Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ανταπόκριση απο την πλατεία Ταξίμ της Μαίρης Λαγανά

Η δικιά μας Μαίρη Λαγανά ανταποδίδει απο την Κωνσταντινούπολη τα τεκταινόμενα εκεί. Σύμφωνα με το άρθρο της στο gorga.gr οι ταραχές δεν έχουν τελειωμό με την αστυνομία για άλλη μια φορά να κατεβάζει στους δρόμους αύρες τεθωρακισμένα και πυροσβεστικα που εκτοξεύσαν χημικά επιτειθέμενα στο πλήθος των διαδηλωτών με τον σκληροτερο τρόπο. Οι συγκρούσεις χθες το απόγευμα συνεχίστηκαν για πολλές ώρες με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν μέχρι και πλαστικές σφαίρες ενώ τους διαδηλωτές προσπάθησαν να ενισχύσουν πλήθη πολιτών απο τις γύρω περιοχές. Διαβάστε όμως καλύτερα την λεπτομερέστατη ανταπόκριση της Μαίρης Λαγανά παρακάτω..
Περίπου στις 8 το απόγευμα, χτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ενισχυμένοι και από άλλες επίλεκτες μονάδες καταστολής, συνεπικουρούμενες με αύρες, πυροσβεστικά οχήματα, τεθωρακισμένα τύπου σκορπιού επιτέθηκαν ενάντια στους διαδηλωτές με τον πιο άγριο τρόπο.

Επί ώρες υπήρχαν συγκρούσεις στους γύρω δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ ενώ από όλες τις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης δεκάδες χιλιάδες κόσμου προσπαθούσαν να πάνε στην πλατεία προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο της πλατείας και να συμπαρασταθούν στους διαδηλωτές που ήδη υπήρχαν εκεί.


Από την πλευρά της η αστυνομία προσπάθησε, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, και οχήματα με κανόνια εκτόξευσης νερού να ανακόψει την προσέλευση των πολιτών προς την πλατεία. Η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητα του κόσμου, όμως ήταν τέτοια, που οι συγκρούσεις έπαιρναν ολοένα και πιο έντονη μορφή. Η κατάσταση κατά τις 21.30 ήταν ανεξέλεγκτη, όλες οι περιοχές γύρω από την πλατεία Ταξίμ είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και η κυβέρνηση πανικόβλητη, στην προσπάθεια της να ελέγξει την κατάσταση κατέβασε στους δρόμους και επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις.
Παρά όμως το όργιο βίας που είχαν εξαπολύσει οι μηχανισμοί καταστολής, τον καταιγισμό χημικών και πλαστικών σφαιρών που έριχναν, η πορεία των διαδηλωτών που ερχόταν από την ασιατική μεριά προς την Κωνσταντινούπολη δεν μπόρεσε να παρεμποδιστεί.


Το αποτέλεσμα των πραγματικών μαχών που ακολούθησαν δεκάδες τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η κυβέρνηση Ερντονταν οδηγεί την χώρα σε τεράστιες περιπέτειες θέλοντας με την πυγμή της κρατικής βίας να επιβάλλει την πολιτική της.
Ενώ η αστυνομία επίσημα μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ακριβή αριθμό τραυματιών και συλληφθέντων, ανακοινώσεις του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης, και του σωματείο των γιατρών, κάνουν λόγω για εκατοντάδες συλληφθέντες.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί και τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία προχωρούσε σε συλλήψεις στα στενά, στα καφενεία κτλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις πρωινές ώρες η αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια των οπαδών τις ποδοσφαιρικής ομάδες Μπεσίχτας οι οποίοι παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις

Ιδιάιτερα γιά τους ξένους δημοσιογράφους οί έλεγχοι είναι συνεχείς το νιώσαμε από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο αεροδρόμιο Αττατούρκ

Ιδιαίτερα εμείς που προερχόμεθα από την Ελλάδα Ας ελπίσουμε τό απόγευμα να μην γενικευτούν οί έλεγχοι ,νά μην γενικευτούν τα γεγονότα ούτως ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου τραυματίες και νεκροί.

Το καθεστώς Ερντογάν δέν σκοπεύει να καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα είναι αποφασισμένοι για όλα


Από την Κωνσταντινούπολη

Μαίρη Λαγανά 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...