Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στο στόχαστρο της νέας τάξης πραγμάτων

Moon of Alabama (ΗΠΑ) 


Πριν από ένα μήνα προειδοποιήσαμε για τον επερχόμενο πόλεμο στη Βενεζουέλα . Ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να ανατινάξει πολλά έθνη της περιοχής .
Η αμερικανική εκπαιδευμένη και χρηματοδοτούμενη αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει βίαιο χάος στους δρόμους αλλά δεν κατάφερε να τραβήξει την πλειοψηφία του Λαού. Τη μόνη υποστήριξη που έχει στη χώρα είναι από τους πλουσιότερους αστούς στις μεγάλες πόλεις που περιφρονούν το κυβερνητικό πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες είναι καλύτερα στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, πρώτα του Hugo Chavez και τώρα του Nicolas Maduro. Η απόπειρα πραξικοπήματος ως βήμα 1 της αμερικανικής εξαγοράς της Βενεζουέλας απέτυχε.

Τον περασμένο μήνα εκλέχτηκε μια νέα συνταγματική συνέλευση και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Κράτος. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε τις εκλογές της συνέλευσης, αλλά τώρα παραπονείται ότι δεν έχει έδρες σε αυτήν. Μία από τις πρώτες κινήσεις της συνέλευσης ήταν να απολύσει την αποστάτη Γενική Εισαγγελέα Luisa Ortega Diaz. Είχε καταδικάσει την κυβέρνηση για την αντίσταση της στις προσπάθειες πραξικοπήματος. Τώρα έχει εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με το σύζυγό της. Η Miami Herald παραδέχεται ότι είναι στην μισθοδοσία των ΗΠΑ:
Η Ortega, μια κυβερνητική εισηγήτρια για πολύ καιρό, η οποία έγινε γενική εισαγγελέας το 2007, πιθανόν να προστατεύει μερικά από τα πιο καταστρεπτικά νομικά μυστικά της διοίκησης.
Και σκέφτηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική επιβολή του νόμου σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στο Καράκας.
Ο λόγος είναι ότι ο σύζυγος της Ortega εκβιάστηκε από τις ΗΠΑ αφού συμμετείχε σε μεγάλες παράνομες συναλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump απείλησε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε περίπτωση που ο "νόθος" εκλεγμένος πρόεδρος Maduro δεν παραιτηθεί από τη θέση του. Ο επικεφαλής της CIA, Pompeo, επισκέφθηκε πρόσφατα χώρες που γειτνιάζουν με τη Βενεζουέλα «προσπαθώντας να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν». Μήπως πρότεινε την προμήθεια όπλων σε μερικές δυνάμεις δι’ αντιπροσωπείας ή μια άμεση εισβολή;

Σήμερα, η διοίκηση Trump επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα
Οι κυρώσεις που υπέγραψε ο Τραμπ με εκτελεστική εντολή απαγορεύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν νέα χρήματα στην κυβέρνηση ή την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Θα περιορίσει επίσης την αμερικανική θυγατρική της PDVSA, Citgo, να αποστέλλει μερίσματα στη Βενεζουέλα, και απαγορεύει τη διαπραγμάτευση των δύο ομόλογων που έχει εκδώσει πρόσφατα η κυβέρνηση για να παρακάμψει την αυξανόμενη απομόνωσή της από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Βενεζουέλα ήταν έτοιμη για τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις κυρώσεις. Πριν από μερικούς μήνες, ο ρωσικός πετρελαϊκός γιγαντιαίος Rosneft απέκτησε μερίδιο της PDVSA και τουλάχιστον ορισμένες πωλήσεις πετρελαίου δρομολογούνται μέσω αυτής της εταιρείας:

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft έπληξε αρκετούς αγοραστές με την απόκτηση σχεδόν ολόκληρης της ποσόστωσης του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας για το υπόλοιπο του έτους, είπαν ντίλερ την Τετάρτη στο Reuters, για τη πρώτη φορά που πραγματοποίησε τόσο μεγάλη πώληση πετρελαίου μέλους του ΟΠΕΚ.
...
Οι παραδόσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης της παραγωγής, εμπορικών ζητημάτων και των κυρώσεων στους αξιωματούχους της Βενεζουέλας.
Η δήλωση του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Μαδούρο «δικτάτορα» και την προεδρία του «μη νομιμοποιημένη». Και οι δύο περιγραφές είναι γελοίες. Ο Maduro εξελέγη σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα στη Βενεζουέλα ως το καλύτερο στονκόσμο . Οι νέες κυρώσεις θα αυξήσουν πιθανώς την λαϊκή υποστήριξη στη σημερινή κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε περαιτέρω τα οικονομικά μέτρα:
Σε μια πρόσκληση προς ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τα μέτρα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντική επιρροή στην οικονομία της Βενεζουέλας, αλλά δεν επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν με ανεύθυνο τρόπο που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα θα έχει πλέον κάποιες περιόδους αναταραχής. Αλλά εκτός αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια στρατιωτική επίθεση στη χώρα – δι’ αντιπροσωπείας των γειτόνων της, μέσω μισθοφόρων ή από τις ίδιες- η χώρα θα επιβιώσει εύκολα από την άδικη επίθεση.

Με 300 δισεκατομμύρια βαρέλια, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να υποτάξουν τη χώρα. Αλλά ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος θέλει να δει τα αποθέματα αυτά υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Καταχωρήθηκε από b στις 25 Αυγούστου 2017 στις 02:21 PM | Permalink
Πηγή
moonofalabama

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...