρκελ για αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας εάν δεν ανακαλούσε τις δηλώσεις της Δευτέρας. Η 'Αγγελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «πολύ σκληρή» την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία.
Ο Μπαγκίς κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην Τουρκία για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...