Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Προς γενικευμένη σύρραξη – Βομβάρδισαν τα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας

Του Βασίλη Καπούλα


Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά στην κορεατική χερσόνησο. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε με φωτιά και ατσάλι που πέρασε πάνω την Ιαπωνία. Η εικόνα μιλά από μόνη της. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «σούβλισε» στην κυριολεξία την Ιαπωνία με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν δυνατά.
Ρωσικές δηλώσεις που ουσιαστικά ανάβουν «πράσινο φως» στην Β.Κορέα και δείχνουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ενεργεί μόνος του αλλά με την βοήθεια Κίνας και Ρωσίας, είχαμε πριν λίγο. Η Μόσχα είπε ότι η Β.Κορέα απέδειξε ότι οι βορεκορεατικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν το Γκουάμ καθώς η εκτόξευση αυτή, αυτόν τον συμβολισμό είχε.
Βρισκόμαστε μια ανάσα από μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή; Ολα δείχνουν πως ναι. Είναι δύσκολο οι ΗΠΑ να «καταπιούν» την ταπείνωση αυτή. Αμέσως βγήκαν για ασκήσεις και περαιτέρω ανάπτυξη πυροβολαρχιών Patriot Pac-3 αλλά η ουσία είναι ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν αντέδρασαν ή δεν μπόρεσαν. Ακόμη είναι ασαφές γιατί αυτοακυρώθηκαν στην πράξη οι πομπώδες απειλές τόσο του Τόκιο όσο και των ΗΠΑ περί κατάρριψης των βορειοκορεατικών πυραύλων.
Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι δεν ήταν «παραπλανητική» η απειλή της ότι θα ρίξει τέσσερις πυραύλους κοντά στο νησί Γκουάμ, δήλωσε ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής ‘Ανω Βουλής.
Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε σήμερα έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος αυτός φαίνεται να είναι ένας μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 που αναπτύχθηκε πρόσφατα από τη Βόρεια Κορέα.
«Δυστυχώς η Πιονγκγιάνγκ απέδειξε ότι οι απειλές της εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουάμ δεν είναι παραπλανητικές», τόνισε ο Κόσατσεφ.
«Η προκλητική αυτή εκτόξευση επιβεβαιώνει “το αδιέξοδο” γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του μήνα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», επεσήμανε
«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Άμεσα, Νότια Κορέα και ΗΠΑ «απείλησαν» ότι θα απαντήσουν. Και σε μια επίδειξη δύναμης, ανάλογη με εκείνη που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τη νέα πυραυλική δοκιμή, η Σεούλ έστειλε το μήνυμά της.
Η Σεούλ απάντησε αμέσως και προχώρησε σε ασκήσεις με τη χρήση βομβών κοντά στα σύνορα. Τέσσερα μαχητικά έριξαν βόμβες σε πεδίο βολής στα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα.
Λίγες ώρες μετά τη νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας, με εντολή του προέδρου Moon Jae-in, τέσσερα μαχητικά F15 έριξαν οκτώ βόμβες πολλαπλών χρήσεων MK84, σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα των δυο κρατών της χερσονήσου, στην περιοχή Taebaek.
Στόχος της άσκησης να σταλεί μήνυμα πως η Νότια Κορέα έχει τη στρατιωτική ικανότητα και η βούληση να «τιμωρήσει» τη Βόρεια Κορέα.

Ξημέρωμα τρόμου με σειρήνες και εντολή εκκένωσης
Ήταν 05:57 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να… «πατήσει» το κουμπί για την εκτόξευση πυραύλου.
Η εκτόξευση έγινε από το Σουνάν, κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.
Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...