Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η καταστροφική συνήθεια που συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Έχει συνδεθεί άμεσα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, την παχυσαρκία και αρκετές μορφές καρκίνου και τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει την αρνητική της επίδραση και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Πρόκειται για μια μάστιγα του σύγχρονου κόσμου και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πέσει στα δίχτυα της.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υποδεικνύει ότι η καθιστική ζωή δεν ευθύνεται μόνο για τη σημαντική αύξηση του βάρους αλλά παράλληλα συρρικνώνει τον εγκέφαλό μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, άντρες και γυναίκες που παραμένουν σε κακή φυσική κατάσταση κατά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους διαθέτουν μικρότερες ποσότητες φαιάς ουσίας όταν φτάνουν στην ηλικία των 60.

Σε ανακοίνωσή τους σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, οι ερευνητές τόνισαν πως η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία συνδέεται άμεσα με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περίπου 1.200 ενηλίκων για διάστημα 20 ετών. Διαπίστωσαν ότι όσοι διέθεταν μικρότερες ποσότητες φαιάς ουσίας στην ηλικία των 60 πέτυχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοητικής λειτουργίας.

Ένα επόμενο βήμα θα είναι να ερευνηθεί κατά πόσο η κακή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στα επόμενα χρόνια της ζωής.

onmed.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...