Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το Βυζαντινό Κόμμα του Λιβάνου – Αποκλειστική Συνέντευξη του Rodrigue Khoury στο Olympia.gr !

byzantine_party_of_lebanon

Το Levant Party (Ελληνικά: Κόμμα της Εγγύς Ανατολής, Αράβικα: Mashreq Party) ξεκίνησε την δημιουργία του ως ένα γκρουπ νέων ανθρώπων με όραμα ένα καλύτερο αύριο. Μόλις το 2012 αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση του Λιβάνου και πλέον είναι και επίσημα καταχωρημένο κόμμα. Στο Λίβανο δια του συντάγματος οι Ελληνορθόδοξοι δικαιούνται 14 θέσεις στη Βουλή. Μέχρι σήμερα αυτές οι θέσεις καλύπτονταν από Ελληνορθόδοξους μέσω διαφόρων κομμάτων που συνήθως δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Ελληνορθόδοξης κοινότητας. Αυτό γέννησε και την ανάγκη για ένα τέτοιο κόμμα. Ολες οι πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν το Λίβανο έχουν δικό τους κόμμα, όπως ακόμα και δικό τους τηλεοπτικό δίκτυο. Τώρα πολλοί πολιτικοί και άλλοι Ελληνορθόδοξοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο νέο κόμμα από όλες τις μεριές της χώρας. Εντύπωση προκαλεί ή ευρεία αποδοχή όλων των κομμάτων, πραγματοποιώντας συναντήσεις, όπως το ίδιο ισχύει και με τους πρέσβεις διαφόρων χωρών.

rodrigue_khoury 

Μάλιστα ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του Λιβάνου από την εφημερίδα Αl-Αkhbar έγραψε ότι αυτό είναι το μοναδικό Ορθόδοξο Κόμμα που η Ρωσία μπορεί να βασίζεται στη Μέση Ανατολή. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνετε και απο την επίσκεψη στο Λίβανο του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ απεσταλμένου του Πούτιν για παράδοση επιστολής υποστήριξης προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε επίσης και με τον Rodrigue Khoury του Βυζαντινού Κόμματος Εγγύς Ανατολή. Το κόμμα έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές εφόσον το επιθυμεί και που πιθανότατα αν έχει καταφέρει να προετοιμαστεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, θα λάβει μέρος. Η δημοτικότητα ανεβαίνει συνέχεια με τον κόσμο να αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης την ίδια στάση έχουν και τα τηλεοπτικά κανάλια του Λιβάνου.

Για να περάσουμε λοιπόν στο θέμα και να δούμε τι είπε στο Olympia ο ίδιος ο αρχηγός του πρώτου Βυζαντινού και Ορθόδοξου κόμματος στη Μέση Ανατολή.

Olympia : Τί σημαίνει Ορθοδοξία για έναν Λιβανέζο Ρωμιό;
Rodrigue Khoury : Η Ορθοδοξία είναι για εμάς “η ταυτότητά”, “τρόπος ζωής”,  “ο δρόμος της σωτηρίας”, “η αλήθεια”. Είναι επίσης “κοινότητα” με την δική της συλλογική μνήμη, ενδιαφέροντα και αγίους, έναν οικουμενικό πολιτισμό με βάση το Χριστιανισμό και την Βυζαντινή κληρονομιά.
Olympia : Τι σημαίνει Πόλη, για έναν Λιβανέζο Ρωμιό;
Rodrigue Khoury : Η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο του πολιτισμού μας για πολλούς αιώνες. Κρατήσαμε τη μνήμη αυτής της Ιερής Πόλης στην συλλογική μας μνήμη, μεταδίδοντάς την από παππούδες σε γιούς. Ακόμα θυμάμαι πως ο παππούς μου, από τα Κούρα του Βόρειου Λιβάνου, μια μέρα μου είπε να μην παρακολουθώ την Τούρκικη τηλεόραση. Τον ρώτησα γιατί; Και μου αποκρίθηκε “όταν θα την αφήσουν, όταν θα απελευθερώθει η Κωνσταντινούπολη θα δούμε”. Τότε τον ρώτησα, τι είναι η Κωνσταντινούπολη, και μου δίδαξε γι΄αυτήν, με δάκρυα στα μάτια… “η Πόλη μας”.
Για έναν Λιβανέζο Ρωμιό η Κωνστνατινούπολη ήταν η πρωτεύουσσα της “Αυτοκρατορίας” και ο πολιτισμός του. Πολλοί Ρωμιοί της Ανατολής συνέβαλαν σε αυτό που ήταν η Κωνσταντινούπολη. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα Βυζαντινό πολιτισμό χωρίς τον Άγιο Χρυσόστομο που καταγόταν από την Αντιόχεια, ή τον Ιωάννη το Δαμασκινό που καταγόταν από τη Δαμασκό, ή χωρίς τον Άγιο Γεώργιο που έμενε στη Βυρητό, ή χωρίς το Ρωμανό το Μελοδό από την Έμεσα (Χομς), χωρίς την Αγία Βαρβάρα από την Ἡλιούπολη της Φοινίκης (Μπάαλμπεκ Λιβάνου), ή χωρίς τον Καλλίνικο που εφηύρε το “υγρό πυρ” και γεννήθηκε από Ελληνο-Ορθόδοξους πρόσφυγες (πρόσφυγες λόγο της αράβικης εισβολής στην Βυζαντινή Ανατολή το 634 μ.Χ,) από την Ἡλιούπολη της Φοινίκης (Μπάαλμπεκ Λιβάνου).
Πιστεύουμε ότι η Κωνσταντινούπολη, για αιώνες ήταν η Πόλη των αρχών μας, και εκεί που εξελίχθηκε η ταυτότητά μας.
Και μέχρι σήμερα θεωρούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως το Οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας του κόσμου, μια διεθνής αρχή, όχι μόνο για τους τούρκους, αλλά για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου. Και πιστεύουμε ότι η “Πόλη” μας μια μέρα θα απελευθερωθεί (όπως διαβάζουμε και στις προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού, του Γέροντα Παΐσιος και Ιωσήφ του Βατοπαιδινού).
rodrigue_khoury_byzantine_levant
Olympia : Πιστεύετε ότι δίχως την Ορθοδοξία, θα συντηρούνταν η ιστορική μνήμη των Λιβανέζων Ρωμιών;
Rodrigue Khoury : Μα φυσικά όχι. Επειδή η Ορθοδοξία είναι η βάση του Βυζαντινού πολιτισμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία βοήθησε ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί αυτή η ταυτότητα μέχρι σήμερα. Χάρη της Ορθοδοξίας μπορούμε να δούμε μέχρι σήμερα ζωντανή την Βυζαντινή Κληρονομιά στο Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Κύπρο, Ελλάδα κλπ.
Olympia : Τι αντιπροσωπεύει το Ορθόδοξο Κόμμα της Εγγύς Ανατολής;
Rodrigue Khoury : Το κόμμα της Εγγύς Ανατολής – Levant Party αντιπροσωπεύει κυρίως 2 πράγματα: 1. Διατήρηση της ιστορικής μας ταυτότητας (Βυζαντινή με την Ελληνική γλώσσα) 2. Ένα καλύτερο μέλλον βασισμένο στη γνώση μας για την αληθινή μας ταυτότητα, με επιμονή στη Διεθνή Βυζαντινή Κληρονομιά και αδελφότητα των Ορθόδοξων λαών. Θέλουμε τα δικαιώματά μας στις χώρες μας. Είμαστε εδώ πριν από τους άραβες, και πριν από του μουσουλμάνους και γι΄αυτό θέλουμε να έχουμε τα δικαιώματά μας, να μπορούμε να διαλέγουμε τους εκπροσώπους μας. Θέλουμε στη Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη.. να εκπροσωπούμαστε στο κοινοβούλια με βάση “αναλογίας” που θα ορίζεται στο σύνταγμα.
Olympia : Μιά φωτεινή ματιά του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής του μέλλοντος;
Rodrigue Khoury : Η κατάσταση δεν είναι καλή στην Μέση Ανατολή, η “Αραβική Άνοιξη” τίνει να γίνει “Αράβικος Χειμώνας” με πολλούς σαλαφιστές να μάχονται στις διάφορες επαναστάσεις και ειδικότερα στη Συρία. Δεν πιστεύουν στο δικαίωμά μας να υπάρχει ισότητα μέσα σε στο κράτος, επειδή αυτοί θεωρούν ότι μόνο το ισλάμ είναι η μοναδική θρησκεία μέσα στο κράτος και οι Χριστιανοί είναι “dhimmis” και πρέπει να πληρώνουν φόρους με την ονομασία “djizia”. Τέτοιες πρακτικές είναι ακόμα ζωντανές στα μέρη υπό ισλαμική κυβέρνηση, ακόμα πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να υπάρχουμε.
Ο πόλεμος στην Συρία δεν θα μπορέσει να λυθεί έτσι, αλλά θα πρέπει να λυθεί μόνο με το διάλογο και σε αυτό το διάλογο πρέπει να είναι όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων κοινοτήτων της Συρίας για να παραθέσουνε τις απόψεις τους και να προστατέψουν τα συμφέροντα και δικαιωματά τους σε ένα νέο σύστημα. Γι’αυτό και πιστεύουμε ότι η Ελληνορθόδοξη Ανατολική Κοινότητα πρέπει να οργανωθεί σε πολιτικό κόμμα, γιατί μέχρι τώρα άλλες κοινότητες μας χρησημοποιούν για τα δικα τους συμφέροντα.
Olympia : Από τις μελέτες σας στην Βυζαντινή Ιστορία τί ήταν αυτό που σας συνάρπασε περισσότερο;
Rodrigue Khoury : Όλα.
Οι Χριστιανικες Αρχες, και διεθνή άποψη αυτού, είναι η ταυτότητα βασισμένη στην ψυχή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη καταγωγή. Ο Ελληνισμός είναι σ Χριστιανική φύση και πρόσωπο.
byzantine_party_of_lebanon
Olympia : Θεωρείτε ότι η σημερινή πολιτικοοικονομική κρίση της Ελλάδος, οφείλεται και στο ότι οι Έλληνες απώλεσαν τα πάτρια ρωμέηκα ήθη του κοινοτισμού και της αλληλεγγύης και ασπάστηκαν τα ατομικιστικά και οικονομικιστικά ήθη της Δύσεως;
Rodrigue Khoury : Συμφωνώ απόλυτα. Η ατομιστική θεωρία θα καταστρέψει την κοινωνία και ιδιαίτερα όταν θεωρεί ότι είναι το κέντρο της πολιτική δουλειάς. Θα ήταν επικοδομητικό αν τοποθετούνταν κάτι άλλο ως κέντρο της δουλειάς. Αυτός ο δεύτερος τρόπος σκέψεις είναι βασισμένος στις Βυζαντινές Ορθόδοξες ρίζες.
Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει στης παλιές Ανατολικές (Βυζάντιο) ρίζες της, γιατί δεν είναι μόνο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας επίσης. Ήταν η καρδιά της Ανατολικής Ρωμαικης Αυτοκρατορίας και όχι της Δυτικής. Η Ελλάδα ήταν το Βυζάντιο (Βασιλεία Ρωμιών, Empire of Rum). Με τον δικέφαλο αετό, το ένα κεφαλί να κοιτάζει προς τη δύση και το άλλο προς την Ανατολή. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Δυτική Χώρα όπως προσπαθούν να την παρουσιάσον. Ως μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν έχει κανένα ρόλο μέσα σε αυτή χωρίς να διευρίνει και την Ανατολική όψη, ρίζες και ψυχή της. Αυτές οι Ανατολικές ρίζες είναι η ψυχή της Ελλάδας. Δεν είναι έθνος χωρίς ιστορία και ψυχή.
Olympia : Τι χρειάζονται οι εκεί Ρωμιοί από τους εν Ελλάδι αδερφούς τους;
Rodrigue Khoury : Πρώτα απ΄όλα την αγάπη τους. Έχουμε κοινή συλλογική μνήμη, κοινή εκκλησία, μια γλώσσα (την Ελληνική), μία λειτουργία και κοινό πολιτισμο. Θέλουμε να μας βοηθήσουν να συντηρήσουμε την Βυζαντινή μας ταυτότητα στην Ανατολή, και την Ελληνική μας γλώσσα. Να πείσουν την Ευρώπη και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες για τα δικαιώματά μας και την εκπροσώπησή μας στα νέα Αράβικα συστήματα και καθεστώτα, με βάση αναλογίας που θα διαφυλάσσεται από το σύνταγμα. Να μας βοηθήσουν στα Ηνωμένα Έθνη ώστε οι Αραβικές χώρες να διαγράψουν τα σχετικά άρθρα του συντάγματος, που θέτουν ως μοναδική πηγή δικαίου και θρησκείας μόνο το ισλαμ. Να βοηθήσουν πολιτικά, κάνοντας δηλώσεις που απορρίπτουν το ισλαμικό καθεστώς της Συρίας. Όπως επίσης να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα πολιτικό κόμμα που να αντιπροσωπεύει την κοινότητα αυτή, σε μια χώρα όπου κάθε κοινότητα έχει το δικό της πολιτικό κόμμα, εκτος από εμάς.
Rodrigue-Khoury-Byzantine-Orthodox-Levant
Olympia : Ένα μήνυμά σας προς τους Έλληνες που μαστίζονται από την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας τους;
Rodrigue Khoury : Το μήνυμά μου είναι σαν και αυτό του Γέροντα Παΐσιος: “Για να χτίσουμε την ψυχή μας και την Ελληνική ψυχή, πρέπει να κοιτάξουμε και στην ανατολή, όχι μόνο στη δύση. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις Χριστιανικές ρίζες της του Βυζαντινού Πολιτισμού. Γιατί αν η δύση συνεχίσει να ξεθωριάζει, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό της. Και όπως ο Κύριος είπε: “Πιο είναι το όφελος κάποιος να κρδίσει τον κόσμο και να χάσει τον εαυτό του”.

Ευχαριστούμε θερμά τον Rodrigue Khoury για την παραχώρηση συνέντευξης στο Olympia.gr

Επίσης για τους αραβόφωνους, μπορείτε στο παρακάτω link να παρακολουθείσετε την ωριαία συνέντευξη του Rodrigue Khoury στην Κρατική τηλεόραση του Λιβάνου TeleLiban:





http://olympia.gr/2013/06/23/interview-with-rodrigue-khoury-levant-party/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...