Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

100 υπερ-άρματα μάχης T-14 Armata παραλαμβάνει η Ρωσία για πόλεμο σε δασώδεις περιοχές

Χτύπησε δυνατά η καμπάνα για ορισμένες χώρες. Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη παραλαβής 100 υπερ-αρμάτων μάχης Τ-14 Armata
όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ, Yury Borisov, κατά τη διάρκεια έκθεσης Army-2017. Ταυτόχρονα το νέο ρωσικό άρμα μάχης που όμοιο του δεν υπάρχει ακόμη στη Δύση έκανε την εμφάνιση του με το νέο καμουφλάζ…Προορίζεται για δράση σε δασώδεις περιοχές….

«Θα ολοκληρώσουμε το συμβόλαιο για 100 μονάδες πριν το 2020» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ θα εκσυγχρονιστεί το Τ-90Μ και θα παραδοθεί το BMPT Terminator-3, ο καταστροφέας αρμάτων.

Η Ρωσία επισπεύδει τις παραδόσεις όπλων λόγω Ουκρανίας και Βαλτικής. Ειδικά το Τ-14 θα προσδώσει απεριόριστη ισχύ πυρός .

Το θέατρο επιχειρήσεων αναμένεται να είναι και πάλι η Ουκρανία εκεί όπου παρέλασαν οι Ουκρανοί για την Ημέρα Ανεξαρτησίας μαζί με ΝΑΤΟϊκούς, Αμερικανούς, Βρετανούς, Καναδούς και ομάδες ναζί του Azov,

Εκτός από Τ-14 Αrmata και το BMPT Terminator-3, η Ρωσία θα αλλάξει ριζικά «όψη» μέχρι το 2020 καθώς παραλαμβάνει νέο ΒΜΡ-3, με τον νέο πύργο Epokha turret, Su-57, Yak-152, Πλοία LCS κλάσης Karakurt, Φρεγάτες κλάση Admiral Grigorovich ,επιθετικά υποβρύχια κλάσης Lada, Iskander-M, κατασκοπευτικό δορυφόρο Lotos-M, νέο επιθετικό ελικόπτερο υψηλής ταχύτητας, αναβάθμιση πυρηνικών όπλων.

Το T-14 ARMATA έχει προκαλέσει πραγματικά τρόμο στην δύση με τους αναλυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ να προσπαθούν να πείσουν ότι το νέο ρωσικό υπερ-άρμα στην πραγματικότητα δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τα δυτικά άρματα και ιδιαιτέρως το αμερικανικό M1 «Abrams» στις νεώτερες εκδόσεις του. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική δυστυχώς για τις ΗΠΑ…

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι όμως αρκετά απλοϊκά από μέρους των αναλυτών και ουσιαστικά δεν απαντoύν στις νέες δυνατότητες που φέρνει το νέο ρωσικό όπλο στα πεδία των μαχών ιδιαιτέρως αν αναλογιστούμε ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο πως θα μάχεται το ARMATA μετά την καταστροφή των ηλεκτροοπτικών του συστημάτων την ίδια στιγμή που οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του αμερικανικού άρματος βασίζονται σε αντίστοιχες αναβαθμίσεις των συστημάτων αναζήτησης και πρόσκτησης των στόχων.


Η ρωσική πλευρά όμως απάντησε με τον καλύτερο τρόπο καθώς παρουσίασε την ικανότητα αντοχής του ανεξάρτητου θερμικού περισκοπίου του αρχηγού πληρώματος στην κορυφή του πύργου η οποία επέδειξε αντοχές κατά βλημάτων των 30mm και θραυσμάτων πυροβολικού εξουδετερώνοντας έτσι τις ικανότητες πληγμάτων των δυτικών ΤΟΜΑ που συνοδεύουν τα άρματα μάχης.

Για την δε περίπτωση πλήγματος από πυροβόλο όπλο των 120mm αφενός κάθε άρμα στον τομέα του πύργου έχει το αντίστοιχο πρόβλημα ότι μια πιθανή βολή από πυροβόλο άλλου άρματος θα μπορεί να καταστρέψει κάθε οπτικό σύστημα που βρίσκεται επί του πύργου όμως δεν απαντούν στην ρωσική πλευρά το τι θα γίνει στο πλήρωμα του πύργου καθώς η ρωσική νέα πρόταση αφορά μη-επανδρωμένο πύργο σε σχέση με τους δυτικούς αντιπάλους του που αφορούν επανδρωμένους πύργους.

Επιπλέον το νέο ρωσικό άρμα έχει σπονδυλωτή κατασκευή στον πύργο το οποίο σημαίνει ότι μπορεί ταχύτατα να γίνει αντικατάσταση όποιου συστήματος έχει πληγεί κάτι που σε συνδυασμό με την σωτηρία του πληρώματος καθώς το τριμελές πλήρωμα βρίσκεται επί του σκάφους σε θωρακισμένη κάψουλα σημαίνει ότι θα μπορεί να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης άμεσα.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που έχει τονιστεί είναι ότι υπερέχουν τα δυτικά οπλικά συστήματα έναντι του T-14 ARMATA και συγκεκριμένα τα αντιαρματικά νέας γενιάς όπως τα TOW-2B/JAVELIN που έχουν δυνατότητα πλήγματος top-attack.

Εκεί όμως οι Ρώσοι βασισμένοι στην προηγούμενη εμπειρία τους έχουν την απάντηση που ονομάζεται ενεργή θωράκιση οροφής ενώ πλέον θα είναι στάνταρ στον εξοπλισμό του το ενεργό σύστημα αυτοπροστασία APS με την δυνατότητα της καταστροφής των εισερχόμενων απειλών όπως κατέδειξαν και οι βολές δυτικών και ρωσικών αντιαρματικών όπλων στην Συρία κατά των T-90. Το «Afganit Aps» του ΑRMATA διαθέτει ειδικό λογισμικό το οποίο θα αντιμετωπίζει τα βλήμματα απεμπλουτισμένου ουρανίου .

Η δυσκολία για τους δυτικούς αναλυτές έρχεται όταν αντιστρέφεται η ερώτηση δηλαδή πως τα αμερικανικά άρματα μάχης θα αντιμετωπίσουν τους αντιαρματικούς πυραύλους νέας γενιάς και ιδιαίτερα τους νέους πυραύλους που θα εκτοξεύει το πυροβόλο του ARMATA το οποίο όπως έχει αναφερθεί θα έχει δυνατότητα πλήγματος στα 12χλμ.. Η απάντηση είναι καμία προστασία.

Για την δε θωράκιση του M1 «Abrams» ιδιαίτερα στα πλευρικά τμήματα οι μάχες στην Υεμένη κατέδειξαν την υψηλή διατρητικότητα του άρματος ακόμα και σε παλιότερα αντιαρματικά όπλα όπως τα FAGOT/METIS εκτός των θανατηφόρων KORNET.

Άλλωστε είναι τόση η σοβαρότητα της νέας απειλής που φέρνει το νέο ρωσικό άρμα που ο αμερικανικός στρατός ήδη κάνει αναφορές ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρώπη 800 Abrams στην έκδοση τουλάχιστον M-1A2SEPv2 ή M-1A3.

Τέλος ακόμα και η αναβάθμιση του κυρίου πυροβόλου των αμερικανικών και γερμανικών αρμάτων με νέο πυροβόλο των 140mm θα βρει ήδη την απάντηση του στην ρωσική πλευρά καθώς αναπτύσσεται το νέο πυροβόλο των 152mm 2A83.

Εδώ να πούμε πως η Ρωσία ετοιμάζει μια σούπερ έκπληξη. Η «Uralvagonzavod» η εταιρεία που κατασκευάζει το άρμα-αίνιγμα του ρωσικού στρατού θα το εξοπλίσει με πυροβόλο 152 χιλιοστών το οποίο θα έχει την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων (μικρού μεγέθους) οι οποίοι θα φέρουν πυρηνική κεφαλή, προκαλώντας πανικό σε όλες τις χερσαίες νατοϊκές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα ρωσικά σύνορα. Οσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό, έχει αποκαλυφθεί από έγκυρα ρωσικά αμυντικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία ως γνωστόν από την δεκαετία του 1950 είχε εισάγει την δυνατότητα εκτόξευσης ακόμη από το άρμα μάχης Τ-55, πυραύλων μικρού μεγέθους με πτερύγια από το πυροβόλο κάτι πρωτόγνωρο για τις νατοϊκές δυνάμεις.

Τώρα αυξάνοντας το διαμέτρημα του πυροβόλου στα 152 χιλ, δίνει την δυνατότητα εκτόξευσης παρόμοιου σύγχρονου πυραύλου ο οποίος όμως θα εμπεριέχει πυρηνική γόμωση.

Με αυτόν τον τρόπο οι ρωσικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και μεραρχίες που θα έχουν επανδρωθεί με άρματα αυτού του τύπου θα αποτελούν προκεχωρημένες χερσαίες πλατφόρμες εκτόξευσης πυρηνικών όπλων, σε όλο το πεδίο των μελλοντικών αναμετρήσεων με το ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί σαφώς «φουλ του άσσου» στα χέρια του ρωσικού γενικού επιτελείου .

Ποιος πλέον θα μπορεί να σταματήσει την προέλαση μιας μονάδας με 50 άρματα μάχης «Armata» με πυρηνικού πυραύλους για παράδειγμα, η οποία θα επιτίθεται σε μεγάλη έκταση και η οποία θα έχει ως ασφάλεια μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων, ελικοπτέρων και αεροσκαφών από πάνω της ;

Το ρωσικό άρμα μάχης «Αρμάτα» αποκτώντας την δυνατότητα εκτόξευσης τακτικών πυρηνικών όπλων θα γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του σύγχρονου πεδίου μάχης με εκπληκτικές δυνατότητες .

Τελικά όπως καταλήγουν οι Ρώσοι αναλυτές αλλά και πολλοί στην Δύση το T-14 ARMATA σε συνδυασμό με το βαρύ ΤΟΜΑ T-15 και τον συνδυασμό των Kurganets-25/Bumerang είναι μια άλλη γενιά με χαρακτηριστικά που το αμερικανικό M-1 ABRAMS δεν μπορούσε να διαθέτει καθώς δεν είχαν προβλέψει την περίοδο της σχεδίασής του.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...